HUTI PONOVO META AMERIKE: Haos u jemenskoj prestonici, snažan raketni udar - tokom noći odjeknula jaka eksplozija

Novosti online

13. 01. 2024. u 07:24

ORUŽANE snage SAD izvele su tokom noći novi napad na položaje Huta u Jemenu.

ХУТИ ПОНОВО МЕТА АМЕРИКЕ: Хаос у јеменској престоници, снажан ракетни удар - током ноћи одјекнула јака експлозија

Foto: profimedia

- Tačno u 3.45 sati po lokalnom vremenu američke snage su pokrenule udar na radar Huta u Jemenu - saopštila je centralna komanda SAD.

Centralna komanda Pentagona navela je da je napad nastavak akcije započete dan ranije.

Napad je izveden raketom tomahavk lansiranom sa razarača USS Karni.

Izvor u administraciji Sane navodi da je projektil pogodio sever jemenske prestonice dok lokalni mediji navode da se čula snažna eksplozija.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, podsetimo, pokrenule su napade na mete šiitskog pokreta Ansar Alah koji podržava Iran i koji vlada severnim Jemenom, nazivajući to odgovorom na pretnje slobodi plovidbe u Crvenom moru, piše RIA.

Član Vrhovnog političkog saveta pokreta, Mohamed Ali al-Huti, nazvao je napad "terorističkim varvarstvom" i "namernom i neopravdanom agresijom". Portparol pokreta Huti Jahja Sarija rekao je da su SAD i Velika Britanija izvele 73 napada u Jemenu, ubivši pet boraca Huti, a šestoro ranivši.

Američki predsednik Džo Bajden je obećao nakon napada da će SAD na isti način delovati i ubuduće. Tvrdio je da je 27 napada Huta pogodilo komercijalne brodove iz više od 50 zemalja i da je 9. januara pokret započeo i veliki napad na američke ratne brodove.

Huti su ranije rekli da su njihove akcije u Crvenom moru usmerene samo na brodove povezane sa Izraelom i da im je cilj da pomognu Palestincima u Pojasu Gaze i da ne ometaju slobodu plovidbe u regionu.

Arapske i muslimanske zemlje su više puta upozoravale SAD da će bezuslovna podrška akcijama Izraela u Pojasu Gaze dovesti do širenja sukoba u celom regionu, prenosi Kurir.

BONUS VIDEO: POTRAGA ZA TELIMA U RUŠEVINAMA KAN JUNISA: Lokalno stanovništvo izvlači mrtve i ranjene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)