RAT U UKRAJINI: Odjekuju eksplozije u Harkovskoj oblasti; Borelj - EU može prioritetno da isporuči Kijevu municiju namenjenu trećim zemljama

Novosti onlajn

13. 11. 2023. u 07:24 >> 00:52

RAT u Ukrajini – 628. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Одјекују експлозије у Харковској области; Борељ - ЕУ може приоритетно да испоручи Кијеву муницију намењену трећим земљама

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Bela kuća: Stav američkog Predstavničkog doma otežava podršku Kijevu

 


Nespremnost Predstavničkog doma američkog Kongresa da odobri zahtev administracije za podršku Ukrajini komplikuje pružanje pomoći Kijevu, izjavio je nacionalni savetnik za bezbednost Bele kuće Džejk Saliven.

- To već utiče na našu sposobnost da isporučimo Ukrajini ono što im je potrebno i samo će biti gore - rekao je Salivan novinarima.

Prema njegovim rečima, sa svakom nedeljom kašnjenja SAD su sve manje sposobne da u potpunosti finansiraju transfer onoga što je potrebno Ukrajini.

Saliven nije naveo kada će biti iscrpljena ranije dogovorena sredstva za podršku Ukrajini, preneo je TASS.

Bela kuća je prethodno zatražila od Kongresa 105 milijardi dolara za podršku Izraelu, Ukrajini, politici SAD u azijsko-pacifičkom regionu i za druge potrebe.

Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca do sada je odbijao da zajednički razmatra zahtev, predlažući da se pomoć Ukrajini razmatra u odvojenim raspravama.
 

 

Ministarstvo odbrane demantovalo moguće smene u komandi ukrajinske vojske

 


 Ministarstvo odbrane Ukrajine demantovalo je glasine o mogućim smenama u komandi Oružanih snaga Ukrajine, objavila je pres služba Ministarstva.

- Informacija nije tačna - saopštilo je Ministarstvo odbrane na Fejsbuku.

Kako se navodi, o svim odlukama raspravlja se u koordinaciji sa Generalštabom.
Ranije su mediji javili da ukrajinsko Ministarstvo odbrane razmatra mogućnost smene trojice komandanata. 

Kako prenosi ukrajinska Strana, ministar odbrane Rustem Umerov priprema predloge za razrešenje komandanta Sanitetskih snaga Oružanih snaga Ukrajine Tatjane Ostaščenko, komandanta Operativno-strateške grupe snaga Tavrija Aleksandra Tarnavskog i komandanta Združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Sergeja Naeva.

Prethodno je narodni poslanik iz frakcije Evrosolidarnost Aleksej Gončarenko najavio je krivične postupke protiv visokorangiranih ukrajinskih vojnih lica.

Takođe u oktobru je list Tajm pisao, pozivajući se na izvore u ukrajinskom rukovodstvu, da će na zimu biti otpušten jedan od „viših generala“ koji je nadležan za ofanzivu ukrajinskih oružanih snaga.

 

 

Eksplozije u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti Ukrajine odjekuju eksplozije, javio je ukrajinski portal „Ogledalo nedelje“ na svom Telegramu.

Prethodno je u ovoj oblasti objavljena uzbuna za vazdušnu opasnost.

Borelj: Trenutno se granate isporučuju Kijevu sa proizvodnih traka

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj nije isključio mogućnost da zemlje EU mogu da, prema prioritetnoj proceduri, municiju koja je namenjena za izvoz u druge zemlje preusmere u Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, članice EU su u prvoj fazi isporučile Ukrajini 300 hiljada granata od onih koje su bile raspoložive u skladištima.

„Trenutno se granate isporučuju Kijevu sa proizvodnih traka“, istakao je Borelj.

On je naglasio da u srednjoročnoj perspektivi EU želi da značajno poveća proizvodnju municije radi snabdevanja Kijeva.

Istovremeno, Borelj je naglasio da EU, kao i ranije, želi da dostigne cilj i pošalje Ukrajini milion komada municije, ali da to zavisi od brzine proizvodnje.

