WASHINGTON POST: Ukrajinski artiljerci izveštavaju o drastičnom manjku granata, ispaljuju svega 10-20 projektila dnevno (VIDEO)

Novosti online

24. 12. 2023. u 16:33

UKRAJINSKE artiljerijske jedinice su prinuđene da smanje potrošnju municije za 80-90 odsto na samo 10 do 20 granata dnevno.

WASHINGTON POST: Украјински артиљерци извештавају о драстичном мањку граната, испаљују свега 10-20 пројектила дневно (ВИДЕО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Ovo je daleko od donedavnog standarda od ispaljenih 50 do blizu 90 granata dnevno, pre nego što je počela velika nestašica municije, o tome piše Washington Post. Pripadnik 148. artiljerijske brigade ukrajinske vojske, koji je deo posluge haubice M777 kalibra 155 mm koju je isporučio Zapad, govori za Washington Post o nestašicama: „Šta možeš sa deset granata dnevno? Jedva je dovoljno da odgovorimo na njihov juriš – ne govorimo ni o napadu na njihove položaje. Ukrajinski vojnici koje je list intervjuisao dosledno su govorili da nisu videli da ruske snage trpe od sličnog nedostatka municije. Jedan vojnik koji je govorio za list, istakao je da artiljerija trenutno dobija veoma ograničen broj granata za dejstvo po protivniku, i da su trupe na liniji fronta „veoma umorne“ što je pogoršalo situaciju. „Trebalo bi da imate nekakvu brojčanu prednost… Sve je gore i gore, jadao se on, naglašavajući da „ne možete dobiti rat samo motivacijom“.

Stopa potrošnje municije u Ukrajini daleko je premašila proizvodne kapacitete pristalica zemlje u zapadnom svetu, i dok su zapadne obaveštajne službe imale izvesnog uspeha u pretraživanju crnog tržišta u potrazi za novim zalihama, kritično iscrpljivanje zaliha municije širom država članica NATO je stvorilo veoma ozbiljne izazove.

Slanje američke municije za Izrael od početka oktobra, od kojih su mnoge bile označene za isporuku u Ukrajinu, samo je pogoršalo situaciju, sa SAD. Sama vojska se suočava sa sve ozbiljnijim nedostatkom u nekoliko važnih kategorija kao rezultat donacija Kijevu. Nasuprot tome, postoje široki pokazatelji da su ruske jedinice na frontu postale samo bolje opremljene u odnosu na početak rata, pri čemu je Rusija, kako neki tvrde, “ne samo nabavila značajne zalihe municije iz Severne Koreje i Irana”, već je i značajno proširila efikasnost sopstvenog odbrambenog sektora koji je ranije funkcionisao sa veoma malim brojem fabrika iz perioda sovjetske ere.

Ekstremna nestašica municije prvi put se pojavila krajem 2022. godine kao ozbiljno pitanje koje preti ukrajinskoj raketnoj mreži zemlja-vazduh, sa veoma ograničenim kopnenim sredstvima protivvazdušne odbrane i proizvodnim kapacitetima članica NATO, što znači da one ne mogu da se približe obnavljanju njene ogromne sovjetske strukture.

Arsenali raketa zemlja-vazduh u tom trenutku su bili iscrpljeni. To je do tada već ograničilo način na koji su jedinice protivvazdušne odbrane mogle da gađaju ruske ciljeve. Ranije ovog meseca intervjui sa pripadnicima elitne mehanizovane 47. brigade ukrajinske vojske potvrdili su izjave koje je prikupio Washington Post o tome u kojoj meri je nedostatak municije ometao sposobnost ukrajinskih kopnenih snaga da se bore, pri čemu su vojnici izvestili da je municija dostupna ne samo u desetom delu količine koja je bila u letnjem periodu, ali i da je njen kvalitet znatno niži uključujući isporuku serija punih đubreta.

Iako je i dalje neizvesno da li će i kada doći do deblokade u Senatu SAD o odobravanju novog finansiranja za Ukrajinu? Ostaje pitanje, da li ovaj problem može biti rešen, i sa trenutno raspoloživim sredstvima? Međutim, opcije za korišćenje istog za kupovinu municije ostaju ograničene zbog utroška trenutnih zaliha u poslednje dve godine.

(TV Front)

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini