KIJEVU KAMIKAZE IZ PARIZA: Francuska šalje dronove Ukrajini i strahuje od sve većeg sukoba

Francuska se sprema da isporuči "dronove kamikaze" Ukrajini. To će, ističu u Parizu, biti dodatak već poslatim topovima "sezar".

КИЈЕВУ КАМИКАЗЕ ИЗ ПАРИЗА: Француска шаље дронове Украјини и страхује од све већег сукоба

Foto Tanjug/AP

Ministar vojske Sebastijan Lekorni je poručio da će njegovo ministarstvo uskoro naručiti dve hiljade dronova, od kojih prvih sto idu Ukrajini, do ovog leta, u trenutku kada Kijev kuburi s manjkom municije.

Reč je o francuskim dronovima iz projekta "kolibri" koji je započet prošle godine. Njegov cilj je da se na ovaj način nadoknadi kašnjenje u razvoju dornova i ojača proizvodnja teledirigovane municije, koja može da deluje u krugu od pet kilometara, po ceni manjoj od 20.000 evra po komadu. 

Istovremeno, ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne je u intervjuu za "Mond", na pitanje da li je ovo pravi trenutak da se pokrene priča o slanju trupa u Ukrajinu, poručio da "Francuska treba da bude na pravoj strani istorije" i da ne želi da se nađe u situaciji analognoj septembru 1938. godine, odnosno kako je list u zagradi objasnio "spram hitlerovske Nemačke posle sporazuma iz Minhena".

Sežurne je poručio da bi "rizik od ruske pobede u Ukrajini imao preteranu cenu" i da se za kolektivnu odbranu saveznika tada ne bi trošilo dva odsto BDP, već mnogo više. Istakao je da bi situacija za njih bila katastrofalna i ekonomski, i da bi Rusija, samo u poljoprivrednom domenu, preuzela kontrolu nad više od 30 odsto svetske proizvodnje pršenice, uz rizik da svoju poziciju na ovim tržištima iskoristi kao oružje protiv Evropljana.

– Znamo i da Rusija tu neće stati, sve to u kontekstu neizvesnosti uoči američkih izbora. Ako ne budemo imali Amerikance na našoj strani, moraćemo da uložimo mnogo više. Ne treba pri tom zaboraviti ruske napade na Francusku koji se pojačavaju na sajber i informatičkom nivou, oko dva velika događaja, evropskih izbora i Olimpijskih igara – naglašava Sežurne.

Odgovarajući na pitanje da li "biti na pravoj strani istorije, znači slati trupe", francuski šef diplomatije odgovara:

- To znači dovesti Rusiju u situaciju poraza, bez vođenja rata protiv nje. Ništa nije isključeno u tim okvirima.

Sežurne smatra da to nije saučesništvo, niti vođenje rata u Ukrajini.

- Kada se govori o deminiranju, sajber odbrani, proizvodnji oružja, obuci, potrebno nam je ljudstvo na terenu – kaže francuski ministar.

Kada je reč o kategoričnom odbijanju saveznika oko mogućeg slanja trupa, Sežurne kaže da ne postoji francusko-nemački nesporazum, i da su saglasni oko 80 odsto pitanja.

- Potrebna nam je doslednost. Kada dve nedelje pre sastanka čujemo nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa kako kaže da ćemo verovatno za pet godina biti u ratu sa Rusijom, po našem mišljenju moramo da izvučemo zaključke – poručuje Sežurne.

Dodaje i da lideri koji su prisustvovali pariskom sastanku nisu bili zatečeni, da su dobro znali šta je dnevni red i da se "ne radi o slanju borbenih trupa na teren." Rekao je i da Francuska u Ukrajini "za sada nema vojno prisustvo, već samo podršku u vidu opreme i naoružanja."

- Pomažemo Ukrajini da brani svoje granice, ne ratujemo protiv Rusije – zaključio je francuski šef diplomatije.

DA  BUDE RAZUMLjIVO

- Da bismo razumeli našu logiku, moramo biti svesni situacije. Ovo je verovatno prekretnica. Naša podrška Ukrajini mora da traje, ako želimo da zaštitimo Francuze -  objasnio je Sežurne izvođenje paralele sa Sudetskom krizom koja je bila uvod u Drugi svetski rat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!