12. paket antiruskih sankcija ide na usvajanje u Savetu Evrope

Evropska komisija izneće na usvajanje Savetu Evropske unije u sredu, 15. novembra, 12. paket antiruskih sankcija, a koji će, između ostalog, obuhvatiti ograničenja protiv izvoza dijamanata iz Rusije, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj na konferenciji za novinare nakon sednice Saveta EU na nivou ministara inostranih poslova.

Prema njegovim rečima, on će uključivati proširenje crnog spiska, izvozna ograničenja, mere pooštravanja gornje granice nafte, kao i mere protiv zaobilaženja sankcija.

Nemačka šalje Ukrajini još dva sistema za PVO „iris T“

Nemačka će Ukrajini poslati još dva sistema za PVO „iris T“ do kraja 2023. godine, saopštio je ukrajinski portal „NV“, pozivajući se na nemačkog ambasadora u Kijevu Martina Jegera.

„Trenutno su tri sistema (‘iris T’) raspoređena (u Ukrajini), a planirano je da se rasporedi pet do kraja godine“, izjavio je diplomata, prenosi portal.

Ambasador je obećao da će, osim ovih sistema, Nemačka predati Ukrajini dodatne protivvazdušne raketne sisteme „patriot“, ali nije precizirao njihov broj i procenjene datume isporuke.

U DNR priveden diverzant koga je vrbovao Kijev

U DNR je priveden diverzant kojeg je vrbovao Kijev, a koji je trebalo da digne u vazduh nekoliko kritičnih infrastrukturnih objekata u regionu, saopštio je lider republike Denis Pušilin na svom Telegramu.

Prema njegovim rečima, diverzije bi dovele do veoma ozbiljnih komplikacija u pogledu snabdevanja regiona grejanjem.

„Nažalost, vidimo da se neprijatelj tu neće zaustaviti, a s obzirom da trpi poraze na prvoj liniji fronta, on će svoju pažnju skretati ili pokušati da usmeri na izvođenje diverzija i terorističkih napada na civilno stanovništvo“, ocenio je Pušilin i pozvao na stanovnike regiona da reaguju na sumnjive aktivnosti i kontaktiraju policiju.

U Rumuniji otvoren centar za obuku pilota F-16

Članica NATO-a Rumunija otvorila je međunarodni centar za obuku pilota iz savezničkih zemalja za upravljanje borbenim avionima F-16.

Objekat za obuku koji se nalazi u vazdušnoj bazi u Feteštiju na jugoistoku Rumunije imaće za cilj 'povećanje interoperabilnosti između NATO saveznika' i bolje pozicioniranje Alijanse, kako bi mogla da se suoči sa složenim izazovima u istočnoj Evropi i crnomorskom regionu, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane, a prenosi AP.

Rečeno je da će ratne avione američke proizvodnje isporučiti Kraljevsko vazduhoplovstvo Holandije, dok će proizvođač aviona ''Lokid Martin'' obezbediti instruktore i osoblje za održavanje.

Borelj: 27 članica EU uputilo Kijevu „poruku podrške“

Šef diplomatije Žozep Borelj je na kraju sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica Evropske unije u Briselu o pomoći Ukrajini saopštio na društvenoj mreži Iks da je 27 članica EU uputilo Kijevu „poruku podrške“.

Istovremeno, Borelj ništa nije rekao o usaglašavanju bilo kakve blokirane pomoći Ukrajini: ni o 500 miliona naredne vojne pomoći, ni o 50 milijardi makrofinansijske pomoći za nastupajuće četiri godine.

On je takođe istakao da nastavlja da radi na pripremi garancija bezbednosti za Kijev.

Sijarto: Veoma cinično od strane Ukrajine...

Mađarska vidi da Ukrajina cinično ne namerava da rešava za Budimpeštu važno pitanje prava mađarske manjine u Zakarpatju, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Mislim da je veoma cinično od strane Ukrajinaca da, kako se jasno vidi, oni ni na koji način ne žele da rešavaju pitanja koja su nam važna, ni na koji način ne žele da vrate prava oduzeta zakarpatskim Mađarima“, rekao je Sijarto mađarskim novinarima.

"Bastion" otišao u Jermeniju

Francuska Jermeniji poslala oklopna vozila „Bastion“ koja su prvobitno bila namenjena Ukrajini.

Američka administracija tvrdi: Još 120.000 ukrajinskih vojnika je ranjeno

Američki zvaničnici procenjuju da je Ukrajina do sada izgubila 70.000 ljudi, piše britanski Ekonomista, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji.

Još 120.000 ukrajinskih vojnika je ranjeno.

List navodi da zbog mobilizacije muške populacije žene su sve češće počele da se uključuju u industrijsku proizvodnju u Ukrajini. Konkretno, počeli su da se aktivnije angažuju za rad u građevinarstvu i rudarstvu.

Ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Kijev nije ostvario uspeh ni na jednom pravcu. Prema podacima sa početka oktobra, pokušaji napada Ukrajinu su koštali više od 90.000 vojnika koji su poginuli ili ranjeni u borbama.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪Ruske oružane snage su odbile četiri napada na kupjanskom pravcu, gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su do 160 vojnika;

▪Ruske oružane snage su odbile četiri napada Oružanih snaga Ukrajine, uključujući bataljona Azov*, na krasnolimanskom pravcu; neprijatelj je izgubio oko 150 poginulih i ranjenih vojnika;
▪Ruske oružane snage su tokom dana odbile dva napada Oružanih snaga na donjeckom pravcu, gubici neprijatelja su iznosili do 205 vojnika;
▪Oružane snage Ukrajine su u jednom danu izgubile do 100 vojnika, 3 kamioneta i radar AN/TPK-50 na južnodonjeckom pravcu;
▪Ruske oružane snage su odbile napad jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine u području Rabotina na zaporoškom pravcu;
▪PVO sistemi oborili su 10 ukrajinskih bespilotnih letelica.

U Kijevu i nekoliko regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad

U Kijevu i nizu regiona Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad, prenose RIA novosti. 

Poginuo najbolji ukrajinski tenkista

Ukrajinski tenkista Maksim Gacanjuk poginuo je u selu Sokolovka u Zaporoškoj oblasti, saopštila je Pogrebna služba Vinicke oblasti.

„Naš sunarodnik Maksim Vladimirovič Gacanjuk, rođen 14. novembra 1984. godine, rodom iz sela Gopčica, stanovnik Kijeva, preminuo je 8. novembra 2023. godine u selu Sokolovka, Zaporoška oblast, nakon ranjavanja u borbama", saopštili su oni.

Kako se navodi, Gacanjuk je mobilisan u junu 2022, bio je vozač mehanizovane jedinice. Ukrajinski mediji su ga nazvali „najboljim tenkistom ukrajinskih oružanih snaga“.

Gacanjuk se više puta pojavljivao na televiziji, tvrdeći da će Kijev uskoro da pobedi, prenosi Sputnjik. 

Ukrajinski general: Potreban nam je Šarl de Gol, predsednik koji će pobediti korupciju

Ukrajini je potreban predsednik sa iskustvom generala francuske vojske Šarla de Gola, koji će pobediti korupciju, a to bi mogao da bude glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij Zalužnij, izjavio je general-major Oružanih snaga Ukrajine Dmitrij Marčenko.

Francuski ministar: Nema više besplatnog oružja za Ukrajinu

Francuske vlasti više neće isporučivati Kijevu oružje iz svojih arsenala i očekuju od Ukrajine da počne da kupuje novo oružje od francuskih preduzeća, koristeći sredstva namenjena za to, saopštio je francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lekornju televiziji LCI.

„Sada pregovaramo sa ukrajinskim kolegama kako bismo naterali Ukrajinu da kupuje nove haubice sredstvima iz specijalnog fonda, da francuska vojska više ne mora da daje oružje iz sopstvenog arsenala“, rekao je on.

Ministar je podsetio na nedavno objavljeni skupštinski izveštaj prema kojem iznos francuske vojne pomoći Ukrajini dostiže tri milijarde evra, a prema istom izveštaju, 200 miliona evra izdvojeno je iz francuskog budžeta u poseban fond za podršku Ukrajini, koji Kijev može da troši za kupovinu novog naoružanja, ali samo od francuskih dobavljača.

 

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!