OVO JE NOVI ŠEF ORUŽANIH SNAGA UKRAJINE? Zalužnom ponuđeno mesto ambasadora u evropskoj zemlji, on to odbio

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

29. 01. 2024. u 18:37 >> 18:45

GLAVNOKOMANDUJUĆI Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni je saopštio da je podneo ostavku, izjavio je poslanik Vrhovne rade Aleksej Gončarenko.

ОВО ЈЕ НОВИ ШЕФ ОРУЖАНИХ СНАГА УКРАЈИНЕ? Залужном понуђено место амбасадора у европској земљи, он то одбио

Foto: Profimedia/Ilustracija

Vladimir Zelenski je imenovao Kirila Budanova za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine umesto Valerija Zalužnog, navodi ukrajinski novinar Roman Cimbaljuk.

Sa druge strane, poslanik Aleksej Gončarenko potvrđuje da je Zalužni smenjen, ali ukaz još nije potpisan.

Gončarenko je dodao da je Zalužnom ponuđeno mesto ambasadora u jednoj od evropskih zemalja, ali je on to odbio, prenose RIA Novosti.

Za sada nema zvaničnih informacija.

Ranije je bivši poslanik Vrhovne rade Borislav Bereza ​​najavio je ostavku Zalužnog.

Prethodno je jedan broj ukrajinskih i zapadnih medija pisao o ozbiljnim nesuglasicama između predsednika Ukrajine i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine.

O sukobu su počeli da pričaju nakon Zalužnijevog otvorenog intervjua časopisu Ekonomist, u kojem je priznao da je kontraofanziva završila u ćorsokaku. To je izazvalo oštre kritike šefa kijevskog režima, koji ga je zapravo pozvao da se „kloni politike“.

Ukrajinski mediji su kasnije saznali da je Zelenski naredio šefovima regionalnih administracija da prekinu bilo kakvu komunikaciju sa vojnim vođom. Novinari su ovo smatrali pokušajem da se uništi potencijalni konkurent.

Pored toga, prošle godine lokalne publikacije su pisale da Zelenski želi da ukloni Zalužnog sa funkcije i postavi ga na čelo Ministarstva odbrane, jer ga vidi kao rivala na predsedničkim izborima.

Rezultati ukrajinskih anketa potvrđuju opravdanost takvih strahova. 

Tako je istraživanje sociološke grupe „Rating” pokazalo da 82 odsto ispitanika veruje glavnokomandujućem, a 72 odsto predsedniku, a pojašnjeno je da je rejting počeo da pada od jula ove godine.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)