GLOBALNI TRGOVINSKI RAT U NAJAVI: Tramp najavio uvođenje astronomskih poreza na uvoz robe iz Kine

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 01. 2024. u 22:45

BIVŠI američki predsednik Donald Tramp rekao je savetnicima da želi da uvede carinu od 60 odsto na sav uvoz iz Kine ako pobedi na ovogodišnjim izborima, objavio je "Vašington post".

ГЛОБАЛНИ ТРГОВИНСКИ РАТ У НАЈАВИ: Трамп најавио увођење астрономских пореза на увоз робе из Кине

Tanjug

List navodi da su ekonomisti i demokratske i republikanske stranke izjavili da bi ova mera izazvala velike poremećaje u SAD i ekonomijama širom sveta, što bi daleko nadmašilo uticaj trgovinskih ratova koje je Tramp pokrenuo tokom svog prvog predsedničkog mandata.

Tokom svoje trenutne predsedničke kampanje, Tramp je obećao da će Kini ukinuti status "najpovoljnije nacije" za trgovinu. Oznaka se primenjuje na skoro sve nacije sa kojima SAD trguje, a Bela kuća može da uvede bilo kakve carine na uvezenu robu iz zemalja koje je nemaju. Prema lideru GOP-a, carine na stranu robu povećavaju vitalne prihode za američki budžet, a sadašnji uvozni prelevmani su među najnižim na svetu.

Kina je treći najveći trgovinski partner SAD posle Meksika i Kanade. U novembru je Peking učestvovao sa 11,7% u ukupnoj spoljnoj trgovini SAD.

Prema analitičarima koje je list anketirao, takvi planovi, ako se ostvare, verovatno će izazvati globalni trgovinski rat.

-Trgovinski rat od 2018. do 2019. bio je izuzetno štetan, a ovo bi išlo toliko dalje od toga da ga je teško čak i porediti sa tim. Ovo preti da uzdrma i fragmentira globalnu trgovinu u meri koju nismo videli vekovima, rekla je Erika Jork, viši ekonomista u "Tak Fondejšn", desno orijentisanom istraživačkom centru koji se protivi uvođenju poreza, prenosi "Vašington post".

-Ako bi Trampova administracija postavila mnogo veće carine na uvoz iz Kine, američke kompanije bi izgubile većinu svog tržišnog udela i u Kini i u mnogim trećim zemljama, rekao je Pozen, nazvavši ove trgovinske predloge "ludilom".

(rt.rs)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!