"KALINJINGRADSKA OBLAST JE OKUPIRANA": Poljski general Skržipčak pozvao Varšavu da zauzme oblast čim izbije sukob sa Rusijom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 02. 2024. u 22:33

BIVŠI komandant poljskih kopnenih snaga ali i bivši zamenik ministra odbrane, general Valdemar Skržipčak, proglasio je Kalinjingradsku oblast „okupiranom teritorijom“ i pozvao Varšavu da je zauzme.

КАЛИЊИНГРАДСКА ОБЛАСТ ЈЕ ОКУПИРАНА: Пољски генерал Скржипчак позвао Варшаву да заузме област чим избије сукоб са Русијом

Foto: EPA

On je objasnio da u slučaju sukoba NATO-a i Ruske Federacije Zapad neće dozvoliti da region ostane ruski.

-Budućnost regiona Kenigsberg (Kalinjingrada) u slučaju sukoba između NATO-a i Rusije biće likvidacija ove teritorije, još uvek okupirane od Rusa. Niko neće dozvoliti Rusiji da u svojoj zoni odgovornosti ima Kalinjingradsku oblast sa ruskim trupama, kaže bivši zamenik ministra odbrane Poljske.

Prema rečima Skržipčaka, Severnoatlantska alijansa neće dozvoliti Moskvi da zadrži svoje trupe u Kalinjingradskoj oblasti. Istovremeno, Varšava je počela da aktivno gradi odbrambena utvrđenja u blizini svojih granica, rekao je on i dodao da Ruska Federacija nema vojni potencijal da napadne Poljsku.

Foto Tanjug/AP

-Ukoliko izbije sukob, alijansa neće dozvoliti Rusiji da vlada regionom i da tamo zadrži svoje trupe. Poljska je sada angažovana na izgradnji utvrđenja u pograničnom pojasu sa Rusijom i Belorusijom. Radovi na pripremi odbrambenih pojaseva obavljaju se u mirnodopskim uslovima, jer tokom sukoba neće biti vremena za to. Međutim, Rusija nema vojni potencijal da napadne čak ni Poljsku, zaključio je general.

Usled neverovante retorike koja stiže od poljskih centara vlasti, kao preventivna mera protiv rizika od mogućeg ruskog napada, Poljska vojska ubrzano jača svoju odbranu na granicama sa Rusijom i Belorusijom.

Grade se utvrđenja, skloništa i postavljaju se metalne protivtenkovske barijere, takozvani ježevi, objavilo je poljsko glasilo Rzeczpospolita.

-To je deo naše strategije odbrane i odvraćanja, reklo je poljsko ministarstvo odbrane, prenosi Rzeczpospolita, govoreći o jačanju granica sa Belorusijom i Rusijom.

Jedno od najostrašćenijih poljskih glasila ponavlja saopštenje Ministarstva narodne odbrane koje potvrđuje da su „na putevima pripremljene utvrđene brane i da se prikupljaju neophodni inženjerski resursi (brane, utvrđenja)“.

Nadalje, „u okviru preduzetih aktivnosti planiranja i realizacije izvode se radovi na proširenju inženjerskih utvrđenja (uključujući sisteme skloništa) i restauraciji postojećih u pograničnom području“.

Foto Tanjug/AP

IMA JOŠ, ALI NE SMEMO DA OTKRIJEMO

Štaviše, Cezari Tomczik, zamenik poljskog Ministarstva odbrane, rekao je da zbog bezbednosti zemlje ne može da otkrije više detalja o jačanju granica, ali je potvrdio da se „mnogo toga dešava” u toj oblasti. Poljski zvaničnik je takođe potvrdio da Ministarstvo nacionalne odbrane želi da se tu izgradi “prava barijera”.

-S obzirom na to da su neke mere vojno usmerene, hiljade poljskih vojnika rade ovde zajedno sa pripadnicima granične policije, rekao je Tomčik za poljsku televiziju.

Poljska i Baltik se odavno spremaju za nešto čini se. “Početkom 2023. godine već su se gradila prva utvrđenja na granici sa Kalinjingradskom oblasti“, najavio je sada već smenjeni ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Foto gpsjam.org

Šefovi ministarstava odbrane Letonije, Litvanije i Estonije potpisali su sporazum o stvaranju „odbrambene linije Baltičkog mora“ na istočnim granicama tri zemlje. Predviđeno je da se izgrade armiranobetonski bunkeri, mitraljeska gnezda i pripremljena mesta za artiljerijske sisteme.

Samo Estonci najavljuju da će izgraditi 600 odbrambenih bunkera na granici sa Rusijom. Planirano je da izgradnja prvog od njih počne 2025. godine.

Rusija je privremeno blokirala GPS sistem na polovini Poljske

Zauzvrat, poljski vojni zvaničnik je takođe upozorio na pojačanu vazdušnu aktivnost u blizini poljskog vazdušnog prostora na istoku zemlje. Međutim, naveo je i da je Poljska trenutno bezbedna zemlja.

Poljska agencija za vazdušni saobraćaj, sa svoje strane, izdala je upozorenje koje važi od 5. februara do 5. maja 2024. godine, koje sadrži preporuke za pilote civilnog vazduhoplovstva, piše još jedno od poljskih medija, uz napomenu da u saopštenju agencija upozorava da bi moglo doći do „neplanske vojne akcije u vezi sa bezbednošću države“.

Upozorenje je usledilo ubrzo nakon što je GPS signal neobjašnjivo nestao u polovini Poljske prošle nedelje, što je navodno posebno dovelo u opasnost vazduhoplovni saobraćaj.

Foto mil.ru

Pozivajući se na informacije iz Estonije, list navodi da Rusija stoji iza ometanja GPS signala u Poljskoj, što je trebalo da bude povezano sa ratom u Ukrajini.

Trebalo je da se koristi objekat koji se nalazi u Kalinjingradu, glavnom gradu Kalinjingradske oblasti, ruske enklave na obali Baltičkog mora, preneo je Dziennikvschodni.pl. Poljska granica sa Rusijom iznosi 200 km, a oko 400 km sa Belorusijom.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)