RAT U IZRAELU: IDF se sprema za nastavak čišćenja Gaze; Obesili ih o bandere - Likvidirana dva izraelska špijuna? (FOTO/VIDEO)

Novosti online

24. 11. 2023. u 07:18 >> 01:51

RAT u Izraelu ušao je u 49. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: ИДФ се спрема за наставак чишћења Газе; Обесили их о бандере - Ликвидирана два израелска шпијуна? (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Borbe utihnule, primirje važi: Palestinci bi da se vrate kućama, IDF ih sprečava (VIDEO/MAPA)

Pojas Gaze

Izraelsko vazduhoplovstvo je sinoć izvršilo seriju napada na pojas Gaze: eksplozije su se dogodile u Džabaliji, Bureiju, Gazi, Deir el Balahu, Kan Junisu i Rafi. Usled incidenata nije bilo povređenih i povređenih.
Međutim, već ujutru, iz drugog pokušaja, stupio je na snagu prekid vatre u zoni izraelsko-palestinskog sukoba. Više od 150 kamiona koji su prevozili hranu, lekove i gorivo ušlo je u pojas Gaze preko kontrolnog punkta Rafa.

Ilustracija telegram rybar


A uveče su stranke najavile razmenu. Hamas je oslobodio 24 taoca, od kojih su 13 Izraelci i 11 Tajlanđani. Oni su predati radnicima Crvenog krsta, koji su ih nakon lekarskog pregleda automobilom prevezli do punkta Nicam, a tek onda helikopterom odleteli u izraelsku vazdušnu bazu Hacerim. Zauzvrat, Izrael je prebacio zatvorenike iz zatvora Damon i Megido, koji se nalaze jugoistočno od Haife, u zatvor Ofer na Zapadnoj obali, gde su potom predati predstavnicima Crvenog krsta. Ipak, došlo je do sukoba u blizini zatvora Ofer: snage bezbednosti su takođe koristile dimne bombe da kontrolišu gomilu ljudi. Najmanje jedna osoba je povređena.


Usred sporazuma o prekidu vatre, hiljade Palestinaca beže iz utočišta i vraćaju se svojim domovima, uključujući i sever enklave. Ipak, izraelske vlasti se svim silama trude da to spreče: od razbacivanja letaka do direktnih izjava predstavnika IDF. Palestinski mediji već su izvestili o prvom slučaju kršenja primirja. Prema njihovim rečima, izraelski vojnici su otvorili vatru na kolonu civila koji su pokušavali da se vrate svojim kućama u severnom delu enklave. Generalno, situacija sa povratkom stanovništva u Gazu ide na ruku Hamasu. Ako IDF odluči da zaustavi pokret vatrom, to će povući reputaciju izraelskih vlasti. U suprotnom, militanti će moći da koriste povratnike kao živi štit.

U ovom trenutku, uprkos izveštajima nekih palestinskih medija, izraelske jedinice ostaju na svojim prethodnim položajima i patroliraju teritorijom. Nije bilo sukoba sa Hamasom.

Južni pravac
U luci Eilat oglasio se alarm zbog navodnog upada nepoznate letelice. IDF je kasnije izvestila da se pokazalo da je uzbuna lažna. Nije bilo drugih povreda bezbednosti, uključujući i naselja koja se graniče sa pojasom Gaze.

Granica sa Libanom
Sinoć, duž severne granice Izraela, strane su nastavile da međusobno udaraju po položajima. Izraelske trupe su izvršile napade na Kfar Šubu, Al-Adisa, Aita al-Šab, Šihin i Ramiju. Zauzvrat, borci Hezbolaha prijavili su napade na izraelsku granicu, ali nisu prijavljeni pogoci. Istovremeno, sa početkom primirja u Pojasu Gaze, grupa je najavila nameru da ne izvodi udare sve dok se druga strana pridržava dogovora i ne granatira jug Libana.

Zapadna obala
U regionu se nastavljaju masovni napadi na palestinske gradove: najžešći sukobi između izraelskih snaga bezbednosti i lokalnog stanovništva dogodili su se u Nablusu, Bejtu, Ramali, Jerihonu, Vitlejemu i Hebronu. Ponovo nije prošlo bez žrtava. Pored toga, na Zapadnoj obali ponovo su se desila masovna zatvaranja stanovnika, koji su, na uobičajen način, optuženi za veze sa Hamasom.

 

IDF se sprema za nastavak čišćenja Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) koriste četvorodnevno primirje sa palestinskim militantnim pokretom Hamas kako bi pripremile sledeću fazu svoje operacije u Pojasu Gaze, rekao je danas portparol IDF Danijel Hagari.

