RAT U UKRAJINI: VSU pokušava da proširi mostobran na Dnjepru, Ruske snage napreduju kod Bahmuta i “tvrđave Avdejevka” (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

11. 11. 2023. u 07:39 >> 01:31

RAT u Ukrajini – 626. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: ВСУ покушава да прошири мостобран на Дњепру, Руске снаге напредују код Бахмута и “тврђаве Авдејевка” (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

 

Hronika ratnih dešavanja: VSU pokušava da proširi mostobran na Dnjepru; Ruske snage napreduju kod Bahmuta i “tvrđave Avdejevka” (MAPA/VIDEO)

U noći i ujutru rusko vojno osoblje ponovo je napalo ukrajinske pozadinske vojne ciljeve. U Kijevu je došlo do nekoliko eksplozija, a lokalne vlasti su, kao i ranije, saopštile da su sve rakete oborili sistemi PVO. Prema nekim izveštajima, mete napada mogli su biti aerodrom Borispil, gde se nalaze američki sistemi PVO, i skladište naoružanja u Obuhovu.

Ilustracija telegram rybar


Pored toga, dronovi „Geranj“ su delovali u Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Odeskoj oblasti: u ovoj drugoj, napadnuto je područje položaja PVO u Iljičevsku, a kao rezultat nekoliko pogodaka, zabeležena je sekundarna detonacija na objektu.


Na pravcu Starobeljskog, na prilazima Kupjansku, VSU je pokušao da povrati ranije izgubljene položaje u oblasti Timkovke, ali nije uspeo. Osim toga, ukrajinske oružane snage su nekoliko puta napale u šumskom pojasu u blizini Kremene, ali su ruske jedinice napad odbile.

Na pravcu Soledara u oblasti Klešćejevke, Oružane snage Rusije nastavljaju potiskivanje VSU. Prema nekim izveštajima, ruske oružane snage su uspele da napreduju do zapadne periferije uništenog naselja. Međutim, nije pametno da se učvrsti u samom selu zbog skoro potpunog nedostatka skloništa u ruševinama i ostataka jedinica Oružanih snaga Ukrajine u blizini. Sada ruska armija aktivno koristi jurišne dronove i radi sa artiljerijom na mestima gde je koncentrisano osoblje VSU.


Na Avdejevskom pravcu na severnom krilu, borbe se nastavljaju u oblasti Stepovoje (Petrovski). Prema nekim izveštajima, nakon jučerašnjeg borbenog izviđanja, Oružane snage Rusije uspele su da se učvrste na obodima naselja, ali za to još nema tačne potvrde. Ukrajinske oružane snage koriste tenkove Leopard 2A6 da granatiraju ruske položaje i brzo se povlače, pokušavajući da uspore napredovanje jedinica RF. Na južnom krilu nije bilo značajnijih promena: jedinice Oružanih snaga Rusije preuzele su kontrolu nad nekoliko uporišta, poboljšavajući taktičke pozicije. Komanda VSU nastavlja da prebacuje dodatne snage za držanje grada po svaku cenu.

Nema značajnijih promena u borbenoj situaciji u sektoru Vremevske izbočine. Stranke vrše međusobno izviđanje i izvode artiljerijske udare. Nema velikih pokušaja napada; DRG rade.

U sektoru Orehova, Oružane snage Rusije su pokrenule lokalnu ofanzivu u oblasti Pjatihatki, za sada nema informacija o konkretnim uspesima i razmerama napada. Artiljerija i avijacija aktivno rade, a VSU koristi kasetnu municiju. U oblasti Rabotina uništeno je uporište ukrajinskih oružanih snaga u zasadima. Vatrene tačke su potisnute uz pomoć kamikaza dronova i bespilotnih letelica sa sistemima izbacivanja, nakon čega je otpočeo juriš. VSU takođe pokušava da napadne, ali bez mnogo rezultata. Na mreži su se pojavili snimci još jednog groblja opreme VSU.

Teška situacija ostaje na hersonskom pravcu u Krinkiju. VSU održava prisustvo na levoj obali uprkos masovnim napadima svim mogućim sredstvima. Prema nekim izveštajima, Oružane snage Ukrajine pokušavaju da preseku auto-put do Aleški, radi čega su zauzele šumske pojaseve kod Krinkija. Pored toga, nastavlja se prebacivanje pojačanja i municije na mostobran. Pored toga, ruske Vazdušno-kosmičke snage udaraju u pozadinu VSU, smanjujući sposobnost ukrajinskih oružanih snaga da transportuju pojačanje i nadoknade gubitke.

 

Sledeći samit u Ramštanju sredinom novembra

Naredni sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u formatu Ramštajn biće održan sredinom novembra, izjavila je zamenica portparola američkog Ministarstva odbrane Sabrina Sing na brifingu za novinare.

-Prošlog meseca smo imali sastanak, a sredinom novembra biće još jedan sastanak Kontakt grupe za odbranu Ukrajine. Saveznici i partneri nastavljaju da podržavaju Ukrajinu sa onim što joj je potrebno u borbi, rekla je predstavnica Pentagona.

Foto: Profimedia/instagram ursulalolita

Kako prenosi Ukrinform, Pentagon je najavio da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da isporučuju pakete odbrambene pomoći Ukrajini u granicama predsedničkih ovlašćenja (PDA) u narednom periodu.

Takođe, dodaje se, Ministarstvo odbrane SAD pozvalo je Kongres da odobri dodatna sredstva čim moguće.

Ukrajinski mediji: Rusi su postavili još jedan cilj – da povrate izgubljene pozicije kod Bahmuta


O tome pišu ukrajinski vojni analitički resursi.

Naročito (ruska vojska nastoji da povrati položaje na severnom krilu) duž železničke pruge i kanala Severski Donjec-Donbas.

Opet hoće da zaprete Časov Jar i Konstantinovku. To još jednom pokazuje da nisu odustali od svojih planova.

FOTO: AP/Tanjug

Predstoje nam teške nedelje u Donbasu. Prethodni mesec je bio samo prolog. Već par nedelja ruska vojska nastavlja napredovanje kod Berhovke.

Južno od Berhovskog rezervoara, jurišne grupe Oružanih snaga Rusije, uz aktivnu artiljerijsku podršku, borile su se i zauzele brojna uporišta Oružanih snaga Ukrajine u blizini šumskih pojaseva i železničke pruge. Ruske trupe nastavljaju sa napadima, krećući se dalje na zapad duž pruge.

 

Granatarani u DNR

Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata 36 puta gađala područje DNR, ispalivši 126 projektika, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima Ukrajine.

FOTO: AP/Tanjug

 

Soskin: Zelenskog će skloniti

Predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog će skloniti s vlasti da bi moglo da se nađe neko rešenje za sukob, procenjuje Oleg Soskin, nekadašnji savetnik Leonida Kučme.

-Zelenski nije to u stanju da pregovara. Potrebno je da se neutrališe vrh države i onda će doći oni koji će postići dogovor o nekom privremenom miru, naveo je on i dodao da ta ideja o smeni vlasti kako bi se postigao prekid vatre postaje preovlađujući trend u Evropi.

Foto Tanjug/AP

 

Ofanziva kod Avdejevke

Ruske trupe nastavljaju ofanzivnu operaciju u oblasti Avdejevke. Glavni napori Oružanih snaga Rusije u ovom pravcu usmereni su na to da se ovaj grad okruži, uz istovremeno presecanje koridora za snabdevanje neprijateljskog garnizona Avdejevka.

Nakon jučerašnjeg uspeha u potpunom preuzimanju kontrole nad teritorijom baštenskog partnerstva Točmaš severozapadno od Avdejevke, Oružane snage Rusije napravile su rupu u odbrani neprijatelja istočno od sela Stepnoje (Stepovoe). To je postalo moguće zbog činjenice da se kao rezultat zauzimanja teritorije Točmaš pojavila perspektiva da se uđe u pozadinu ukrajinskih oružanih snaga u istom Stepnoju (Stepovoju) – ukrajinske oružane snage u oblasti sela moraju da deluju u dva pravca odjednom.

Foto Tanjug/AP

S prve linije fronta stižu poruke da su jurišni odredi Oružanih snaga Rusije već krenuli u Stepnoje sa strane stanice „437. km“ koja je uzeta pod kontrolu. Ova železnička stanica se nalazi između Avdejevke i Očeretina. Višečasovne intenzivne artiljerijske pripreme doprinele su i ulasku u Stepnojske ruske vojske.

Istovremeno se javlja da ruske jedinice napreduju zapadno od železničke pruge severno od Stepovoja – upravo iz pravca SNT Točmaš.

 

Američki mediji: Ukrajinski pukovnik odgovoran za sabotažu Severnog toka

Visoki ukrajinski vojni oficir sa duboko povezan sa obaveštajnim službama zemlje odigrao je centralnu ulogu u uništavanju gasovoda "Severni tok" prošle godine, piše "Vašington post" pozivajući se na neimenovane zvaničnike u Ukrajini i Evropi i ljude upoznate sa detaljima tajne operacije.

Foto: Služba bezpeki Ukraїni

Analiza situacije na frontu od ISW

Glavni zaključci Američkog instituta za proučavanje rata (ISW):

Ruske trupe su izvele ofanzivne operacije na liniji Kupjansk-Svatovo-Kremenaja, u oblasti Bahmut, u oblasti Avdejevke, zapadno i jugozapadno od Donjecka, na zapadu DNR, u pograničnoj oblasti DNR i Zaporoška oblast, na zapadu Zaporoške oblasti i napredovala u pojedinim oblastima.

Foto Profimedia

Ruska armija je postigla uspeh na liniji Kupjansk-Svatovo-Kremennaja, napredujući jugozapadno od Petropavlovke.

Ruske oružane snage nastavile su da napadaju ukrajinske položaje na severnim i južnim bokovima Bahmuta i postigle su potvrđene teritorijalne uspehe, napredujući u šumskoj zoni severno od Kleščejevke.

Ukrajinske trupe su bezuspešno napale pograničnu oblast DNR i Zaporoške oblasti u Staromjorskoj oblasti.

Ruske trupe, odbijajući neprijateljske napade, napredovale su južno od Krinokija.

Zelenski: Borićemo se i bez pomoći SAD

Ukrajina neće prestati da se bori protiv Rusije dok ne preuzme sve teritorije koje smatra svojim, rekao je predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu Rojtersu ove nedelje. Povlačenje američke podrške teško bi uticalo na politiku Kijeva u tom pogledu, dodao je on.

Foto AP

Ukoliko Vašington zaustavi svoju vojnu i finansijsku pomoć Kijevu, Ukrajina bi samo nastavila sa sukobom bez nje, rekao je Zelenski na pitanje da li je „zabrinut” zbog potencijalnih promena u spoljnoj politici SAD u slučaju pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima 2024. posebno.

 

Šta su kinžali i iskanderi gađali kod Kijeva

Tokom masovnog raketnog udara, izvedenog aerobalističkim raketama H-47M2 Kinžal i operativno-taktičkim balističkim raketama 9M723-1 Iskander, pogođeno je veliko skladište vojne opreme i proizvodnu bazu u gradu Obuhov, u Kijevskoj oblasti.

Foto: Printskrin Youtube/ Military TV

Nemačka povećava vojnu pomoć Kijevu

Vladajuća koalicija u Nemačkoj planira da udvostruči vojne pomoći Ukrajini za narednu godinu, piše „Bild“.

FOTO: AP/Tanjug

-Nemačka udvostručuje vojnu pomoć Ukrajini za sledeću godinu. Umesto četiri milijarde evra sada je osam milijardi. O tome je ovoh dana postignut dogovor u vladajućoj koaliciji, piše „Bild“ pozivajući se na saznanja u nemačkom Ministarstvu odbrane.

 

 

Granatirani sa kasetnom municijom gradovi Donjeck i Gorlovka

Ukrajinske snage nastavljaju da gađaju Donjeck i Gorlovku, ispaljeno je 19 projektila, od toga sedam sa kasetnom municijom, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih sa ratnim zločinima ukrajinskih snaga.

Foto: Tviter KyleJGlen

Krađa goriva u ukrajinskoj vojsci

Crvena boja će se ubuduće dodavati u dizel-gorivo koje koristi ukrajinska vojska kako bi se izborili sa preprodajom i mešanjem goriva. Zelena boja će se dodavati u benzin, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Prema planu, isporuke takvog goriva treba da počnu sledeće nedelje, a vojska bi trebalo da ga dobije krajem meseca.

 

 

Bivši lider NATO-a: Ukrajina može u Alijansu bez izgubljenih teritorija

Bivši generalni sekretar NATO-a Andrers Fog Rasmusen predložio je da Ukrajina bude primljena u tu alijansu bez izgubljenih teritorija, piše „Gardijan“.

„Došlo je vreme da se napravi odlučujući korak i da se Ukrajina pozove u NATO. Potrebna nam je nova arhitektura evropske bezbednosti, u kojoj će Ukrajina biti u samom srcu NATO-a“, izjavio je Rasmusen.

Prema njegovim rečima, pitanje o članstvu Ukrajine ne treba odlagati tokom sledeće godine.

Rasmusen smatra da bi isključivanje teritorija koje kontroliše Rusija iz NATO-a smanjilo rizik od sukoba s Moskvom, ali da stupanje Ukrajine u Alijnsu ne podrazumeva zamrzavanje borbenih dejstava.

 

„Gardijan“: Kijev strahuje od još jačih ruskih utvrđenja

Ukrajinsko vojno rukovodstvo strahuje od toga da će Rusija u zoni izvođenja specijalne vojne operacije izgraditi utvrđenja koja će biti još nepristupačnija od dosadašnjih, piše „Gardijan“.

„Sistem daljinskog postavljanja mina, na bazi teretnjaka 'zemljedelije', može da postavi mine na površini fudbalskog terena mnogo brže nego što su ukrajinski demineri kadri da ih udalje. Postoji strah da će vremenom Rusija stvoriti sistem dubokih fortifikacija izvan granica svojih postojećih utvrđenih položaja“, navodi britanski list.

„Gardijan“, takođe, napominje da je trenutna situacija na frontu veoma dinamična, iako je glavni komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužni u svom tekstu za „Ekonomist“ napisao da je ona „zapala u ćorsokak“.

Kako navodi list, Rusi uspešno napadaju položaje ukrajinskih snaga, opkoljavajući ih na pojedinim deonicama.

 

Kijev preti napadima na rusku energetsku infrastrukturu

Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko izjavio je da bi Kijev mogao da napadne rusku energetsku infrastukturu, ukoliko Rusija pojača napade na ukrajinsku energetsku mrežu tokom zime, piše list „Politiko“.

List navodi da je Galuščenko naglasio da nije vojno lice i da nije razmatrao mogućnost napada na rusku energetsku infrastrukturu s američkim činovnicima.

 

Borelj: Ukrajina ne može da pobedi Rusiju u bliskoj budućnosti

Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju u bliskoj budućnosti, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

„Imamo mnogo problema. Evropa se suočila s dvostrukim iskušenjem. Kao prvo, Ukrajina, gde su pobeda nad Rusijom ne očekuje u bliskoj budućnosti“, rekao je Borelj na kongresu Partije evropskih socijalista.

Kao drugi izazov Borelj je označio situaciju na Bliskom istoku, koja je, prema njegovim rečima, posledica „političke i moralne propasti međunarodne zajednice“.

Borelj je istakao da zemlje Evropske unije treba da budu spremne da Ukrajini nadomeste pomoć koju su joj do sada pružale Sjedinjene Američke Države, a koja bi mogla da bude smanjena.

„Evropljani, koji imaju neophodna sredstva, moraju biti spremni da nastave da pružaju podršku Ukrajini i da preuzmu obavezu od SAD, jer će njihova podrška, po svoj prilici, biti smanjena“, izjavio je Borelj.

Moskva: EU zvanično priznala pobedu Rusije?

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je povodom Boreljove izjave navela da bi to moglo da znači da je „Evropska unija zvanično uračunala pobedu Rusije“.

Ministarstvo odbrane Rusije: Oboren ukrajinski MiG-29 iznad Zaporožja

Ruski PVO sistemi su tokom proteklog dana oborili ukrajinski MiG-29 na području grada Zaporožja, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Na području naselja Devički u Kijevskoj oblasti pogođeno je skladište municije 43. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Kijev je tokom proteklog dana izgubio više od 630 vojnika na svim pravcima, a najveće gubitke ukrajinske snage su pretrpele na donjeckom pravcu, gde je ubijeno ili ranjeno do 305 vojnika.

Na zaporoškom pravcu ukrajinska vojska je pretrpela poraz kod Rabotina. Na krasnolimanskom pravcu odbijena su dva, a na donjeckom pravcu tri ukrajinska napada.

NA južnodonjeckom pravcu su uništeni ukrajinski sistemi M119 „paladin“ i haubica M777 američke proizvodnje, kao i sistem FH70 britanske proizvodnje.
 

Vazdušna opasost u celoj Ukrajini

Vazdušna opasnost je proglašena na celoj teritoriji Ukrajine, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.

Nemački mediji: Rusija znatno poboljšala svoje dronove

Rusija je tokom specijalne vojne operacije poboljšala proizvodnju bespilotnih letelica i podigla je na novi nivo, navodi novinar Kristof Vaner u reportaži za nemački televizijski kanal „Velt“.

„Uspeli su da poboljšaju proizvodnju i da usavrše dronove“, naglašava novinar.

Међу најефикаснијим беспилотним летелицама које Русија користи на фронту новинар издваја дронове „ланцет“.

Foto: Jutjub/National Geographic Africa/Profimedia/Ilustracija

Vaner je dodao da je osobenost „lanceta“ to što on deluje po komandi operatera koji utvrđuje oblast njegovog kretanja, ali dron pritom sam bira cilj.

Snažne eksplozije u Kijevu

Snažne eksplozije odjeknule su u Kijevu, na levoj obali Dnjepra, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

„Jake eksplozije odjeknule su na levoj obali Kijeva. Prema pravim informacijama, aktivirane su snage protivvazduhoplovne odbrane. Vazdušna opasnost je u toku“, napisao je Kličko na Telegramu.

Mediji: Argumenti Zelenskog za odlaganje izbora - besmisleni

Argumenti predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog za odlaganje izbora 2024. godine u toj zemlji nemaju nikakvog smisla, ocenjuje Foks Njuz.

„Iskreno rečeno, svi argumenti su besmislica. Iako su mnogi Ukrajinci pobegli u Evropsku uniju, nema nijednog razloga zbog kojeg ne bi mogli da glasaju u ukrajinskim ambasadama ili konzulatima u zemljama u koje su prešli“, navode novinari Foks njuza.

Televizijski kanal dodaje da ni nedostatak novca za održavanje izbora nije valjan argument, jer su saveznici Ukrajine toj zemlji dodelile ogromna sredstva.

„Verovatno vlada strahuje da bi situacija mogla da se okrene protiv nje“, zaključuju novinari Foks njuza.

Foto Tanjug/AP

Oboreni ukrajinski dronovi iznad Smolenske i Moskovske oblasti Rusije

Ruski PVO sistemi presreli su dva ukrajinska drona u Smolenskoj i Moskovskoj oblasti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

Na mestu pada bespilotne letelice u Smolenskoj oblasti niko nije povređen, saopštio je lider tog regiona Vasilij Anohin, prenosi Sputnjik. 

Ukrajinska vojska redovno napada ruske regione bespilotnim letelicama. Na udaru su uglavnom pogranične teritorije: Brjanska, Belgorodska i Kurska oblast, kao i Krim i Centralna Rusija.

Ruska vojska odbila šest ukrajinskih napada na donjeckom pravcu

Oružane snage Ukrajine izgubile su 185 vojnika tokom šest neuspešnih napada na donjeckom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupacije „Jug“ Vadim Astafjev.

- Na Donjeckom pravcu odredi Južne vojne grupacije su uz podršku avijacije i artiljerije uspešno odbili šest napada jurišnih odreda ukrajinske vojske. Protivnik je pretrpeo znatne gubitke u ljudstvu i tehnici na području naselja Razdolovka, Nikolajevka i Kleščejevka - rekao je Astafjev.

Eksplozije u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je na svom Telegram kanalu o eksplozijama na levoj obali grada i radu PVO.

- Na levoj obali prestonice došlo je do jakih eksplozija. Prema preliminarnim informacijama, aktivirane su snage PVO... Alarm se nastavlja - napisao je Kličko, prenele su RIA novosti. 

Ranije su ukrajinski mediji izvestili o snažnim eksplozijama u Kijevu uz uzbunu u Kijevskoj oblasti.

BONUS VIDEO:

RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)