NETANJAHU PREUZIMA POSLEDNJE KORAKE? Evo kako izraelski premijer planira da okonča rat

Novosti online

14. 01. 2024. u 19:01

GRANICA između Pojasa Gaze i Egipta mora biti zatvorena kako bi se sprečilo da Hamas dobije oružje. Izrael neće moći da okonča rat u Pojasu Gaze bez preuzimanja kontrole nad tom granicom, izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, prenosi TASS.

НЕТАНЈАХУ ПРЕУЗИМА ПОСЛЕДЊЕ КОРАКЕ? Ево како израелски премијер планира да оконча рат

Foto: Tanjug/AP

- Uništićemo Hamas, demilitarizovaćemo Pojas Gaze, ali vojna oprema i drugo smrtonosno oružje će i dalje da se sliva u taj južni prolaz, na granici sa Egiptom, tako da, moramo da ga zatvorimo - kazao je Netanjahu.

Izraelski premijer je napomenuo da Izrael još nije odlučio kako će tačno postupiti prilikom zatvaranja granice Gaze sa Egiptom, ali da će to značiti obnavljanje izraelske kontrole nad enklavom i udar na suverenitet Palestinaca u Pojasu Gaze.

Prethodno je "Volstrit džornal", pozivajući se na izraelske i egipatske zvaničnike, objavio da je Izrael obavestio Kairo da planira vojnu operaciju duž granice između Egipta i Pojasa Gaze. 

Ranije je list preneo da je Izrael predložio Kairu da postavi senzore duž koridora Filadelfije, teritorije koju kontrolišu Egipćani na granici sa Pojasom Gaze, i obezbedi pravo da pošalje osmatračke dronove ako se aktiviraju. 

Rojters je kasnije preneo da je Kairo odbio ponudu Izraela da učestvuje u nadgledanju te oblasti.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS - Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)