POČELA HAPŠENJA POLJOPRIVREDNIKE: Najuporniji učesnici protesta stigli do pariskog "kvantaša" odakle su odvedeni u "marice"

Licem u lice, žandarmi i ratari. Širom Francuske postavljene su policijske barikade kojima se sprečava napredovanje pobunjenih poljoprivrednika. Došlo je i do prvih hapšenja. Šačica najupornijih učesnika protesta uspela je da stigne do konačnog cilja, pariske kvantaške pijace u Renžisu, gde su uhapšeni. Sindikati pozivaju na mir i razum.

ПОЧЕЛА ХАПШЕЊА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ: Најупорнији учесници протеста стигли до париског кванташа одакле су одведени у марице

Foto: Goran Čvorović

Privedeno je 15 poljoprivrednika, uz optužbu da su ometali saobraćaj.  Kasnije je uhapšeno još 79 koji su se peške uvukli u hangare i napravili manju štetu. Teoretski, rizikuju čak 2 godine zatvora i 4.500 evra kazne. Juče pre podne su i dalje bili u pritvoru. Niko ne veruje da će maksimalne kazne biti primenjene, ali činjenica da su završili iza rešetaka pokazuje da se vlasti ne šale. To je samo pojačalo odlučnost i bes učesnika protesta.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da poljoprivrednici nisu delikventi i da neće da primenjuju silu prema radnom narodu, ali očigledno dolazi do tačke kada je tenzije teško izbeći. Konvoji traktora sporo napreduju ka prestonici. Na više mesta postavljene su policijske barikade, poput one kod Orleana. Traktori ne mogu preko mosta na Loari. Učesnici zaustavljenog konvoja iz pravca Normandije povukli su simboličnu crvenu liniju na asfaltu između njih i žandarma.

Stopirana je i kolona iz Ažena. Blindirana vozila žandarmerije raspoređena su na auto-putu A6, na 17 kilometara od Pariza i 10 kilometara od Renžisa. Poljoprivrednici su ljuti zato što se stekao utisak da mogu da iskažu nezadovoljstvo, a sada ih u tome sprečavaju. Kažu, ostaće danima, oči u oči s policijom, ako treba. Neki izbegavaju kontrolne punktove i put nastavljaju preko njiva. Tri dana su već na putu i ostaju odlučni. Na najprometnijem evropskom auto-putu A1 u blizini Pariza policiju su nudili jabukama.

U zemlji je juče organizovano oko sto protesnih akcija, u kojima je učestvovalo 10.000 poljoprivrednika. Delegaciju sindikata primli su premijer Gabrijel Atal i ministar poljoprivrede Mark Feno. Za to vreme, stvorile su se ogromne gužve na magistralnim putevima, tamo gde su blokirani auto-putevi.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)