POČELA KOPNENA OFANZIVA NA JUG GAZE: Objavljene prve fotografije nove izraelske operacije (FOTO)

Tanjug

05. 12. 2023. u 09:28

SATELITSKE fotografije koje je danas analizirao AP pokazuju da je izraelska vojska započela kopnenu ofanzivu u južnim delovima pojasa Gaze, u okviru rata protiv palestinskog militantnog pokreta Hamas.

ПОЧЕЛА КОПНЕНА ОФАНЗИВА НА ЈУГ ГАЗЕ: Објављене прве фотографије нове израелске операције (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP/Planet Labs

Agencija navodi da je od isteka privremenog prekida vatre između Izraela i Hamasa u petak ujutro izraelska vojska pokrenula intenzivnu kampanju vazdušnih udara i kopnenih borbi i u južnom delu Pojasa Gaze.

Satelitske fotografije koje je objavio Planet Labs PBC daju prvi jasan pogled na intenzitet i obim borbe na jugu Pojasa Gaze, navodi AP. Na fotografijama koje je u nedelju snimio Planet vide se izraelski tenkovi i oklopni transporteri nešto manje od 6 kilometara severno od centra Kan Junisa, glavnog grada u južnom delu Pojasa Gaze.

Foto: Tanjug/AP/Planet Labs

AP ukazuje da mnogi koji su pobegli od izraelske ofanzive i vazdušnih napada na severu grada Gaze sada žive oko Kan Junisa, nakon što im je izraelska vojska naredila da se evakuišu. Izraelska vojska je raspoređena zapadno od Salah el Dina, glavnog koridora od severa ka jugu Pojasa Gaze, kojim su bežali mnogi Palestinci.

AP navodi da je analizom pronašao četiri lokacije u toj oblasti sa ukupno oko 150 oklopnih transportera, tenkova i drugih vozila.

Foto: Tanjug/AP/Planet Labs

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na zahtev AP za komentar o svojoj strategiji za ofanzivu i onome što se vidi na satelitskim snimcima, ali agencija navodi da manevar i broj tamošnjih vozila sugerišu da se izraelske snage spremaju da potencijalno krenu na jug ka Kan Junisu i da već ima informacija o borbama u toj oblasti.

BONUS VIDEO:

ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja