REŠAVANJE PROBLEMA UNUTAR "EVROPSKE PORODICE": Šolc otvoren za proučavanje dogovora o migrantima između Italije i Albanije

Tanjug

11. 11. 2023. u 16:55

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc nagovestio je danas da je otvoren da prouči sporazuma Italije o zadržavanju migranata u Albaniji, u trenutku kada Evropska unija pokušava da zaustavi ilegalnu imigraciju.

РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА УНУТАР ЕВРОПСКЕ ПОРОДИЦЕ: Шолц отворен за проучавање договора о мигрантима између Италије и Албаније

Foto: Profimedia

- Imajte na umu da će Albanija uskoro, po našem mišljenju, biti članica EU, što implicira da je reč o pitanju kako možemo zajedno da rešimo izazove i probleme unutar evropske porodice - rekao je on novinarima u Malagi, preneo je Rojters.

Šolc je istakao da su takvi dogovori mogući i da će ih Nemačka pažljivo razmotriti.

Memorandum o razumevanju, koji su Italija i Albanija potpisale u ponedeljak, predviđa da Rim uspostavi centre za upravljanje migrantima u Albaniji kao meru zaustavljanja njihovog pojačanog priliva, izjavio je bivši italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti.

Prema tom sporazumu, Albanija će primati do 36.000 migranata i izbeglica godišnje u centrima pod italijanskom nadležnošću, prenela je ANSA. Albanija neće prihvatati više od 3.000 migranata u bilo kojem trenutku prema sporazumu postignutom ove sedmice kojim se Italiji dozvoljava da izgradi dva kampa za prihvat i pritvor migranata, navodi se u zvaničnim dokumentima koji su objavljeni 8. novembra.

Italijansko-albanska šema je prvi primer da zemlja koja nije članica EU prihvata migrante u ime jedne zemlje Unije i predstavlja deo mera evropskog bloka u suzbijanju nelegalnih imigracija, preneo je Rojters. Kampovi bi trebalo da budu otvoreni na proleće 2024. godine.

Objekti će biti udaljeni više od 1.000 kilometara od ostrva Lampeduza, preko kojeg većina migranata ulazi u Italiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)