UKRAJINSKI MINISTAR ODBRANE: Preti da će zauzeti Krim sledeće godine (VIDEO)

Novosti online

22. 12. 2023. u 07:03

UKRAJINSKI ministar odbrane Rustem Umerov je u intervjuu za nemačku publikaciju Bild najavio nameru Ukrajine da zauzme Krim 2024. godine.

УКРАЈИНСКИ МИНИСТАР ОДБРАНЕ: Прети да ће заузети Крим следеће године (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Umerov je uveren da je to strateški cilj Ukrajine. Takođe je napomenuo da Ukrajina razvija vojne strategije koje bi trebalo da dovedu do povlačenja Rusije sa Krima.

Reči Umerova izazvale su oštru reakciju ruskih zvaničnika. Šef odbora krimskog parlamenta Jurij Gempel nazvao je izjave Umerova „manifestacijom šizofrenije“ i pokušajem da se prevare zapadni sponzori.

Gempel smatra da Ukrajina neće moći dugo da obmanjuje Zapad i otišao je u drugu krajnost, te nagovestio da bi 2024. godine Ukrajina kao država mogla sasvim prestati da postoji.

Deputat Državne dume sa Krima Leonid Babašov takođe je kritikovao izjavu Umerova, nazvavši je profanacijom i lažom. Babašov tvrdi da ukrajinska vojska trpi ogromne gubitke i da je njihova odbrana na mnogim mestima probijena.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da bi svaki napad na Krim značio eskalaciju sukoba i da bi naišao na „neizbežnu odmazdu“, uključujući upotrebu bilo koje vrste oružja.

Na Krimu, planove Kijeva da napadne poluostrvo čak i pojedini mediji na zapadu nazivaju avanturom, koja bi mogla dovesti do tragedije za Ukrajinu.

RUSTEM UMEROV

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je 3. septembra na svom Telegram kanalu i u večernjem televizijskom obraćanju rekao da namerava da zameni ukrajinskog ministra odbrane Aleksija Reznikova Rustemom Umerovim, dotadašnjim šefom Fonda državne imovine Ukrajine.

41-godišnji Rustem Enverovič Umerov, poreklom krimski Tatar, bavio se poslovima u oblasti telekomunikacija i finansija od 2007. godine i bio je pomoćnik šefa Medžlisa krimskih Tatara Mustafe Džemiloglua (Mustafe Abduldžemil Džemilev).

Umerov je 2019. godine izabran u narodne poslanike Vrhovne Rade iz partije „Glas“, ali je kasnije prešao na stranu Zelenskog, a kao nagradu je 2022. godine dobio mesto predsednika Fonda državne imovine Ukrajine.

Jermak (možda čak i drugi čovek iza Zelenskog) je u februaru 2022. godine uključio Umerova u ukrajinsku delegaciju na (neuspelim) pregovorima sa Ruskom Federacijom. Koncepciju delovanja je učvrstio nakon sastanka sa šefom MI6 Ričardom Peterom Murom još 2020. godine.

U martu 2022. je prezentovao novoosnovani Centar za borbu protiv dezinformacija u okviru Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine. To znači da je Jermak Zelenskog usmerio na Umerova računajući da će, sem na bojnom, novi ministar biti podjednako dobar na političkom i informacionom polju.

Kandidatura Rustema Umerova je dobar potez Reznikova zato što imenovanje krimskog Tatara na mesto ministra odbrane stvara dobru sliku za zapadne medije, posebno u kontekstu američkih i evropskih priča o „narodu potlačenom od ruskih vlasti”.

Takođe se veruje da Umerov, kao i Jermak, ima značajne veze u SAD i Turskoj. Umerov je karijeru započeo u telekomunikacionoj kompaniji „Lifecell“ koja je u vlasništvu turskog operatera „Turkcell“, a u intervjuima je više puta nazivao vlasti u Ankari saveznicima Ukrajine i pohvalno govorio o njihovim aktivnostima na Krimu.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!