CILJALI "OSLOBODILAČKU VOJSKU BELUDŽISTANA"? Na meti Pakistana navodno članovi grupe koja deluje u toj zemlji, Avganistanu i Iranu

A. V. V.

19. 01. 2024. u 07:00

PAKISTAN je objavio da je jedan od meta njihovog napada u Iranu bila teroristička organizacija "Oslobodilačka vojska Beludžistana" (BLA) koja deluje na prostoru Avganistana, Pakistana i Irana, odnosno regionu Beludžistana, na tromeđi država. Glavni cilj te grupe, čiji broj se procenjuje do 2.000, jeste otcepljenje provincije Beludžistan od Pakistana i stvaranje nezavisne države "Veliki Beludžistan" secesijom teritorija i od druge dve zemlje.

ЦИЉАЛИ ОСЛОБОДИЛАЧКУ ВОЈСКУ БЕЛУЏИСТАНА? На мети Пакистана наводно чланови групе која делује у тој земљи, Авганистану и Ирану

Tanjug

BLA se, navodno, zalaže i za oslobađanje Beludžistana od svih stranih uticaja, primarno pakistanskih i kineskih, "radi zaštite Beludži naroda, njegovih nacionalnih i ekonomskih interesa, kao i prirodnih resursa ove oblasti", piše RT. Kao glavne neprijatelje ta grupa pretežno označava pakistansku vladu, odnosno njihove snage bezbednosti, kao i kineske kompanije koje posluju na teritoriji Beludžistana i "otimaju prirodne resurse od Beludža".

Veliki deo napada ove terorističke organizacije usmeren je i na pripadnike pandžapskog naroda, naseljenih u provinciji Beludžistan. Pakistan je, inače, u više navrata optuživao SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo da pomažu rad BLA.

Do sukoba između BLA i Pakistana došlo je više puta tokom minulih godina, dok je ta grupa 2005. godine napala vojni kamp Kohlu, dok je u njemu boravio tadašnji predsednik Pakistana Pervez Mušaraf. Nekoliko godina posle toga proglašeno je primirje koje nije dugo trajalo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)