VOJSKA UKRAJINE JE NA PRAGU TEŠKE ZIME: Upozorenje francuskog generala - "Saveznici Kijeva sve manje veruju u njegovu pobedu"

Novosti onlajn

16. 12. 2023. u 08:42

POSLE propasti kontraofanzive Oružane snage Ukrajine su na pragu teške zime, a zapadni saveznici Kijeva sve manje veruju u njegovu pobedu, ocenio je francuski general Žerom Pelistrandi u razgovoru za televiziju BFM.

ВОЈСКА УКРАЈИНЕ ЈЕ НА ПРАГУ ТЕШКЕ ЗИМЕ: Упозорење француског генерала - Савезници Кијева све мање верују у његову победу

Foto Tanjug/AP

- Situacija na frontu je teška: inicijativa pripada Rusiji, a ukrajinske snage sve više idu u odbranu - rekao je general.

On je dodao da je kontraofanziva završena, a da će ukrajinska vojska nadalje samo pokušavati da zadrži liniju fronta.

I ne samo to, naglasio je Pelistrandi, kad prođe zima, Ukrajinci neće moći da napadnu ruske snage.

- Sve to se događa u trenutku kada su SAD i Zapad u nedoumici da li da nastave vojno da pomažu Kijevu, a Moskva 'doliva ulje na vatru' svojom retorikom o samouverenoj i neminovnoj pobedi u sukobu - dodao je general.

Mađarska je u četvrtak na samitu Evropske unije u Briselu blokirala glasanje za povećanje višegodišnjeg budžeta EU za 66 milijardi evra, koji uključuje i 50 milijardi za makrofinansijsku pomoć Ukrajini od 2024. do 2027. godine.

Republikanci su ranije u Senatu SAD blokirali razmatranje zahteva Bele kuće da se izdvoje nova sredstva za pomoć Ukrajini, Izraelu i za druge potrebe.

U Predstavničkom domu Kongresa SAD takođe ne žure da odobre pomoć Kijevu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

"OTISAK" Arno Gujon u podkastu "Novosti" o srpskoj dijaspori i Kosmetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)