Foto Tanjug/AP

 

 

Naoružane palestinske grupe na Zapadnoj obali navodno su pogubile dvojicu muškaraca optuženih za špijuniranje za Izrael.

Pripadnici palestinskih oružanih grupa u gradu Tulkaremu na Zapadnoj obali navodno su pogubili dvojicu muškaraca optuženih za špijuniranje za Izrael. Slike na društvenim mrežama pokazuju kako tela dvojice muškaraca vise sa ankete o struji.

Foto Tanjug/AP


Iz Gaze evakuisano 105 Rusa

Avion Ministarstva za vanredne situacije Rusije doleteo je u Moskvu sa 105 državljana Rusije i članova njihovih porodica koji su evakuisani iz Gaze. Među njima je i 55 dece. Ističe se da je do sada iz Gaze u Rusiju evakuisano više od 760 ljudi, od kojih je više od 360 dece.

Foto Tanjug/AP


Izrael dobio spisak talaca koji bi trebalo da sutra budu oslobođeni

Izrael je dobio spisak talaca koje bi Hamas trebalo da oslobodi sutra, drugog dana primirja, saopštio je večeras kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Kako se navodi u saopštenju, izraelski bezbednosni zvaničnici obavestili su porodice talaca, nakon pregleda spiska, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelski Kanal 12 prenosi da se na novoj listi nalazi 13 osoba, isto koliko i danas, ali da je na novoj listi više dece.

Foto Tanjug/AP


 

Izraelska vojska: U Izrael se vratilo i 11 stranaca

 

Izraelska vojska saopštila je danas da se 11 stranih državljana, koji su danas oslobođeni zajedno sa taocima iz Izraela, vratilo u Izrael.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari rekao je da su svi prošli inicijalnu medicinsku procenu na prelazu Kerem Šalom i da njihovi životi nisu ugroženi, prenosi Si-En-En.

On je dodao da će se strani državljani sastati sa predstavnicima svojih zemalja u vazduhoplovnoj bazi Hacerim, kao i da će biti prebačeni u bolnice. 

Među taocima koje je danas oslobodio Hamas u okviru dogovora sa Izraelom je 13 Izraelaca, od kojih neki imaju dvojno državljanstvo, deset državljana Tajlanda i jedan Filipinac, saopštio je ranije portparol katarskog ministarstva spoljnih poslova.

 

 

Bajden: Današnje oslobađanje samo početak, mogući produžetak primirja


Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da je oslobađanje prve grupe talaca "samo početak procesa" i ocenio da postoje realne šanse da se produži privremeno primirje između Izraela i Hamasa.

- Očekujemo da će još talaca sutra biti pušteno. I još dan kasnije, i još dan nakon toga. U narednih nekoliko dana, očekujemo da se desetine talaca vrati svojim porodicama - rekao je Bajden.

On je dodao da neće stati dok se svi preostali taoci u Pojasu Gaze ne vrate kući, prenosi Gardijan. 

Bajden je naveo da će se o drugom talasu oslobađanja talaca znati u narednim satima, dodaje Rojters. 

Američki predsednik je naglasio da mora da se okonča "ciklus nasilja na Bliskom istoku".

 

 

Vlada Izraela pozdravila povratak talaca, Netanijahu: Posvećeni smo povratku svih

 

Vlada Izraela pozdravila je danas povratak prve grupe od 13 oslobođenih talaca u Izrael, a premijer te zemlje Benjamin Netanijahu rekao je da je Izrael posvećen povratku svih otetih talaca.

- Izraelska vlada pozdravlja povratak naših državljana -navodi se u saoštenju kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua koje je objavljeno nakon što je prva grupa od 13 oslobođenih izraelskih talasa ušla na teritoriju Izraela, prenosi Tajms of Izrael.

Iz kabineta Netanijahua napominju da je vlada posvećena povratku svih talaca i nestalih osoba.

- Naši građani su prošli inicijalni lekarski pregled i njihove porodice su imenovani zvaničnici obavestili da su se vratili - navodi se u saopštenju iz kabineta izraelskog premijera.

Premijer Netanijahu rekao je da je završen potratak prvih talaca - dece, njihovih majki i drugih žena.

 

Izraelska vojska bacila suzavac na Palestince koji čekaju oslobađanje zatvorenik

 


Izraelska vojska je upotrebila suzavac kako bi rasterala Palestince ispred zatvora Ofer u Ramali koji čekaju dogovoreno oslobađanje zatvorenika.

Prva grupa od 13 izraelskih talaca, koje je danas oslobodio Hamas, ušla je u Egipat preko prelaza Rafa, dok porodice i prijatelji očekuju oslobađanje palestinskih zatvorenika.

Kako prenosi agencija Anadolija, pripadnici izraelske vojske rasterali su okupljene Palestince koristeći suzavac i šok bombe, a Palestinci su odgovorili bacanjem kamenja na izraelske snage.

U okviru sporazuma o humanitarnoj pauzi, koji su postigli Hamas i Izrael, 39 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima, uključujući 24 žene i 15 dece, premešteno je iz zatvora Damon i Megido u Izraelu u zatvor Ofer na Zapadnoj obali i očekuje se njihovo oslobađanje.

Prema sporazumu o četvorodnevnoj humanitarnoj pauzi u Gazi, ukupno 50 Izraelaca koje drži Hamas biće oslobođeno u zamenu za 150 palestinskih zatočenika u izraelskim zatvorima.

 

 

Prvi izraelski taoci stigli u Egipat, Tajlanđani već u Izraelu

 

Prva grupa od 13 izraelskih talaca, koje je danas oslobodio Hamas, ušla je u Egipat preko prelaza Rafa.

Predstavnici egipatskih vlasti preuzeli su izraelske taoce od osoblja Crvenog krsta i Crvenog polumeseca na prelazu Rafa, javlja BBC, pozivajući se na izvore u kairu.

Taoci će biti odvezeni do egipatskog aerodroma Ariš, na sveru Sinaja, a odatle će ih Izraelci helikopterima prebaciti u jednu izraelsku vojnu bazu.

Pored toga, svih 12 tajlandskih talaca koje je Hamas prethodno oslobodio, stiglo je u Izrael i na putu su za bolnicu Asaf Harofeh, prenosi list "Haarec".

 

 

Hamas: Poštovaćemo sporazum o primirju sve dok to bude činio Izrael


Šef političkog biroa Hamasa Ismail Hanije izjavio je danas da će ta palestinska militantna grupa poštovati postignuti sporazum o primirju sve dok to bude činio i Izrael.

- Potvrđujemo našu privrženost sprovođenju sporazuma i osiguravanju njegovog uspeha sve dok ga se neprijatelj pridržava - rekao je Hanije u video-poruci na Telegramu, prenosi RIA.

Prekid vatre u Pojasu Gaze stupio je na snagu jutros u sedam časova i trajaće četiri dana.

 

 

Od jutros u Gazu ušlo 90 kamiona sa humanitarnom pomoći

Najmanje 90 kamiona sa humanitarnom pomoći ušlo je danas u Pojas Gaze, preko prelaza Rafa, na granici sa Egiptom, nakon što je jutros stupilo na snagu četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa, objavio je Si-En-En, pozivajući se na egipatskog zvaničnika.

Egipatske vlasti su prethodno saopštile da će tokom prekida vatre u palestinsku enklavu svaki dan isporučivati 130.000 litara dizela i četiri cisterne sa gasom.
Pored toga, kako se navodi, tokom primirja će u Gazu ulaziti 200 kamiona sa humanitarnom pomoći na dnevnom nivou.
 

Oksfam: Povećanje pomoći neće biti dovoljno

Međunarodna humanitarna organizacija Oksfam strahuje da povećanje pomoći Gazi, u sklopu primirja uz posredovanje Katara, neće biti dovoljno.

Svetski program za hranu saopštio je da ima više od 100 kamiona spremnih da dostave hranu.
Međutim, Laila Barhum iz Oksfama tvrdi za Bi-Bi-Si njuz da predloženi broj isporuka pomoći neće odgovoriti nivou potrebe.
"Cela populacija Gaze, dva miliona, zavisi od pomoći i ono što će se dešavati jeste to da ćemo četiri dana imati mogućnost da oko 200 kamiona sa humanitarom pomoći, gorivom i nešto gasa uđe unutra... Što nije ni približno dovoljno", rekla je Barhum.
 

Grupu palestinskih osuđenika za terorizam koji će biti oslobođeni čine 24 žene i 15 maloletnika

Grupu palestinskih osuđenika za terorizam koje Izrael danas namerava da oslobodi čine 24 žene i 15 maloletnika, prenosi Rojters.

To je prva grupa od najmanje 150 zatvorenika koji će biti pušteni na slobodu u narednim danima, u okviru sporazuma sa Hamasom o oslobađanju najmanje 50 talaca u Gazi i četvorodnevnom prekidu vatre.
 

