ERUPCIJA MOGUĆA SVAKOG TRENUTKA: Dramatično na Islandu, od ponoći se osetilo oko 800 zemljotresa (VIDEO)

Novosti online

15. 11. 2023. u 19:20

ZVANIČNICI na Islandu upozoravaju u sredu da je verovatnoća vulkanske erupcije i dalje "visoka", pošto stotine zemljotresa nastavljaju da se beleže poslednjih sati, prenosi "Foks Njuz".

ЕРУПЦИЈА МОГУЋА СВАКОГ ТРЕНУТКА: Драматично на Исланду, од поноћи се осетило око 800 земљотреса (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

Islandski meteorološki zavod navodi da je od ponoći "izmereno oko 800 zemljotresa, većina njih usred nasipa magme u Sundhnuku na dubini od oko 3-5 km".

Novinari "Foks Njuz" sa lisa mesta javili su da je erupcija moguća svakog trenutka.

Sundhnuk se nalazi nešto više od tri kilometra severo-severoistočno od Grindavika, grada na jugozapadu Islanda koji je evakuisan zbog vulkanske aktivnosti, navodi "Foks Veder".

Turisti su prošle nedelje navodno pobegli iz svetski poznate islandske geotermalne banje Plava laguna nakon što su zemljotresi potresli okolno područje, primoravši banju da privremeno zatvori mesto za kupanje.

"Foks Veder" je izvestio da je sumpor dioksid juče otkriven u vazduhu u Grindaviku, što je znak moguće neposredne vulkanske aktivnosti.

Takođe su se pojavili video i fotografije na kojima se poslednjih dana vidi dim koji se diže sa napuklih puteva u Grindaviku.

Foto: AP

- Seizmička aktivnost je ostala konstantna od 11. novembra. Glavni fokus praćenja seizmičke aktivnosti ostaje u oblasti nasipa i Grindavika - saopštila je islandska meteorološka kancelarija.

- Merenja pokazuju kontinuiranu deformaciju u oblasti. One su u skladu sa magmom koja još teče u nasip. Čini se da se deo nasipa magme učvršćuje, posebno na ivicama, ali ne i u oblasti priliva magme, za koju se veruje da je blizu Sundhnuku - navodi se.

Kancelarija je zaključila da se "verovatnoća erupcije i dalje smatra visokom" i "u slučaju erupcije, najverovatnija lokacija je na nasipu magme".

Foto: AP

"Skaj Njuz" je takođe citirao kancelariju da "u ovoj fazi nije moguće tačno utvrditi da li i gde bi magma mogla da dospe na površinu".

BONUS VIDEO: SRCEPARAJUĆE: Ekipe ruske hitne pomoći pridružuju se libijskim spasiocima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)