MEDVEDEV IMA CRNE SLUTNJE: Železnička pruga od juga Španije do Lavova – priznanje da će on biti prestonica Ukrajine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 02. 2024. u 18:17

BUDUĆA teritorija Ukrajine svešće se na granice Lavovske oblasti, upravo se na to usredsređuje evropski biznis, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

МЕДВЕДЕВ ИМА ЦРНЕ СЛУТЊЕ: Железничка пруга од југа Шпаније до Лавова – признање да ће он бити престоница Украјине

FOTO: AP/Tanjug

On je skrenuo pažnju da je konačna tačka projektovane Mediteranske železničke trase Lavov, a ne Kijev.

-Pretpostavlja se da planirana međunarodna železnička pruga koja će prolaziti iz Španije preko juga Evrope treba da se završi u Lavovu. Izgleda kao prvo priznanje toga da će Lavovo-Lemberg (naziv grada u vreme kada je bio u sastavu Austrijske monarhije) biti nova prestonica Ukrajine u granicama Lavovske oblasti. Ne radi se o tome da se putevi na Zapadu i u Malorusiji razlikuju po širini, već je reč o tome što je biznis mnogo pronicljiviji, nego političari, napisao je Medvedev na njegovom engleskom nalogu na društvenoj mreži Iks.

Prethodno je ukrajinski portal „Zahid.net“ javio o planovima američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) da uloži 225 miliona dolara u izgradnju deonice železničke pruge od 75 kilometara evropskog koloseka. Memorandum su potpisale USAID i „Ukrželdoroga“ 4. decembra. Trasa od Lavova do granica Evropske unije, prema projektu, treba da bude deo većeg transevropskog projekta, Mediteranskog koridora, koji počinje na jugu Španije.

Širina koloseka razlikuje se u Evropi i na teritoriji bivših teritorija Ruskog carstva i SSSR – 1435 mm u odnosu na 1520-1524 mm.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)