MENEKEN PIS SA ŠAJKAČOM I U OPANCIMA: Brisel odao počast Danu državnosti Srbije

Dan državnosti Srbije obeležen je u Briselu i tradicionalnim oblačenjem statue Maneken Pis u srpsku nošnju.

МЕНЕКЕН ПИС СА ШАЈКАЧОМ И У ОПАНЦИМА: Брисел одао почаст Дану државности Србије

Foto: Printskrin/ Jutjub

Ovaj poznati briselski spomenik i simbol grada menja "garderobu" o velikim svetskim događajima, a poslednjih godina redovno ga oblače i u jelek, opanke i šajkaču na Sretenje.

Ispred Maneken Pisa obučenog u srpsku nošnju služeni su so, pogača i rakija, a obeležavanju ovog događaja prisustvovali su predstavnici ambasade Srbije u Belgiji, misije naše zemlje pri EU, predstavnici Belgije i diplomatske zajednice i naše dijaspore u ovoj državi.   

Bronzana statua Maneken Pisa visoka 55 centimetara simbol je grada Brisela. Jedna od legendi kaže da kip nagog dečaka koji piški simbolizuje hrabrog mališana koji je tako spasao glavni grad Belgije od požara koji su hteli da podmetnu neprijatelji. Ističe se i da Maneken pis personifikuje čuveni briselski humor i slobodu duha.

Prva statua je napravljena još 1451. godine, dok aktuelna predstavlja kopiju modela iz 1619. autora Žeroma Dikenoa Starijeg, i čiji se original čuva u Muzeju grada Brisela. U Muzeju se čuva i preko hiljadu originalnih odela koje je Maneken Pis do sada "obukao".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)