JOŠ JEDNA BESANA NOĆ PRED NJIMA: Radnici zarobljeni unutar srušenog tunela, čeka se materijal za spasavanje (FOTO)

Novosti online

13. 11. 2023. u 18:24

NAJMANjE 40 indijskih radnika zarobljenih unutar srušenog tunela na himalajskom autoputu će tamo provesti drugu noć, čekajući da stigne materijal za spasavanje, nakon što su bili zatvoreni više od 38 sati u pećini, izjavili su zvaničnici, prenosi Rojters.

ЈОШ ЈЕДНА БЕСАНА НОЋ ПРЕД ЊИМА: Радници заробљени унутар срушеног тунела, чека се материјал за спасавање (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

Bageri uklanjaju ostatke kako bi napravili put do radnika, dok je kontakt sa njima uspostavljen, a kiseonik i hrana se snabdevaju kompresijskim cevovodima, rekli su spasioci i policija u državi Utarakand.

Region je podložan klizištima, zemljotresima i poplavama, a incident je usledio nakon sleganja zemlje u državi za koje geolozi, stanovnici i zvaničnici okrivljuju brzu izgradnju u planinama.

Spasioci su čekali isporuku široke čelične cevi posle ponoći koja bi potom bila gurnuta u otvor iskopanog otpada da bi bezbedno izvukla radnike za oko 24 sata, rekao je Devendra Sing Patval, zvaničnik za upravljanje katastrofama.

- Ima dovoljno vode dok se kiseonik i hrana za trenutnu energiju, poput suvog voća, snabdevaju - dodao je Patval. Lokalni mediji su citirali drugog zvaničnika koji je rekao da je bilo dovoljno svetla u prostoru u kom su zarobljeni.

Tunel, koji je širok 13 metara i 15 metara visok, sa radnicima zarobljenim u prostoru od dva kilometra, gradio se na nacionalnom autoputu koji je deo hinduističke hodočasničke rute, saopštili su državni organi.

Foto: Tanjug/AP

Urušio se oko 5.30 ujutru u nedelju. Radnici su uglavnom migranti iz drugih indijskih država i dva lokalna stanovnika, saopštile su državne vlasti.

- Snage za pomoć uklanjaju ruševine i uskoro ćemo izbaciti sve radnike - rekao je ranije šef državne policije Ašok Kumar.

Oko 80 policajaca, 20 službenika vatrogasnih službi i 60 službenika za upravljanje katastrofama angažovano je u akcijama spasavanja, saopštila je policija.

Spasioci su komunicirali sa radnicima putem voki-tokija, rekao je Kumar i dodao da tačan uzrok nesreće još nije poznat.

Radovi na delu tunela počeli su 2018. godine i prvobitno je trebalo da budu završeni do jula 2022. godine, što je sada odloženo do maja 2024. godine, navodi se u saopštenju indijske vlade.

Hodočasnička ruta Čar Dam jedan je od najambicioznijih projekata vlade premijera Narendre Modija. Cilj mu je da poveže četiri važna hinduistička mesta hodočašća u severnoj Indiji kroz 889 km dvotračne pruge koji se gradi po ceni od 1,5 milijardi dolara.

Ali lokalne vlasti su obustavile neke radove nakon što je stotine kuća oštećeno sleganjem duž ruta, uključujući i Utarakand.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA KRIMSKI MOST DANAS: Remontovan deo pušten u saobraćaj pre roka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!