KOMEMORATIVNI SKUP U JERUSALIMU: U spomen na 1.400 ubijenih u napadu Hamasa

Tanjug

08. 11. 2023. u 00:35

STOTINE ljudi su se okupile danas u blizini Kneseta kako bi obeležile 30 dana od smrti 1.400 ljudi, stradalih 7. oktobra, kada su teroristi Hamasa upali na jug Izraela i počinili zverstva u pograničnim zajednicama i mestima kod severa Pojasa Gaze.

КОМЕМОРАТИВНИ СКУП У ЈЕРУСАЛИМУ: У спомен на 1.400 убијених у нападу Хамаса

Foto Tanjug/AP

Komemorativni skup je prošao u tmurnoj atmosferi i počeo je snimkom hora koji peva Unetane Tokef, liturgijsku pesmu koja opisuje Sudnji dan i koja se peva na praznike Roš Hašana i Jom Kipur, prenosi Tajms of Izrael.

Prisutnima su se kratko obratili Jakov Godo, čijeg su sina ubili teroristi Hamasa u porodičnoj kući u Kisufimu i Maoz Jinon, čiji su roditelji ubijeni u Mošav Netiv Ha Asari.

Oba govornika su okrivila premijera Benjamina Netanjahua i njegovu vladu za ono što se dogodilo 7. oktobra.

Foto Tanjug/AP

-Prošao je ceo mesec, a Netanjahu nije prisustvovao nijednoj sahrani, nije došao ni na jednu Šivu, nije pozvao porodice, rekao je Maoz Jinon i više puta ponovio da se protivi ratu u Gazi zbog života koji će biti izgubljeni na obe strane.

On je u intervjuu novinaru Nikolasu Kristofu iz Njujork Tajmsa, objavljenom 25. oktobra, rekao da bi Izrael "trebalo da prekine obrazac eskalacije nasilja koje hrani mržnju i ostavlja za sobom siročad".

Jakov Godo i Maoz Jinon, ali i drugi ožalošćeni planiraju da sede u šatoru ožalošćenih ispred Kneseta dok izraelska vlada ne padne.

-Pozivam ceo Izrael da dođe i bude sa nama, da nam se pridruži na putu izgradnje nove nade i jednakosti. Verujem da ćemo pobediti, rekao je Jinon.

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona