POGLEDAJTE - RUSKI ROBOTI SPAŠAVAJU RANJENIKE: Izdržali i napade ukrajinskih dronova (VIDEO)

Novosti online

05. 12. 2023. u 17:23

NOVE slike koje su ruski izvori podelili na Telegramu otkrivaju da ruska vojska koristi kopnene robote da bezbedno transportuje povređene vojnike sa bojnih polja.

ПОГЛЕДАЈТЕ - РУСКИ РОБОТИ СПАШАВАЈУ РАЊЕНИКЕ: Издржали и нападе украјинских дронова (ВИДЕО)

Foto telegram two majors

Na jednoj upečatljivoj slici, možemo da vidimo robota na zemlji sa gusenicama, čiji sistemi dvostrukog lanca sa obe strane, dok manevrišu kroz blatnjavu liniju fronta. U centralnom nosaču robota ili „nosila“ nalazi se ranjeni vojnik sa iscepanom levom nogom, što predstavlja dramatičan trenutak na bojnom polju.

Iako konkretna lokacija fotografije ostaje neoznačena, mnogi američki izvori sugerišu da je ovo bespilotno kopneno vozilo operativno u 87. streljačkom puku, koji se trenutno nalazi u regionu Avdejevke. Oslanjajući se na ove informacije, pošteno je pretpostaviti da je fotografija možda snimljena dok je povređeni ruski vojnik evakuisan sa linije fronta u Avdejevki (VIDEO).


ŠTA JE ROBOT?

Nema jasnih podataka u vezi sa modelom robota ili kada je tačno poslat. Ruski inženjeri se mogu pohvaliti bezbroj prototipova robotskih vozila. Primetno je da svi koriste točkove za razliku od gusenica.

Nakon prve inspekcije, robot odiše upečatljivim izgledom estonskog THeMIS robota, kako u pogledu opšte forme, tako i u pogledu estetskog dizajna. Samo prošle godine, Estonija je poklonila Ukrajini takvog robota. Ovo je navelo Rusiju da ponudi nagradu svakom ruskom vojniku koji bi mogao da uhvati THeMIS neoštećenog.

Međutim, ova prividna sličnost između dotičnog robota i THeMIS-a ograničena je na centralni teretni uređaj, sa obe strane okružen lančanim sistemima robota. Nasuprot tome, THeMIS generalno ima višu šasiju. Sa fotografije je vidljivo da je THeMIS vitkiji u odnosu na rusku varijantu.

Ruska interpretacija robota dolazi opremljena sistemom za elektronsko ratovanje, dizajniranim da obezbedi zaštitu od FPV dronova. Ima vizuelnu sličnost sa sličnim uređajima koji su trenutno pričvršćeni na tenkove.

Foto Defence Blog


Volnorez EW

Dostupne informacije ne pružaju dovoljno detalja o modelu i karakteristikama vozila. Na priloženim slikama znamo da je u pitanju sistem elektronskog ratovanja poznat kao Volnorez, koji se može uočiti po komponenti u obliku kupole koja je snimljena na slikama.

Primarna uloga Volnoreza je da neutrališe pretnju koju predstavljaju bespilotne letelice. Pripremljen je za ugradnju na tenk koji se nalazi u području pogođenom sukobom, posebno u okupiranim regionima Ukrajine. Kako je istakao BulgarianMilitari.com, prvi dokaz zasnovan na fotografijama pojavio se u novembru, koji potvrđuje nabavku ovih sistema za elektronsko ratovanje ruskoj vojsci.

Lepota sistema Volnorez leži u njegovoj sposobnosti da formira odbrambeni perimetar oko rezervoara. Dronovi, uključujući kamikaze bespilotne letelice sa pogledom iz prvog lica [FPV], ne uspevaju ni da prime uputstva niti prenesu informacije u okviru ove odbrambene postavke.

Kako tvrde ruski izvori, sistem radi u frekventnom spektru od 900 do 2000 MHz, inhibirajući signale dronova u dometu većem od 600 metara. Ova sposobnost značajno ojačava tenkove protiv ometanja dronova. Sistemi za elektronsko ratovanje smešteni na ovim tenkovima nude potpunu pokrivenost od 360°, što rezultira svestranom zaštitom.


Još jedna izuzetna karakteristika ovog sistema je njegova mogućnost daljinskog rukovanja. Ovaj atribut unosi sloj svestranosti i prilagodljivosti, pozicionirajući ga tako da se efikasno nosi sa asortimanom rizika povezanih sa dronom.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)