NAPETO IZMEĐU KINE I JAPANA: Pljušte optužbe zbog pomorskih incidenata

Tanjug

10. 12. 2023. u 09:27

KINA i Japan razmenili su danas optužbe za pomorske incidente brodova obalske straže dve zemlje u vodama oko spornih ostrva u Istočnom kineskom moru.

НАПЕТО ИЗМЕЂУ КИНЕ И ЈАПАНА: Пљуште оптужбе због поморских инцидената

Foto: Tanjug

Kineska obalska straža saopštila je da su japanski ribarski brod i nekoliko patrolnih brodova upali prethodnog dana u vode oko arhipelaga koji se u Kini naziva Diaoju, a u Japanu Senkaku, prenosi Rojters.

Kineska obalska straža navodi da su preduzete mere u skladu sa zakonom i da su japanski brodovi dobili upozorenje, dok je japanska obalska straža saopštila da su dva kineska patrolna čamca, nakon upozorenja, napustila, kako je navedeno,"teritorijalne vode Japana oko spornih ostrva".

Slični incidenti su se dogodili i u novembru i u oktobru ove godine, a sve su učestaliji pomorski sporovi koji uključuju Kinu, navodi Rojters.

Zvaničnik filipinske obalske straže optužio je ranije danas Kinu za novi incident u Južnom kineskom moru, navodeći da je kineska obalska straža koristila vodene topove protiv filipinskih brodova za snabdevanje i prouzrokovala "ozbiljna oštećenja motora" na jednom od njih.

BONUS VIDEO: JEMENSKI HUTI U RATNOJ AKCIJI: Gađali dva izraelska broda u Crvenom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić