NEMAČKA NEĆE DA ČEKA: Bez odlaganja rasprave o ekstremizmu desničarske stranke AfD

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

12. 03. 2024. u 19:48

KRAJNjE desničarska stranka Alternativa za Nemačku (AfD) je više puta pokušavala da odloži sudsku raspravu povodom opravdanosti optužbi u kojima se tretira kao moguća ekstremistička organizacija, pri čemu je optužila sudije za pristrasnost jer su odbile da odobre odlaganje ročišta.

НЕМАЧКА НЕЋЕ ДА ЧЕКА: Без одлагања расправе о екстремизму десничарске странке АфД

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ako bi se se na ročištu utvrdilo da je Savezna kancelarija za zaštitu Ustava (BfV) opravdano klasifikovala AfD i njenu omladinsku organizaciju kao ekstremističke, nemačkim službama bezbednosti bi bilo dozvoljeno da primene sve obaveštajne metode, od prisluškivanja telefona do regrutovanja doušnika, a takva presuda bi zadala udarac ovoj stranci samo šest meseci uoči regionalnih i evropskih izbora, prenosi Rojters.

Stranka AfD je trenutno vodeća politička snaga u nekoliko federalnih država, uglavom siromašnijih, postindustrijskih država na istoku Nemačke u kojima poruke protiv establišmenta i imigracije imaju posebno dobar odjek.

AfD, koja ima 78 od ukupno 735 mesta u Bundestagu, sebe smatra demokratskom, neekstremističkom političkom grupacijom, ali regionalni ogranci te stranke su već formalno proglašeni za ekstremističku pretnju.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave