PREKO DVESTA NA SAT: Olujni vetar u Francuskoj ruši sve pred sobom

Čitava atlantska obala u Francuskoj zahvaćena je fenomenom oluje Kijaran koja ruši sve pred sobom. Na pojedinim tačkama vetar je duvao jače od dvesta kilometara na sat!

ПРЕКО ДВЕСТА НА САТ: Олујни ветар у Француској руши све пред собом

Foto: Goran Čvorović

Materijalna šteta je ogromna, a poginula je najmanje jedna osoba, vozač kamiona koga je na parkingu ubilo obrušeno drvo. Povređeno je petnaestoro ljudi, od kojih sedmoro spasilaca.

Najveća brzina vetra zabeležena je na krajnje zapadnoj tački Francuske, na vrhu poluostrva u mestu Poent di Raz, između Kampera i Bresta, od čak 207 kilometara na sat!

U Brestu, vetar je duvao 156 kilometra, u Kamperu 147, u Landiviziju 163, u Lanveoku 171, u Plugonvelenu 193...

Leteli su krovovi, oštećene su zgrade, škole, crkve, automobili, hiljade stabla izvlačena su iz korena. Ljudi su se zabarikadirali u domovima. Preko milion domaćinstava bez struje, a obustavljen je i železnički saobraćaj.

Olujni vetar sa jugozapada preko Lamanša tokom noći krenuo je ka Bretanji, a najjači udari očekuju se kasnije tokom dana u Normandiji.

 Duva jako i u Parizu, koji je udaljen oko dvesta kilometara vazdušnom linijom od Atlantika. Na vrhu Ajfelove kule zabeležen je udar vetra od 140 kilometara na sat, dok su oko prestonice takođe padala stabla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?