NEKADA SARADNICI, SADA RIVALI: Ko je Niki Hejli, Trampova jedina protivkandidatkinja u trci za predsedničku nominaciju

A. V. V.

23. 01. 2024. u 16:02

BIVŠA guvernerka Južne Karoline Niki Hejli ostala je jedina u trci za predsedničkog kandidata republikanaca zajedno sa bivšim šefom Bele kuće Donaldom Trampom.

НЕКАДА САРАДНИЦИ, САДА РИВАЛИ: Ко је Ники Хејли, Трампова једина противкандидаткиња у трци за председничку номинацију

Tanjug

Iako rivali, nekada su sarađivali s obzirom na to da je Hejli na poziciji ambasadora SAD u UN bila za vreme Trampovog prvog mandata.

Hejlijeva iza sebe ima bogatu političku karijeru. Na poziciji guvernera Južne Karoline bila je od 2011. do 2017. godine, dok je funkciju amasadora SAD u Ujedinjenim nacijama  obavljala od januara 2017. do decembra 2018. godine.

Bila je prva žena na funkciji guvernera Južne Karoline, kao i druga Amerikanka indijskog porekla koja je bila na čelu jedne savezne države u SAD, nakon što je prvi put na tu poziciju došao njen partijski kolega Bobi Džindal.

Član Predstavničkog doma Južne Karoline postala je prvi put 2004. godine, gde je služila u tri mandata.

Njeni nastupi u UN dok je bila na funkciji ambasadorke Sjedinjenih država bili su zapaženi u javnosti, naročito kada je reč o njenim stavovima o korejskoj krizi ili Iranu.

Hejlijeva je kandidaturu za predsednicu SAD objavila pre godinu dana. Iako je dve godine ranije izjvila da neće biti prtivkandidat Trampu, da se kasnije predomislila zbog ekonomskih problema u SAD i potrebi za smenom generacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona