PUCA TLO I ŠIRE SE PROVALIJE IZ KOJIH KULJA DIM: Zemlja na Islandu se sprema za vulkansku erupciju (FOTO)

Novosti online

14. 11. 2023. u 15:44

ISLAND ima najveći broj aktivnih vulkanskih sistema u Evropi, a svedoci smo da se u gradu Grindavik trenutno svi pripremaju za moguću erupciju.

ПУЦА ТЛО И ШИРЕ СЕ ПРОВАЛИЈЕ ИЗ КОЈИХ КУЉА ДИМ: Земља на Исланду се спрема за вулканску ерупцију (ФОТО)

Foto: AP

Puca tlo i šire se provalije iz kojih kulja dim. Tlo ispod grada "priprema" se za vulkansku erupciju usled prevelikog broja potresa u toku jednog dana.

Najnovija seizmiološka aktivnost prema Meteorološkom zavodu na Islandu zabeležena je na dubini od maksimalna četiri kilometra.

Pored toga, Zavod je izvestio da postoji i formacija nalik grebenu gde je moguć prodor magme. Taj greben je deo Zemljine kore koji se pomerio nadole dok je ostatak u svom prvobitnom stanju i ide nagore.

Stanovnici grada evakuisali su se nakon najave da preti vulkanska erupcija, a u ponedeljak im je dozvoljeno da se vrate kućama i uzmu neophodne stvari.

Stanovnici su se vratili svojim kućama kako bi pokupili osnovne stvari za život, kućne ljubimce ili vozila koja su ostavili prilikom kratke evakuacije.

Za to vreme, zemljotresi su nastavili da tresu tlo i u ponedeljak je do ponoći prijavljeno čak 900 potresa, ali se navodi da se intenzitet i učestalost smanjuju.

Inače, poluostrvo Rejkjanes se nalazi jugozapadno od prestonice Rejkjavika i poznato je vulkansko i seizmičko žarište.

U martu 2021. godine lava je spektakularno eruptirala iz pukotine u zemlji širine između 500 i 750 metara u oblasti vulkanskih sistema Fagradalsfjal.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: POTOCI LAVE NA HAVAJIMA: Vulkan Kilauea ne prestaje sa erupcijama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČUDO NEVIĐENO! Trener dao ostavku na poluvremenu, a onda je klupski lekar preuzeo ekipu - ono što se potom desilo, zaprepastilo je sve!