ALBANIJA PRIHVATA MIGRANTE IZ ITALIJE: Šta znači Memorandum o razumevanju premijerke Đorđe Meloni i Edija Rame?

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

08. 11. 2023. u 18:49

PO Memorandumu o razumevanju između Italije i Albanije, koji su u Rimu potpisali italijanski premijer Đorđa Meloni i njen albanski kolega Edi Rama, u Albaniji će biti izgrađena dva italijanska sabirna centra za migrante.

АЛБАНИЈА ПРИХВАТА МИГРАНТЕ ИЗ ИТАЛИЈЕ: Шта значи Меморандум о разумевању премијерке Ђорђе Мелони и Едија Раме?

Foto: Profimedia

Treba da budu gotovi u proleće 2024, sa maksimalnim kapacitetom za 3.600 migranata koje će spasavati na moru italijanska mornarica i finansijska policija. Samo oni sa italijanskih brodova, ali ne i onih nevladinih organizacija, biće transportovani u ta dva centra.

Centri će biti sagrađeni na obali u luci Šenđin, u blizini granice sa Crnom Gorom, gde će se odvijati identifikacija, što može da potraje maksimalno mesec dana, a drugi je na 20 kilometara u Gjaderu. Tu gde će izbeglice čekati azil, ili izručenje u zemlju porekla.

Centre će izgraditi Italija o svom trošku, dok Albanija ustupa teritoriju.

U Italiji će ostajati samo trudne žene, deca i osobe lošeg zdravlja. Smatra se da će kroz centre godišnje proći oko 36.000 migranata. Centrima će upravljati Italija, a albanska strana će nadzirati sve spolja i iznutra.

Albanski premijer je na konferenciji za medije objasnio da zauzvrat Albanija ne traži novac, jer "kada Italija zove Albanija je tu". Melonijeva je istakla da je "saradnja država koje nisu članice EU odlučujuća u migracijskom protoku".

EU protestuje

NA brifingu Evropske komisije portparolka Anita Hiper prokomentarisala je da se "zakoni EU o azilu primenjuju samo na zahtev podnet na teritoriji države članice, a ne i van nje". Iz EU stiže preporuka da "sporazum mora da bude u skladu sa zakonom.

Melonijeva je takođe podvukla da je taj sporazum praktično osmišljen tokom njenog avgustovskog boravka u Albaniji kada je bila gost Edija Rame, da se tako "iscrtava novi okvir pravne i političke saradnje" i reč je o dugoročnom sporazumu EU koji ima za cilj da odvrati polaske migranata i trgovinu ljudskim bićima kao i da ublaži žarište Lampeduze. Tako se Albanija potvrđuje kao prijateljska nacija i uprkos tome što još nije članica EU ponaša kao da je njen deo, a Italija je oduvek bila zemlja koja se zalagala za proširenje EU zemljama Zapadnog Balkana.

Rama je, podsećajući da Albanija čeka da uđe u UE, naveo da "ovakav sporazum ne bi bio moguć sa bilo kojom drugom zemljom EU". Reč je o novom modelu o kakvom je Melonijeva već razgovarala sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom, koji razmatra slanje izbeglica u Ruandu, gde bi čekali provere. Italijanska opozicija protestuje i tvrdi da je reč "o jednoj vrsti italijanskog Gvantanama".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)