OTKRIVENO KO JE UBIO AMERIČKE VOJNIKE U JORDANU: "Preuzimamo odgovornost za napad na Kulu 22"

Марко Колашинац
Marko Kolašinac

29. 01. 2024. u 16:27 >> 16:36

PROIRANSKA grupa Islamski otpor u Iraku preuzela je odgovornost za napade u kojima su ubijena najmanje tri američka vojnika i 34 ranjena. U vreme napada dronom, američke snage su bile u Kuli 22, bazi strateški lociranoj u blizini jordansko-sirijske granice.

ОТКРИВЕНО КО ЈЕ УБИО АМЕРИЧКЕ ВОЈНИКЕ У ЈОРДАНУ: Преузимамо одговорност за напад на Кулу 22

Foto Tanjug/AP

Prema analizi proizraelskog Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, Islamski otpor u Iraku zapravo nije samo jedna grupa, već krovni naziv koji se koristi za labavu koaliciju svih milicija koje Iran podržava u Iraku i Siriji.

Korišćenje takvog krovnog termina prikriva odgovornost, što otežava tačno utvrđivanje ko je odgovoran za napade na američke trupe. To takođe pokazuje jedinstvo milicija, što inače nije slučaj. Upotreba opšteg izraza deo je „strategije fasade“ koju Iran i njegovi zastupnici koriste od 2019. kako bi izbegli odgovornost za napade na Amerikance.

Veruje se da Snage Kuds iranske Revolucionarne garde igraju značajnu ulogu u organizovanju islamskog otpora u Iraku.

- Iračke naoružane grupe imaju tendenciju da ljubomorno čuvaju svoj individualni identitet i zasluge koje dobijaju od napada, tako da njihova spremnost da prikriju te identitete, pa čak i negiraju tvrdnje o pojedinačnom grupnom napadu, sugeriše da ih koordinira viša sila - dodaje se u izveštaju Instituta. Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, grupe milicija su napale američke vojne objekte u Iraku i Siriji najmanje 160 puta dronovima, raketama, minobacačem i balističkim projektilima.

Irački vojni zvaničnici veruju da militantne grupe verovatno preduzimaju akcije kako bi odbranile svoju poziciju glasnih kritičara Izraela i samoproglašenih branilaca Palestinaca, ali i da bi ojačale regionalnu podršku palestinskoj stvari.

Foto: Profimedia

Tekst potpisa

- Toliko su pričali o svom neprijateljstvu prema Americi i o tome kako žele da oslobode Jerusalim i ako sada ćute, biće im zaista, stvarno, stvarno neprijatno - rekao je jedan irački vojni zvaničnik za Atlantski savet.

Islamski otpor u Iraku saopštio je da je pokrenuo napade kao "odgovor na masakre koje je cionistički entitet (Izrael) počinio nad našim narodom u Gazi" i dodao da će nastaviti da napada "neprijateljska uporišta".

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da su napad na američke trupe izvele radikalne militantne grupe koje podržava Iran, a deluju u Siriji i Iraku, a ministar odbrane Lojd Ostin je dodao da će preduzeti "sve neophodne radnje da odbrani američke i američke trupe". Ostin nije otkrio iz koje zemlje je napad pokrenut.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanaani rekao je na konferenciji za novinare u ponedeljak da milicije ne primaju naređenja od Irana i da deluju nezavisno. On je takođe rekao da su optužbe da je Iran naredio napad "neosnovane" i okrivio Izrael i Sjedinjene Države za podsticanje nestabilnosti u regionu.

- Ovo je zavera onih koji vide sopstvene interese u uvlačenju SAD u novi sukob u regionu - rekao je Kanaani.

Napad dronom na američku bazu u nedelju pokazao je da su milicije koje podržava Iran sposobne da nanesu ozbiljnu štetu američkim trupama, uprkos naporima američke vojske da ih oslabi i izbegne eskalaciju šireg regionalnog sukoba.

Malo se zna o napadnutoj američkoj bazi, osim da je blizu američke vojne baze al-Tanf koja je bila ključna u borbi protiv Islamske države i koja je igrala važnu ulogu u američkoj strategiji za obuzdavanje iranskog vojnog gomilanja na istoku Sirija. Jordanski zvaničnici rekli su da napad nije bio na njihovom tlu, već u pograničnoj oblasti Sirije van kontrole Asadovog režima.

Od početka sirijskog sukoba 2011. godine, Vašington je potrošio stotine miliona dolara da pomogne Jordanu da uspostavi sistem nadzora, poznat kao „program bezbednosti granica“, da zaustavi infiltraciju militanata iz Sirije i Iraka.

Krajem prošle godine, Jordan je zatražio od Vašingtona da rasporedi sisteme protivvazdušne odbrane Patriot kako bi ojačao odbranu granica i zatražio dodatnu pomoć u borbi protiv krijumčara droge duž granice sa Sirijom. Trenutno je oko 2.500 američkih vojnika raspoređeno u Iraku i još 900 u severoistočnoj Siriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)