TRAMP PREJAK RIVAL ZA DESANTISA: Šta je uticalo da guverner Floride odustane od predsedničke kandidature

A.Vojinović

23. 01. 2024. u 07:08

DVA dana uoči unutarstranačkih izbora u Nju Hempširu, drugoplasirani sa nadmetanja u Ajovi, guverner Floride Ron Desantis je rešio da okači takmičarske patike o klin i javno podrži Trampa u njegovoj borbi za drugi mandat u Beloj kući. Desantis je, inače, bio poslednji u nizu kandidata koji se povukao iz kampanje. Ali, ostala je bivša ambasadorka SAD u UN Niki Hejli, koja i dalje veruje u pobedu nad Trampom, iako ankete pokazuju drugačije.

ТРАМП ПРЕЈАК РИВАЛ ЗА ДЕСАНТИСА: Шта је утицало да гувернер Флориде одустане од председничке кандидатуре

Tanjug

- Ako sam nešto mogao da uradim da napravim povoljan ishod, više obilazaka tokom kampanje, više intervjua, uradio bih to, ali ne mogu da tražim od naših pristalica da ustupe svoje slobodno vreme i doniraju svoje resurse ukoliko nemamo jasnu putanju ka pobedi. U skladu sa tim, od danas suspendujem svoju kampanju - rekao je Desantis.

Guverner Floride istakao je i da je jasno da većina republikanskih glasača želi da pruži Trampu još jednu šansu. Priznao je i da postoje izvesna neslaganja sa liderom republikanaca, dodavši da je Tramp "superiorniji" u odnosu na aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena, za koga je gotovo sigurno da će biti demokratski kandidat na novembarskim izborima.

- Potpisao sam obećanje da ću podržati republikanskog kandidata i poštovaću to obećanje. On ima moju podršku, jer ne možemo da se vratimo na staru republikansku gardu od prošlih godina, ili prepakovani oblik podgrejanog korporativizma koji predstavlja Niki Hejli - rekao je Desantis.

Guverner Floride, koga su zvali Mali Tramp i Tramp bez prtljaga, prema izvorima Si-En-Ena, ranije je obavestio svoje finansijere da odustaje od kanididature rekavši im da nema razloga da više gubi vreme i novac ostajući u trci. Takođe, istakao je i da ne može da pobedi dokle god mu je rival bivši šef Bele kuće, kao i da je stalno na različitim događajima od okupljenih slušao rečenicu "Da nema Trampa, glasao bih za vas".

Krivca za Desantisovo iznenadno povlačenje iz trke za predsedničkog kandidata analitičari vide u loše vođenoj kampanji, zatim da mu je trebalo previše vremena da "napadne" Trampa, dok pojedini misle da je njegov tim potcenio nekadašnju guvernerku Južne Karoline Niki Hejli, od koje je na nedavnim unutarstranačkim izborima u Ajovi osvojio samo dva odsto više glasova, 21 procenat, u odnosu na 19 koliko je dobila Hejli, dok je Trampu pripalo najviše - 51 odsto.

Desantisu niz dlaku nikako nisu išle ni brojne optužnice koje su tokom kampanje podignute protiv Trampa, zbog kojih je crveno biračko telo samo još više stalo uz bivšeg stanara Bele kuće. Toga je bio svestan i Desantis.

- Ako bih mogao da promenim jednu stvar, voleo bih da Tramp nije optužen ni za šta - izjavio je nedavno Desantis.

Hejli: Bilo nas 14, a sada dvoje

NA vest o povlačenju Desantisa iz unutarstranačkih izbora reagovala je i bivša ambasadorka SAD u UN Niki Hejli i Trampov jedini protivkanidat. - U jednom trenutku ove kampanje bilo nas je 14. Ali, od sada je to zvanično trka u kojoj se takmiče dve osobe, Donald Tramp i ja - navela je Hejli.

Donald penzionisao nadimak

BIVŠI šef Bele kuće Donald Tramp zahvalio se juče Desantisu na podršci, rekavši da je veoma počastvovan. - Radujem se što ću, zajedno sa njim, raditi na pobedi nad Džoom Bajdenom, koji je najgori i najkorumpiraniji predsednik u istoriji naše zemlje - rekao je Tramp za "Foks njuz". Dodao je da je podrugljivi nadimak Ron Desantimonius, koji je koristio za guvernera Floride, zvanično penzionisan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)