PAPIN IZASLANIK POZVAN NA RAPORT U KIJEV: Moraće da obrazloži izjave Svete Stolice o "beloj zastavi"

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

11. 03. 2024. u 21:03

APOSTOLSKI nuncije u Ukrajini Visvaldas Kulbokas pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zbog izjava pape Franje da Ukrajina treba da ''smogne hrabrosti bele zastave'' i da pregovara sa Rusijom o okončanju rata.

ПАПИН ИЗАСЛАНИК ПОЗВАН НА РАПОРТ У КИЈЕВ: Мораће да образложи изјаве Свете Столице о белој застави

Foto AP

- Visvaldas Kulbokas je obavešten da su u Ukrajini razočarani papinim rečima u vezi sa 'belom zastavom' i potrebom da 'pokažu hrabrost i pregovaraju' sa agresorom - navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Ukrinform.

- Umesto apela koji legalizuju pravo jakih i podstiču dalje nepoštovanje normi međunarodnog prava, od poglavara Svete stolice očekivalo se da pošalje signale svetskoj zajednici o potrebi da odmah udruže snage i obezbede pobedu dobra nad zlom, kao i da uputi apel napadaču, a ne žrtvi - ističe se u saopštenju.

Takođe, Ministarstvo ukazuje na činjenicu da Ukrajina, kao niko drugi, traži pravedan mir, zasnovan na principima Povelje UN i Formule mira koju je predložio predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

U intervjuu švajcarskom javnom servisu RSI čiji je deo objavljen 9. marta, papa Franja je apelovao da se započne pregovarački proces o Ukrajini uz učešće međunarodnih posrednika.

Papa Franja je upotrebio frazu "hrabrost bele zastave" tvrdeći da Ukrajina, suočena sa mogućim porazom, treba da bude otvorena za mirovne pregovore uz posredovanje međunarodnih sila, što su mnogi protumačili kao poziv na kapitulaciju Ukrajine.            

Direktor Kancelarije za štampu Vatikana Mateo Bruni je nešto kasnije saopštio  da papa Franja u intervjuu za RSI nije tražio od Ukrajine da se preda, kako su preneli neki mediji, već je nameravao da pozove na prekid vatre i da ukaže na "hrabrost pregovora".

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)