DA SAM JA PREDSEDNIK, BIO BI MIR U SVETU Tramp poručio Bajdenu: Zbog tebe smo na ivici trećeg svetskog rata

Милица Шкорић
Milica Škorić

29. 01. 2024. u 08:26

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp izjavio je juče da su „slabost i predaja” predsednika Džoa Bajdena krivi za smrtonosni napad dronom u Jordanu u kojem su poginula tri američka vojna lica.

ДА САМ ЈА ПРЕДСЕДНИК, БИО БИ МИР У СВЕТУ Трамп поручио Бајдену: Због тебе смо на ивици трећег светског рата

FOTO: EPA

U postu na Truth Social, Tramp se osvrnuo na ono što je nazvao „drskim“ napadom dronom u Jordanu u subotu.

- Napad dronom na američku bazu u Jordanu, u kojem su ubijena tri američka vojnika i povređeno mnogo više, označava užasan dan za Ameriku. Moje najdublje saučešće izražavam porodicama hrabrih vojnika koje smo izgubili - napisao je Tramp.

- Molim sve Amerikance da mi se pridruže u molitvi za one koji su ranjeni. Ovaj drski napad na Sjedinjene Države je još jedna užasna i tragična posledica slabosti i predaje Džoa Bajdena... - nastavio je on.

U odvojenoj izjavi koju je Trampova kampanja objavila u nedelju, bivši predsednik je pohvalio svoje postupanje sa Iranom dok je bio u Beloj kući.

"Da sam ja predsednik, bio bi mir u svetu. Umesto..."

- Pre tri godine Iran je bio slab, bankrotirao i potpuno pod kontrolom. Zahvaljujući mojoj politici maksimalnog pritiska, iranski režim je jedva prikupio dva dolara za finansiranje svojih terorističkih saveznika - napisao je Tramp. „Onda je došao Džo Bajden i dao Iranu milijarde dolara, koje je režim iskoristio za širenje krvoprolića i pokolja širom Bliskog istoka."

Napadi na američke trupe na Bliskom istoku povremeno su se dešavali tokom Trampovog mandata, uključujući 2020. godine, kada su u raketnom napadu na vazdušnu bazu u Iraku poginula dva Amerikanca i jedan britanski državljanin. U napadu je takođe ranjeno više od 11 ljudi.

Tramp je više puta optuživao Bajdena da je „slab lider“ i tvrdio da su drugi svetski sukobi povezani sa „slabom“ percepcijom sveta o predsedniku i Sjedinjenim Državama.

- Ovaj napad se nikad ne bi dogodio da sam ja bio predsednik, kao što se nikada ne bi dogodio napad na Hamas koji podržava Iran, nikada se ne bi dogodio rat u Ukrajini, a mi bismo sada imali svetski mir. Umesto toga, mi smo na na ivici trećeg svetskog rata… - napisao je Tramp.

BONUS VIDEO: TRAMP ILI BAJDEN - Koje države odlučuju pobednika?

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)