HAOTIČNO I U RUMUNIJI: Besni poljoprivrednici okupirali ulice, saobraćaj u kolapsu, a pronalaska rešenja nema ni na vidiku (FOTO/VIDEO)

Srna

15. 01. 2024. u 17:56

RUMUNSKI vozači kamiona i farmeri ponovo su danas protestovali širom zemlje pošto su propali pregovori sa koalicionom Vladom o nižim porezima, višim subvencijama i drugim zahtevima.

ХАОТИЧНО И У РУМУНИЈИ: Бесни пољопривредници окупирали улице, саобраћај у колапсу, а проналаска решења нема ни на видику (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Duge kolone kamiona i traktora ometale su saobraćaj na periferiji Bukurešta i drugih gradova širom zemlje, danas šestog dana protesta.

Poljoprivrednici traže, između ostalog, bržu isplatu subvencija, nadoknadu gubitaka uzrokovanih uvozom iz susedne Ukrajine i povećanje državne pomoći za troškove goriva. Vozači kamiona traže niže stope poreza i osiguranja i žale se na dugo čekanje na granicama.

Foto: Tanjug/AP

Tokom vikenda održani su sastanci između demonstranata i predstavnika Ministarstava poljoprivrede i saobraćaja, ali do dogovora nije došlo.

Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su u subotu, 13. januara, izazvali i kratke blokade na granici sa Ukrajinom na severoistoku, saopštile su ukrajinske pogranične vlasti na "Telegramu".

Premijer Marsel Čolaku pozvao je danas na "hitnu izradu" zakona za rešavanje žalbi demonstranata.

- Nastavljamo da pregovaramo u dobroj veri sa demonstrantima. Potpuno smo otvoreni za dijalog - rekao je Čolaku na sastanku sa ministrima uključenim u pregovore sa demonstrantima, navodi se u saopštenju koje je izdala njegova kancelarija.

Alijansa za poljoprivredu i saradnju poslala je danas Ministarstvu poljoprivrede dokument u kojem se navodi 15 zahteva uoči planiranog sastanka strana kasnije u toku dana.

Ako Ministarstvo ne ispoštuje niz rokova, alijansa će "hitno pokrenuti" korake za proširenje protesta, navodi se u dokumentu.

Rumunska saobraćajna policija savetovala je vozače da izbegavaju područja u kojima se održavaju protesti kako bi se olakšao saobraćaj, navodi AP.

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE: Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POGINUO MUŠKARAC: Automobilom se zakucao u ogradu Bele kuće, tajna služba hitno pokrenula istragu (VIDEO)