Planira se da 13 talaca bude oslobođeno u 16 časova preko graničnog prelaza Rafa

Očekuje se da će 13 talaca koji bi danas trebalo da budu oslobođeni biti predati Izraelu u 16 časova, najverovatnije preko graničnog prelaza Rafa, piše Haarec.

Prema sporazumu, Hamas treba da preda taoce Crvenom krstu, koji će ih pratiti do egipatske granice. Nakon prelaska granice, izraelska vojska će ih preuzeti na egipatskoj strani, a taoci će biti podvrgnuti inicijalnom lekarskom pregledu od strane izraelskih predstavnika i biće obavljen prvi telefonski razgovor između njih i njihovih porodica.
Oslobođeni taoci kojima će biti potrebna hitna medicinska pomoć biće prebačeni u bolnicu Soroka, a ostali će biti raspoređeni u pet medicinskih centara u kojima su pripremljeni namenski kompleksi da ih prime. Tamo će ih sačekati rođaci, uz medicinske i psihološke timove.
Kasnije će biti podvrgnuti opsežnim lekarskim pregledima, dok će taoci koji nisu deca biti podvrgnuti bezbednosnom ispitivanju, piše portal.

 

Mediji: Izraelska zatvorska služba priprema oslobađanje 39 palestinskih zatvorenika

Izraelska zatvorska služba je navodno dobila spisak sa 39 palestinskih zatvorenika osuđenih po optužbama za terorizam, koji će danas biti pušteni na slobodu u okviru sporazuma sa Hamasom prema kome će takođe iz Gaze biti oslobođeno 13 talaca te grupe.

Danas je prvi od četiri dana primirja, u kojima se očekuje ovakva razmena, uz moguće dodatne dane prekida vatre ako Hamas pristane da oslobodi još talaca, navodi Tajms of Izrael.
Prema izveštajima izraelskih medija, zatvorska služba je počela sa pripremama za oslobađanje 39 maloletnika i žena koji bi trebalo da budu pušteni kasnije tokom dana.
Oni će, kako se navodi, biti prebačeni u zatvor Ofer na Zapadnoj obali oko podneva, pre nego što budu pušteni na slobodu.
 

Izraelska vojska tvrdi da je uništila Hamasov tunel ispod bolnice Šifa 

Neposredno pre jutrošnjeg početka primirja, izraelska vojska saopštila je da je uništila Hamasov tunel otkriven ispod bolnice Šifa u Gazi i završila raspoređivanje trupa na linijama prekida vatre, prenosi Tajms of Izrael.

U saopštenju se navodi da su pripadnici elitne borbene inžinjerijske jedinice srušile tunel ispod Šife, kao i druge ulaze u tom području. Vojska je saopštila da je tokom poslednjeg dana, do primirja koje je počelo u 7 sati po lokalnom vremenu, nastavila da gađa Hamasove ciljeve širom Pojasa Gaze i potragu za infrastrukturom militanata.

Na snimku koji je objavila izraelska vojska vidi se navodno tunel kod Šife koji je uništen, kao i nekoliko drugih pogođenih ciljeva u Gazi.

Izrael upozorava Palestince da se ne vraćaju na sever Gaze u toku primirja

Izraelska vojska je jutros, samo nekoliko trenutaka pre zvaničnog početka privremenog prekida vatre, na društvenim mrežama objavila video snimak u kojem upozorava stanovništvo u Pojasu Gaze da se ne vraća na sever enklave jer "rat još nije završen", prenosi Bi-Bi-Si (BBC). „Humanitarna pauza je privremena“, saopštio je portparol vojske na arapskom jeziku. On je dodao da je severni deo Pojasa Gaze "opasna ratna zona" i da je "zabranjeno kretanje na sever". "Zbog vaše bezbednosti, morate ostati u humanitarnoj zoni na jugu“, navodi se u video objavi. Istovremeno izraelska vojska je bacala letke iznad Gaze sa upozorenjem stanovnicima da se ne vraćaju u svoje domove na severu enklave. Palestinske vlasti uputile su poziv raseljenom stanovništvu Gaze da se vrate svojim kućama kada primirje počne, tvrdi Tajms of Izrael.

