STEČAJ PROGLASILO 4O BOLNICA: Nemački zvaničnici strahuju da će dogodine biti još gore

I. Stanojević

29. 12. 2023. u 12:13

NEMAČKO zdravstvo završava godinu sa čak 40 bolnica koje su otišle pod stečaj. Rekordni broj katanaca na klinike, mogao bi, strahuju zavničnici, dramatično da se poveća u 2024. godini!

СТЕЧАЈ ПРОГЛАСИЛО 4О БОЛНИЦА: Немачки званичници страхују да ће догодине бити још горе

Foto: Profimedia

Generalni direktor Nemačkog udruženja bolnica, Gerald Gas, upozorava da je ceo zdravstveni sistem u zemlji prešao granice izdržljivosti i ekonomskih proračuna. Procenjuje se da će nemački zdravstveni osiguranici ovu godinu završiti sa oko 17 milijardi evra gubitka, dok bi naredne godine taj iznos mogao biti čak 30 milijardi.

Poslovne knjige bolnica su u žalosnom stanju, pišu tamošnji mediji i ističu da posebno zabrinjava raste trošakova za osoblje.

U 2022. godini oko polovina nemačkih bolnica završila je godinu u minusu, a ove godine će to biti njih tri četvrtine. Gas procenjuje da će dogodine najmanje dvostruko više bolnica proglasiti stečaj.

Prošlu, 2022. godinu je 35 odsto bolnica završilo u plusu, a ove godine će to biti njih sedam odsto. U bolnicama je raspoloženje turobno, a prema jednoj anketi, u 71 odsto nemačkih bolnica očekuje se još teže stanje, a samo njih četiri odsto veruje da će se stanje poboljšati.

Ovako loši rezultati nisu viđeni do početka uporednog merenja rezultata nemačkih bolnica u 2000. godini, navodi Gas u izjavi za Dojče vele i dodaje da bolnice nisu više u stanju da pokriju troškove iz tekućih prihoda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)