SIN MASOVNI UBICA, MAJKA IDE U ZATVOR: U američkom pravosuđu prvi put u istoriji roditelj osuđen za zločin koji je počinilo dete

A. V. V.

08. 02. 2024. u 07:00

MAJKA dečaka koji je 2021. godine ubio četvoro učenika svog odeljenja i ranio još sedmoro ljudi u srednjoj školi "Oksford" u Mičigenu Dženifer Krambli (45) proglašena je krivom za ubistvo iz nehata, jer nije sprečila svog sina da izvrši pucnjavu. Time je prvi put u istoriji američkog pravosuđa roditelj iz SAD, zemlje u kojoj su, inače, masovna ubistva veoma česta, osuđen zbog masovnog ubistva koje je počinilo dete.

СИН МАСОВНИ УБИЦА, МАЈКА ИДЕ У ЗАТВОР: У америчком правосуђу први пут у историји родитељ осуђен за злочин који је починило дете

Tanjug

Tužioci su je optužili da je bila nemarna, jer je dozvolila svom sinu da ima pištolj i ignorisala znakove upozorenja. Optužena je po četiri tačke za ubistvo iz nehata, od kojih svaka nosi maksimalnu kaznu od 15 godina. Njen suprug Džejms Krambli suočava se sa odvojenim suđenjem po istim optužbama, koje bi, inače, trebalo da se održi u martu. On se izjasnio da nije kriv, preneo je Bi-Bi-Si. Njihov sin Itan, koji sada ima 17 godina, u zatvoru je gde služi kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva četiri druga iz razreda.

Dženifer i Džejms Krambli kupili su pištolj koji je njihov sin Itan koristio samo nekoliko dana pre ubistva. Tužioci su izneli dokaze da je dečak pre tragedije zatražio mentalnu pomoć i žalio se na halucinacije, ali da ga roditelji nisu odveli do lekara. Njegova majka je izjavila u sudnici da nije smatrala da njen sin ima mentalne probleme.

Na dan kada se desio zločin, sazvan je sastanak u školi zbog uznemirujućih crteža njihovog sina, ali su ga oni napustili pre vremena zbog odlaska na posao i odbili da odvedu dete kući. Prosvetni radnici su ga vratili u učionicu, ali nisu proverili sadržaj njegovog ranca, u kom je bio pištolj. Tek nekoliko sati kasnije, on je izvršio stravičan zločin.

Dok je Dženifer Krambli na izricanju presude praznog pogleda zurila u pod, pojedini članovi porodice žrtava izjavili su da su osetili olakšanje zbog odluke porote.

- Narod je progovorio! Možete da se slažete ili ne, ali ovako bi sistem trebalo da funkcioniše - izjavio je medijima Bak Majr, otac ubijene devojčice.

Itanovi roditelji su proveli više od dve godine u okružnom pritvoru, jer nisu mogli da plate kauciju i brane se sa slobode. U početku je bilo planirano da im se sudi u zajedničkom postupku, ali je u novembru odlučeno da se razdvoje.

Ovaj slučaj izazvao je velike reakcije u javnosti i samim tim otvorio pitanje da li će se ova praksa u kojoj roditelji odgovaraju za ubistvo koje su počinili njihovi naslednici nastaviti i ubuduće.

- Pošto je dečak priznao krivicu, on je jedini odgovoran za pucnjavu. Razumem da Dženifer Krambli nije nužno bila najbolja majka na svetu, ali to nije zločin. Verujem da bi ta odluka mogla da stvori loš presedan, što bi dovelo do toga da sudovi traže žrtvenog jarca u sličnim situacijama - smatra Stiven Džej Mors, profesor prava i psihijatrije na Univerzitetu u Pensilvaniji.

I Frenk Vandervort, profesor prava na Univerzitetu Mičigen, izjavio je da se ne plaši da će ovaj slučaj "pokrenuti lavinu kažnjavanja roditelja po inerciji, ako tako nešto uopšte postoji".

Pištolj poklon od oca

DžENIFER Krambli je na suđenju optužila supruga Džejmsa da je on kupio pištolj njihovom sinu. Poroti je ispričala da je njen suprug doveo Itana u prodavnicu oružja dan posle Dana zahvalnosti kako bi mu kupio oružje na poklon. Branila se da se nije osećala prijatno da bude odgovorna za čuvanje tog pištolja i ostavila je Džejmsu da se bavi njime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)