 

Egipat:Svaki dan primirja 130.000 litara dizela i cisterne sa gasom u Gazu

Egipat je danas saopštio da će se tokom četiri dana primirja između Hamasa i Izraela u Pojasu Gaze, u tu palestinsku enklavu svaki dan isporučivati 130.000 litara dizela i četiri cisterne sa gasom. Egipatske vlasti su takođe saopštile da će u Pojas Gaze svakodnevno ulaziti i 200 kamiona humanitarne pomoći, prenosi Rojters. Izrael i Hamas započeli su jutros četvorodnevno primirje, u 7 časova po lokalnom vremenu, tokom kojeg je predviđeno puštanje najmanje 50 talaca koje drži Hamas i 150 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena i maloletnika iz izraelskih zatvora.

 

Zdravstvene vlasti u Gazi: Više od 14.800 poginulih u izraelskim napadima

Broj poginulih u izraelskim napadima u Pojasu Gaze od 7. oktobra povećan je na 14.854, uključujući 5.850 dece, saopštile su zdravstvene vlasti u Gazi koje vodi Hamas. Palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali, koje prikuplja podatke iz bolnica i drugih izvora u Pojasu Gaze, u ponedeljak je saopštilo da je broj poginulih 12.700, prenosi CNN. Kako je navedeno, poremećaji u komunikacijama u Gazi onemogućavaju precizno prikupljanje podataka. Izrael je pokrenuo vazdušne udare, a potom i kopnenu operaciju u Pojasu Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra napala Izrael raketama, a potom izvela i kopneni upad, ubivši oko 1.200 ljudi i uzimajući više od 240 talaca. Jutros u sedam sati po lokalnom vremenu na snagu je stupilo četvorodnevno primirje.

 

U Izraelu sirene za vazdušnu opasnost nekoliko minuta posle početka primirja

Izraelska vojska aktivirala je sirene za vazdušnu opasnost u dva sela u blizini Pojasa Gaze, samo nekoliko minuta nakon što je četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa stupilo na snagu, javio je Rojters. Za sada nije bilo neposredne potvrde da su se raketni napadi palestinskih militanata na izraelsku teritoriju dogodili ili da je prouzrokovana bilo kakva šteta, navodi britanska agencija. Jutros u 7 časova po lokalnom vremenu stupilo je na snagu četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa, kojem je posredovao Katar. U satima koji su prethodili privremenom prekidu vatre aktivirale su se raketne sirene u izraelskim gradovima koji se graniče sa Gazom, a izraelska vojska izvestila je o intenzivnim akcijama u ovoj palestinskoj enklavi, u nastojanju da unapredi svoju operaciju protiv Hamasa što je više moguće, u poslednjim satima pre pauze, preneo je Tajms of Izrael.

 

Četvorodnevno primirje stupilo je na snagu jutros u 7 časova

Četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa, kojem je posredovao Katar, stupilo je na snagu jutros u 7 časova po lokalnom vremenu.

U satima koji su prethodili privremenom prekidu vatre aktivirale su se sirene za opasnost od raketnih napada u izraelskim gradovima koji se graniče sa Gazom, a izraelska vojska izvestila je o intenzivnim akcijama u ovoj palestinskoj enklavi, u nastojanju da unapredi svoju operaciju protiv Hamasa što je više moguće, u poslednjim satima pre pauze u sukobima, prenosi Tajms of Izrael.

Prema najavama katarskih posrednika, u 16 časova po lokalnim vremenu biće oslobođeno 13 talaca koje militanti drže u Gazi, a zatim i za sada neodređeni broj palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Tokom naredna četiri dana, najmanje 50 žena i dece će biti oslobođeno, a procenjuje se da će 190 ostati u rukama Hamasa.

U istom periodu, očekuje se da će 150 palestinskih zatvorenika, uglavnom žena i maloletnika, od kojih su neki osuđeni za pokušaj ubistva, biti oslobođeno.

Sporazumom se podstiče dodatno oslobađanje talaca, a Izrael je pristao na dodatni dan primirja za svakih deset dodatnih talaca koje Hamas oslobodi.

Njime je takođe predviđena isporuka goriva i humanitarne pomoći u Gazu tokom prekida vatre, prvog otkako je Hamas izazvao rat pre skoro sedam nedelja napadom na izraelsku teritoriju 7. oktobra, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila, i oteto 240 talaca. Hamas, koji Izrael, SAD i druge zapadne sile smatraju za terorističku organizaciju, saopštio je da će primirije dati Palestincima vremena da se oporave nakon intenzivnog izraelskog vazdušnog i kopnenog napada u kojima je prema vlastima u Gazi ubijeno više od 14.500 ljudi.

BONUS VIDEO: 

GAZA POD BOMBAMA: Izrael lansirao rakete - Veliki vazdušni napad u toku noći

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti