DAN POSLE HAMASA: Netanijahu predstavio plan za budućnost Gaze posle kraja sukoba

A. V. V.

23. 02. 2024. u 14:11

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanijahu zvanično je predstavio svoj plan za budućnost Gaze nakon okončanja sukoba sa Hamasom.

ДАН ПОСЛЕ ХАМАСА: Нетанијаху представио план за будућност Газе после краја сукоба

Foto: Tanjug/AP

Dokument pod nazivom „Dan posle Hamasa“ dostavljen je izraelskoj vladi na raspravu u četvrtak, u kojem se navode predložene akcije za trenutni, srednji i dugi rok. U planu se ponavlja Netanijahuov stav da će Izraelske odbrambene snage nastaviti rat do potpunog uništenja vojnih kapaciteta i vladine infrastrukture Hamasa, dok se izraelski taoci ne vrate kući i dok se ne uspostavi čvrsta bezbednosna arhitektura, prenosi RT.

 Netanijahu, takođe, želi da Izrael održi "operativnu slobodu aktivnosti“ u enklavi iz bezbednosnih razloga i bez ikakvog vremenskog ograničenja.

- Doći će do potpune demilitarizacije u Pojasu Gaze bilo kakvog vojnog kapaciteta, mimo onoga što je potrebno za potrebe održavanja javnog reda - naveo je on.

Predložio je i da se zadrži južno zatvaranje granice između Gaze i Egipta kako bi se sprečilo bilo kakvo krijumčarenje u enklavu, napominjući da bi perimetar trebalo da bude čuvan u saradnji sa Kairom i uz pomoć SAD.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije