NE PRESTAJU REAKCIJE NA PAPIN APEL ZA MIR U UKRAJINI: Nemci i Poljaci najviše kritikuju Franju

POSLE papinih reči za švajcarsku televiziju: "Kijev je poražen, nađite hrabrosti za pregovore, jer jaki su oni koji dižu belu zastavu", usledile su brojne reakcije u celom svetu. Papa je sugerisao Kijevu da se "ne stidi da pregovara pre nego što stvari postanu gore", a reagovao je i Zelenski rečima da "ima i drugih koji moraju da prestanu". - Crkva je ovde na prvoj liniji uz ljude, virtuelno posredovanje 2.500 kilometara od Kijeva je beskorisno - rekao je.

НЕ ПРЕСТАЈУ РЕАКЦИЈЕ НА ПАПИН АПЕЛ ЗА МИР У УКРАЈИНИ: Немци и Пољаци највише критикују Фрању

Foto: AP

Poruku papi je poslao i poglavar Ukrajinske grčkokatoličke crkve Svjatoslav Ševčuk da u Ukrajini "niko nema mogućnost da odustane", a ukrajinski ambasador pri Svetoj stolici Andri Jurah se zapitao "da li je iko u Drugom svetskom ratu govorio o mirovnim pregovorima sa Hitlerom i beloj zastavi da ga zadovolji".

Na društvenim mrežama su ga podržali nemački ambasador u Vatikanu i predstavnica EU. Kritiku papi, ne spominjući njegovo ime, uputili su i poljski šef diplomatije i predsednik Letonije, dok hrvatski mediji pišu: "Imali smo sreću da je tada bio papa Jovan Pavle Drugi". Kritičan prema sadašnjem kursu u Vatikanu posebno je bio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitri Kuleba, pozivajući Svetu stolicu da "ne ponavlja istorijske greške, jer Vatikan nije učinio dovoljno da se odupre nacističkoj Nemačkoj" i pozvao Franju u posetu.

Pojašnjenje papinih reči dao je direktor Kancelarije za medije Vatikana Mateo Bruni koji tvrdi da se Franja nada stvaranju uslova za diplomatsko rešenje za trajni i pravedni mir.

- Papa koristi izraz "bela zastava" kako bi označio prekid neprijateljstava, primirje postignuto hrabrošću pregovora. Govoreći o drugoj konfliktnoj situaciji, ali misleći na svaku ratnu situaciju, papa je jasno rekao: "Pregovori nikada nisu predaja" - objašnjavao je on.

Kremlj: Razuman predlog

POZIV pape Franje na pregovore o prekidu rata u Ukrajini je sasvim razuman i Rusija je za to spremna, ali je Kijev isključio tu mogućnost zbog pogrešnog stava da Zapad može da porazi Rusiju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. - Nažalost, i izjava pape i izjave drugih, uključujući naše, naišle su na najoštrije odbijanje - naveo je Peskov i ocenio da je situacija na bojnom bolju pokazala da su nade Zapada da će naneti strateški poraz Rusiji pogrešne.

Mediji širom sveta komentarišu da Ukrajina odbija poziv pape Franje na razgovore sa Rusijom, a sve veći broj političara sa Zapada, koji podržavaju Kijev izrazili su skepsu u dobre namere poglavara Rimokatoličke crkve. Papa je do sada u nekoliko navrata pokazao želju da poseti Rusiju i Ukrajinu, ali to nije ostvareno.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije