NATO ČLANICE ŠALJU TRUPE U UKRAJINU: Alarmantna poruka slovačkog premijera Roberta Fica

Više zemalja članica NATO i EU namerava da pošalje vojnike na teritoriju Ukrajine u okviru bilateralnih sporazuma, poručio je slovački premijer Robert Fico pred početak pariskog sastanka dvadesetak šefova država ili vlada evropskih zemalja, uz prisustvo predstavnika SAD i Velike Britanije, posvećenog ubrzanju slanja obećane vojne pomoći Ukrajini.

НАТО ЧЛАНИЦЕ ШАЉУ ТРУПЕ У УКРАЈИНУ: Алармантна порука словачког премијера Роберта Фица

Foto: Goran Čvorović

Fico je istakao da to predstavlja ogroman rizik za bezbednost i ocenio da je sastanak u Parizu, koji je organizovao francuski predsednik Emanuel Makron, "borbeni skup". Kritikovao je nedostatak mirovnog plana.

- Sve što žele je nastavak krvoprolića – poručio je Fico.

Cilj okupnjanja nije bio da se obeća nova pomoć, već da se vidi šta je sa dosadašnjim obećanjima koja su dobrim delom ostala neispunjena. Francuski "Mond" naglašava da EU, koja je od početka rata isporučila Ukrajini vojnu pomoć u visini od 28 milijardi evra, ima problema da ispuni svoj angažman, naročito u isporuci projektila.  

- Rusija ne može i ne sme da dobije ovaj rat. Naša bezbednost je u igri – poručio je domaćin Makron, istakavši da je vreme da se "svi uzdignu" i da je ovo trenutak jakih odluka.

Istovremeno, učesnik skupa nemački kancelar Olaf Šolc, koji je nedavno kritikovao saveznike da ne isporučuju dovoljno oružja, saopštio je da njegova zemlja ne može Ukrajini da dostavi projektile "Taurus" dugog dometa, istakavši da bi to u suprotnom bilo neodgovorno. Domet im je duži od 500 kilometara i mogli bi da gađaju ciljeve na ruskoj teritoriji.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski se video-porukom zahvalio na dosadašnjoj pomoći i zatražio još oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)