ODBOR VRHOVNE RADE O ZAKONU O MOBILIZACIJI: Sadrži niz koruptivnih i „problematičnih“ normi

Tanjug

08. 01. 2024. u 22:32

KOMITET za antikorupcijsku politiku ukrajinskog parlamenta smatra da određene norme u nacrtu zakona o mobilizaciji u Ukrajini mogu sadržati rizike od korupcije.

ОДБОР ВРХОВНЕ РАДЕ О ЗАКОНУ О МОБИЛИЗАЦИЈИ: Садржи низ коруптивних и „проблематичних“ норми

Foto Tanjug/AP

-Odbor je identifikovao niz problematičnih normi koje mogu dovesti do rizika od korupcije. Međutim, Ministarstvo odbrane saglasno je sa datim komentarima. Zajedno sa specijalizovanim odborom, odborom za zdravstvena pitanja ja, nacija i druge kolege već radimo na promeni procedura i pristupa, napisala je na Fejsbuku predsednica Odbora Anastasija Radina.

Ona je naglasila da odluka odbora ne znači da su članovi odbora protiv poboljšanja procedure mobilizacije.

-Naprotiv. Mobilizacija treba da bude fer, predvidljiva i bez rupa u pogledu korupcije, rekla je Radina.

Ona je takođe objavila preliminarnu listu onoga što je potrebno poboljšati u nacrtu zakona kako bi se izbegli rizici od korupcije.

Prema njenim rečima, potrebno je odustati od poveravanja organima lokalne samouprave da „obezbede dolazak” vojnih obveznika u vojni komesarijat.

Pored toga, dodala je, potrebno je jasno definisati kada i pod kojim uslovima se može pokrenuti upis vojnih obveznika u registar dužnika uz dalja ograničenja raspolaganja imovinom.

Takođe, prema njenim rečima, potrebno je oduzeti pravo okružnim komisijama za upućivanje na služenje vojnog roka, kao i komisijama višeg nivoa da po sopstvenom nahođenju daju građanima odlaganja sa upućivanja na osnovnu vojnu službu.

-U nacrtu zakona ima još mnogo pitanja koja zahtevaju pažljivu reviziju. Pre svega, u vezi sa prevazilaženjem korupcije u Vojnoj lekarskoj komisiji (VLK) i Medicinsko-socijalnoj stručnoj komisiji (MSEK). Potrebno je da se okončaju procedure za potvrđivanje drugih okolnosti, koje su osnov za odlaganje mobilizacije, istakla je predsednica Odbora.

Ona je dodala da će detaljan zaključak antikorupcijskog ispitivanja nacrta zakona o mobilizaciji biti objavljen na sajtu Vrhovne rade.

Kabinet ministara je 25. decembra podneo Vrhovnoj radi na razmatranje nacrt zakona „O izmenama i dopunama nekih zakonskih akata Ukrajine u vezi sa unapređenjem određenih pitanja mobilizacije, vojne registracije i završetka vojne službe“.

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?