NAORUŽAVA SE Su-57: Mini-dronovima u napad na PVO protivnika

Novosti onlajn

28. 11. 2023. u 14:59

ZA RUSKI lovac pete generacije Su-57 napravljeni su mini-dronovi kojima će letelica biti opremljena, saopštio je Sputnjiku obavešten izvor.

НАОРУЖАВА СЕ Су-57: Мини-дроновима у напад на ПВО противника

Foto: Alex Beltyukov

- Za Su-57 su napravljeni mini-dronovi različite namene koje će avion moći da nosi kao podvesni teret ili u unutrašnjosti trupa i da ih pušta iz vazduha. Planirano je da lovac istovremeno lansira nekoliko dronova i da kontroliše tu grupu - rekao je izvor.

Kako je dodao, reč je o udarnim i izviđačkim dronovima, kao i bespilotnim letelicama za elektronsko ratovanje. Konkretno, kada grupa Su-57 pusti desetine dronova, to će omogućiti lovcima da probiju PVO protivnika tako što će preopteretiti njene informacione kanale i izvesti koncentrisani napad na njene sisteme – i dronovima i oružjem lansiranim sa aviona.

U aprilu 2021. godine izvor Sputnjika je saopštio da će avioni Su-57 biti prilagođeni za upravljanje grupom malih bespilotnih letelica.

Su-57 je višenamenski lovac pete generacije. Napravljen je uz upotrebu stelt tehnologije i napredne elektronike. Letelica može nosi oružje u unutrašnjim odeljcima trupa.

Avion ima i supersoničnu brzinu krstarenja i sposoban je za manevrisanje sa velikim preopterećenjima.

Serijske isporuke Su-57 počele su 2022. godine. U okviru sadašnjeg državnog programa naoružanja, Vazdušno-kosmičke snage Rusije bi trebalo da dobiju 76 letelica do 2027. godine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)