HIMARS ILI TORNADO-S, KO JE JAČI? Da li je američki sistem dobio respektabilnog takmaca (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 03. 2024. u 21:00

PRETHODNE nedelje je svetlost dana ugledao kvalitetan snimak uništenja HIMARS-a. Izuzev spekulacija ranije nije bilo konkretnih dokaza o njihovom uništenju.

ХИМАРС ИЛИ ТОРНАДО-С, КО ЈЕ ЈАЧИ? Да ли је амерички систем добио респектабилног такмаца (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin tvzvezda.ru

Sa vojnog aerodroma iz Poljske postojali su snimci oštećenih HIMARS-a koji su najverovatnije transportovani u SAD na remont. Na tim fotografijama vidimo isključivo oštećenja na voznom delu što navodi da su verovatno upali u minska polja. Sada imamo i video dokaz konkretnog uništenja ovog sistema. Postavlja se pitanje – da li ga je uništio direktni konkurent Tornado-S?

Ranije je gubernator Hersonske oblasti izvestio da je u toj oblasti uništen još jedan sistem upotrebom Iskandera. Međutim, na snimku uništenja HIMARS-a na donjeckom frontu vidimo eksploziju karakterističnu za rakete sistema Tornado-S – pogubno parčadno dejstvo po 2 cilja. HIMARS zahvata plamen, njegov BK, a jedna raketa se nekontrolisano samolansira. Ukoliko je pretpostavka tačna onda je HIMARS poražen od strane svog direktnog takmaca.

Shodno tome započinju debate i poređenja ova dva sistema. HIMARS je bio zvezda rata i na zapadu slavljen kao game-changer (prekretnica rata, adut, super-oružje). Na društvenim mrežama smo gledali nekoliko snimaka njegovog efektnog dejstva. Dok je HIMARS precizno pogađao u grupu ruskih vojnika, raketa Tornada-S je impresionirala površinom uništenja i kraterima koji su ostali posle dejstva.

Ruski VBR je jednostavniji, ima manju posadu, ima više raketa, a i sama ekonomija kaže: plotun kod HIMARS-a košta gotovo 15 puta više nego onaj kod sistema Tornado-S. Tako mit o HIMARS-u kopmanije Lokid Martin može biti srušen ROSTEH-ovim adutom iz firme „Splav“.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSI UNIŠTILI PRVI ABRAMS: Američki tenk u plamenu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!