LONDON IMA REŠENJE ZA KRIZU NA FRONTU: Ruski izvor - Predloženo slanje ekspedicionih snaga NATO-a u Ukrajinu

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 02. 2024. u 22:11

BRITANIJA je pozvala saveznike iz NATO-a da razmotre slanje ekspedicionih snaga Alijanse u Ukrajinu, kao i uspostavljanje zone zabrane letova nad teritorijom koju kontrolišu kijevske vlasti, rekao je obavešten izvor za RIA Novosti.

ЛОНДОН ИМА РЕШЕЊЕ ЗА КРИЗУ НА ФРОНТУ: Руски извор - Предложено слање експедиционих снага НАТО-а у Украјину

NATO Foto AP

-U vezi sa nepovoljnim razvojem događaja za Kijev na ukrajinskom bojištu (taetru vojnih operacija), Britanija je pozvala saveznike NATO-a da razmotre slanje ekspedicionih snaga Alijanse u Ukrajinu, kao i uspostavljanje zone zabrane letova iznad teritorije pod kontrolom kijevskih vlasti i ponovo povećavaju snabdevanje Oružanih snaga Ukrajine naoružanjem i opremom, rekao je on.

-London shvata da većina zemalja članica NATO-a trenutno verovatno neće podržati takve mere, dodao je on.

Izvor je naveo da „međutim, britanska strana očekuje da će u slučaju značajnog slabljenja Oružanih snaga Ukrajine i uspešnog napredovanja Oružanih snaga Rusije duboko u ukrajinsku teritoriju, saveznici odobriti inicijativu“.

On je rekao da je, „prema britanskim planovima, planirano tajno prebacivanje velikih veoma pokretnih snaga Alijanse u Ukrajinu iz pograničnih regiona Rumunije i Poljske da zauzmu odbrambene linije duž desne obale Dnjepra“.

-Takođe nije isključen preventivni udar oružanih snaga Moldavije i Rumunije na Pridnjestrovlje, dodao je on.

-U cilju „rasejanja“ snaga i sredstava ruske armije, planirano je da se na teritoriji Norveške i Finske rasporedi kontingent snaga NATO-a i armija pojedinih članica bloka, rekao je obavešten izvor.

-Strateški infrastrukturni objekti u severnim regionima Rusije mogu biti napadnuti u isto vreme, rekao je on.

-Nakon toga, trupe NATO-a će stvoriti "tampon zonu" unutar zauzetih pozicija, uključujući granicu sa Belorusijom i teritoriju oko Kijeva. Oslobođene snage ukrajinske vojske treba da budu upućene u zonu Severnog vojnog okruga, rekao je izvor.

Prema njegovim rečima, „kao rezultat toga, prema Britancima, ofanzivne sposobnosti Rusije će biti potkopane, a Moskva će biti prinuđena da pregovara“.

Očekuje se da će priprema takvog scenarija za implementaciju u Londonu biti završena do maja 2024. godine“, zaključio je on.

Rusija je više puta napomenula da je upravo orijentacija kijevskog režima ka ulasku u NATO postala jedan od razloga za početak specijalne vojne operacije. Pored toga, kako je izjavio predsednički sekretar za štampu Dmitrij Peskov, instruktori i vojno osoblje iz zemalja alijanse već su uključeni u sukob u Ukrajini, a Rusija zna za to.

Foto: Shutterstock

Ovo nije prvi put da se upućuju pozivi da se uspostavi zona zabranjenih letova iznad teritorije bivše sovjetske republike. Tako je u proleće 2022. list Politiko pisao da je nekoliko predstavnika spoljnopolitičke elite SAD pozvalo administraciju Džoa Bajdena da uvede takvu zonu nad Ukrajinom. Međutim, Bela kuća je u više navrata odbijala ovu ideju, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je naglasio da bi takav korak doveo do rata u Evropi u punom obimu uz učešće bloka, „to bi bio direktan sukob NATO vazdušnih snaga i Rusije“.

Moskva je nagovestila da će odmah na odgovarajući način odgovoriti na zatvaranje vazdušnog prostora iznad Ukrajine.

(ria.ru)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)