KAKO SU UNIŠTENI AMERIČKI PATRIOTI U UKRAJINI: Iskanderi reagovali nikada brže na mete koje je primetio dron (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

11. 03. 2024. u 15:44

DVA američka PVO sistema PATRIOT uništena su danas nedaleko od grada Pokrovsk. Kako navode ruski izvori sistemi su uništeni raketom Iskander.

КАКО СУ УНИШТЕНИ АМЕРИЧКИ ПАТРИОТИ У УКРАЈИНИ: Искандери реаговали никада брже на мете које је приметио дрон (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Rusije

U blizini istog naselja je u prijateljskoj vatri oboren i ukrajinski Mig-29.

Mediji su prvobitno pogrešno preneli da su uništeni HIMARS sistemi, zatim S-300, ali je tokom dana utvrđeno da je reč o daleko vrednijim PVO sistemima PATRIOT. Ova informacija ponovo ide u prilog činjenici da ukrajinske snage nisu bezbedne čak i dublje u svojoj teritoriji. Vest o uništenju, kao i sam snimak ne negiraju čak ni proukrajinski mediji.

Iskander sa svojom gigantskom bojevom glavom ostavio je pustoš, a činjenica da čak ni iskusniji stručnjaci nisu mogli da utvrde kojim sistemima pripadaju uništene šasije govore u prilog snage ovog oružja. Čitava kolona vozila je pogođena na nekih 50 kilometara od linije fronta. Prema tome u samoj koloni nisu bili samo izuzetno vredni PATRIOT-i, već i radari. Ovi sistemi su verovatno odgovorni za obaranje čitavog niza aparata ruske avijacije, tako da nije isključeno da je ovom prilikom uništena vrlo iskusna posada.

Sistemi PATRIOT su pojedinačno ono najvrednije što su SAD isporučile Ukrajini. Samo jedna baterija ovog sistem sa municijom košta preko milijardu dolara. Nema sumnje da je uništenje ovako vrednih sistema ne samo kapitalan gubitak za ukrajinsku vojsku, što zbog njihovg malog broja i zbog vrednosti sistema, već i zbog gubitka iskusne posade. Opet treba napomenuti i na stalno nadmetanje između vrhunskog ruskog i američkog oružja. Ipak, možda je još veća opasnost za oružane snage Ukrajine i sama činjenica da ruske snage sada mogu eksploatisati odsustvo ove jedinice. Ne treba zaboraviti da Rusija u poslednje vreme ima veliku prednost u vazduhu, te avijacija u ogromnoj meri pomaže u uspehu koje ostvaruju ruske kopnene snage.

Posle jučerašnjeg gubitka sistema HIMARS i današnjeg uništenja sistema PATRIOT nema sumnje da mnogo toga ne ide u korist OSU.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

ДВА америчка ПВО система PATRIOT уништена су данас недалеко од града Покровск. Како наводе руски извори системи су уништени ракетом Искандер.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)