RAT U UKRAJINI: Britanski mediji - Ruske snage razvijaju strateški važnu ofanzivu; Bivši vagnerovci idu u Ahmat (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

29. 10. 2023. u 07:33 >> 02:17

RAT u Ukrajini - 613. dan. Protivvazdušna odbrana je oborila ukrajinske dronove iznad Crnog mora. Tokom noći eksplozije su se čule i u Hmeljnickoj oblasti i u Hersonu, koji se nalazi pod kontrolom Kijeva.

РАТ У УКРАЈИНИ: Британски медији - Руске снаге развијају стратешки важну офанзиву; Бивши вагнеровци иду у Ахмат (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Hronologija ratnih dešavanja: Ruske snage napreduju kod Avdejevke; VSU juriša kod Bahmuta (MAPA)

U poslednjih nekoliko nedelja situacija na pravcu Soledara nije pretrpela značajne promene: pozicione borbe se vode južno od grada, gde VSU napada u malim grupama i pokušava da juriša na položaje Oružanih snaga Rusije. Severno od ruševina Klešćejevke ukrajinske formacije su pokrenule još jedan nalet sa ciljem da pređu obližnju prugu.

Prethodni brojni pokušaji napredovanja završili su se samo gubicima u ljudstvu za Oružane snage Ukrajine. VSU takođe aktivno koristi FPV bespilotne letelice, posebno na putu od Gorlovke do Bahmuta, koji se nalazi u oblasti delovanja jurišnih dronova.

Napadima UAV, VSU nastoji da ometa kretanje trupa i snabdevanje snaga Oružanih snaga Rusije u gradu, uključujući i duž ove rute. Generalno, plan ukrajinske komande na pravcu Soledara ostaje isti – stalni juriš u cilju stvaranja uslova za zaokruživanje Bahmuta sa juga.

Ilustracija telegram rybar

Kao što je ranije pisano, takva ofanziva nema nikakvog dubokog taktičkog značaja za ukrajinske oružane snage. Ali to treba posmatrati u kontekstu akcija u drugim oblastima: redovni napadi u grupama od 10-15 ljudi, udari artiljerije i bespilotnih letelica stvaraju napetost i mogu odvratiti Oružane snage Rusije od planova u drugim oblastima.

Foto Tanjug/AP

U pravcu Donjecka, rusko vojno osoblje je uspelo da napreduje u oblasti Keramika, povrativši nekoliko uporišta od VSU. Na kanalu NgP RaZVedka javljaju da su kod Berdičaga primećeni nemački tenkovi Leopard i borbena vozila pešadije Bredli. Artiljerija, Vazdušno-kosmičke snage Rusije i bespilotne letelice aktivno deluju na celom području.

U sektoru Orehovski, Oružane snage Ukrajine ponovo su izvršile napade na položaje ruskih trupa kod Rabotina, ali su se, izgubivši nekoliko oklopnih vozila, povukle na prvobitne položaje.

Foto Tanjug/AP


Na hersonskom pravcu nema značajnijih promena. Ruska artiljerija nastavlja da deluje u tom delu Krinokija, gde ukrajinske formacije i dalje održavaju mostobran. Pored toga, ruske oružane snage su pogodile VSU položaje u oblasti Gavrilovke.

Noćne borbe kod Rabotina: Ruski tenkovi uništavaju neprijateljske položaje i opremu (VIDEO)

Na Zaporoškom frontu tenkovske posade Južnog vojnog okruga ne daju odmora jedinicama Oružanih snaga Ukrajine koje pokušavaju da napreduju, tačno ih natkrivajući granatama. Tokom 4 meseca, tenkisti su odigrali važnu ulogu u odbijanju ofanzive ukrajinskih oružanih snaga na liniji Kopani-Rabotino-Verbovoje. Posade su uništile veliku količinu opreme i izbacile iz stroja veliki broj pripadnika VSU.

Foto: Ruptly

 

Ukrajina na putu uništenja?

Zabrana Zelenskog na pregovore sa Rusijom i pozicija Vašingtona mogli bi da dovedu do potpunog uništenja Ukrajine, pišu profesor Univerziteta Roud Ajlend Nikolaj Petro i politički komentator Ted Snajder u članku za magazin National Interest.

Foto Tanjug/AP

Kornet protiv leoparda (VIDEO)

Video snimak protivtenkovskih posada 42. motorizovane streljačke divizije  demonstrira rad protivtenkovskih sistema.

-Kornet ima frekvencije. A ako je bio dupli hitac (sa susedne farme i naše), onda jači signal presreće raketu (ako su frekvencije iste) i vodi je dalje.

Naš Konert je to presreo. Ovo je sve bilo u teoriji. I ovako je ispalo u praksi. Slučajno.

A ovo je, inače, "leopard".

Lansiranje sa postolja vozila ili aviona

Sandej Tajms - Poslednje 3 nedelje su „dobro vreme“ za Rusiju: ruska armija razvija svoju strateški važnu ofanzivu

U ovom trenutku ruske trupe su počele da pojačavaju svoje napade u Ukrajini, fokusirajući svoje glavne napore na Avdejevski i Kupjanski pravac.

Avdejevka postaje „drugi Bahmut“ za Ukrajinu. Ali za razliku od Bahmuta, Avdejevka ima istinsku stratešku vrednost – nalazi se na ključnoj ruti za Donjeck, a njen sistem puteva čini je kapijom za južni Donbas, piše Majkl Klark, profesor studija odbrane na Kraljevskom koledžu u Londonu.

*Bitke kod Avdejevke su veoma teške za obe strane.

*Problem Kijeva je pojačan strahom da će pažnja Zapada biti odvučena događajima na Bliskom istoku.

* "U Kijevu su zabrinuti da bi Zapad mogao da prestane da mu pruža pomoć ako vidi da je situacija na frontu zašla u ćorsokak. Zapadni lideri nisu zainteresovani da vode rat na iscrpljivanje i žele da vide uspeh Oružane snage Ukrajine na bojnom polju“.

*U ukrajinskoj vojsci kruže glasine da glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine i Zelenski drugačije gledaju na situaciju. Zalužnij smatra da bi Ukrajina trebalo da se fokusira na zadržavanje sadašnjih pozicija i pripremu za vojne operacije 2024. Ali Zelenski se sa tim ne slaže.

*Ako se ruska ofanziva može odbiti, onda Klark vidi da se ukrajinski najbliži strateški pravac ponovo okreće na jug kako bi izolovao Krim.

 

Granatirana naselja u DNR

Ukrajinske snage ispalile su na Donjeck u 20.35 tri kasetne granate kalibra 155 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

U saopštenju se dodaje da su u 21.10 ukrajinske snage ispalile tri kasetne granate istog kalibra na Jasinovatu.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinske porodice traže od Rusije pomoć za vraćanje dece iz EU

Od aprila 2023. godine stalnu misiju Rusije pri UN kontaktirale su desetine ukrajinskih porodica koje žive u zapadnim zemljama tražeći pomoć da im se vrate deca koju su oduzele službe ovih zemalja i istovremeno prijavljujući pritisak iz Kijeva, izjavio je direktor Odeljenja za humanitarnu saradnju i ljudska prava ruskog Ministarstva spoljnih poslova Grigorij Lukjancev.

Foto Tanjug/AP

-Oni koji su nam se obratili otvoreno su nam rekli da im je Ukrajinska strana nagoveštavala da imaju nekih političkih problema, rekao je Lukjancev za televiziju „Prvi kanal“.

On je dodao da se slični zahtevi i dalje dobijaju, a Rusija pokušava da razmotri svaki konkretan slučaj.

 

Napad dronovima na Krim

Ukrajinska strana nastavlja da pokušava da napadne ruske regione koristeći različite bespilotne letelice - sistemi PVO presreli su u nedelju uveče 36 ukrajinskih bespilotnih letelica tipa aviona, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto printskrin tvzvezda.ru

Bivši analitičar CIA Mekgavern: Ukrajinske oružane snage će biti poražene sa početkom hladnog vremena

Sa početkom hladne sezone, ukrajinska vojska možda neće moći da zadrži rusku vojsku.

Ovo mišljenje izneo je bivši analitičar CIA Rej Mekgavern u intervjuu za YouTube-kanalu Judging Freedom.

Foto Tanjug/AP

Bivši vagnerovci prelaze u AHMAT: Kadirov poručuje da će zajedno braniti otadžbinu

Više od 170 bivših boraca Vagnerove grupe pridružilo se specijalnim snagama Ahmat, izjavio je šef Čečenije Ramzan Kadirov.

 

Eksplozije u Kijevu

U Kijevskoj oblasti odjeknule su eksplozije, javio je portal „Strana“.

Kijev prinudno evakuiše decu iz Hersonske oblasti

Ukrajinske vlasti nastavljaju sa evakuacijom dece iz delova Hersonske oblasti pod svojom kontrolom, saopštio je upravnik vojne administracije oblasti Aleksandar Prokudin.

-U ponedeljak će više od sto dece i njihovih roditelja biti evakuisano iz Hersonskog i Berislavskog okruga, objavio je Prokudin na svom Telegramu.

Foto: Tanjug/AP photo

Prema njegovim rečima, od 24. oktobra iz 23 naselja gde je objavljena evakuacija, odvedeno je više od sto dece.

Raketirana škola dok su u njoj bila deca

Oružane snage Ukrajine izvele su u petak raketni napad na školu u selu Novočervono u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštila je uprava Troickog regiona LNR na svom Telegramu.

Foto Tanjug/AP

-Ponovo su Oružane snage Ukrajine namerno izvele raketni napad na civile, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju, u školi se u tom trenutku nalazilo 20-tak dece i njihovih roditelja, ali nije bilo žrtava.

Raketa je pala na deset metara od zgrade škole, zbog čega su polupani prozori i oštećena vrata i fasada zgrade.

 

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

  • Ruske oružane snage odbile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, gubici neprijatelja iznosili su 165 vojnika;
  • Ruske oružane snage su odbile dva napada jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, likvidirano je oko 70 vojnika;
  • Gubici Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravcu iznosili su oko 110 vojnika, dronovima su uništena i dva ukrajinska kontrolna punkta;
  • Ruske oružane snage su pogodile-osmatračnicu Oružanih snaga Ukrajine kod Novomihajlovke;
  • Jedinice Oružanih snaga Rusije odbile su četiri napada Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu;
  • Ruske snage PVO snage oborile su 44 ukrajinska drona;
  • Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom pravcu iznosili su oko 130 vojnika;
  • Oružane snage Rusije uništile su stanicu za elektronsko ratovanje Bukovelj u području sela Komsomoljsko, Zaporoška oblast;
  • Avijacija, artiljerija i teški sistemi za bacanje plamena Oružanih snaga Rusije izveli su napad na položaje brigade Oružanih snaga Ukrajine u području Rabotina.

PVO uspešan u Rostovskoj oblasti

Sistem PVO je uspešno dejstvovao u Rostovskoj oblasti, nema posledica na terenu, saopštio je regionalni gubernator Vasilij Golubjev.

- U 11:25 sistem PVO je uspešno dejstvovao. Vazdušni cilj je pogođen. Nije bilo posledica na zemlji. Ostanite mirni - napisao je on na Telegram kanalu.

Mediji: Amerika pravi za Kijev hibridne sisteme PVO od sovjetskih komponenti

Sjedinjene Američke Države su napravile za Ukrajinu hibridne protivvazdušne sisteme FrankenSAM, koji su kombinacija američkih i sovjetskih komponenti, piše The New York, pozivajući se na američke zvaničnike.

Prema rečima sagovornika lista, sistemi PVO koriste napredne zapadne rakete zemlja-vazduh i konvertovane lansere i radare iz sovjetskog doba koje Ukrajina već ima. Jedna verzija sistema kombinovala je sovjetske lansere Buk i američke vođene rakete RIM-7 Sea Sparrow, dok je druga kombinacija radara iz sovjetske ere i američkih vođenih raketa Sidewinder.

Ovi hibridni sistemi protivvazdušne odbrane testirani su u vojnim bazama u Sjedinjenim Državama u poslednjih nekoliko meseci. Planirano je da budu isporučeni Ukrajini do kraja jeseni. Sistem protivvazdušne odbrane sa raketama za američki protivvazdušni kompleks Patriot i dalje se testira.

Projekat FrankenSAM pokrenut je krajem prošle godine, piše Njujork tajms. Tada su ukrajinski zvaničnici zatražili od svojih saveznika da im isporuče rakete za 60 sovjetskih lansera „Buk“. S obzirom na to da bi zapadne zemlje teško pronašle sovjetsku municiju, Kijev je predložio da se postojeći lanseri prilagode za rakete kalibra NATO.

Od početka ruske vojne operacije, Zapad je Ukrajini isporučio nekoliko tipova PVO sistema, uključujući Patriot, Hawk, IRIS-T, NASAMS i Aspide. Rusija osuđuje vojnu pomoć Ukrajini. Kremlj je saopštio da bi isporuke opreme i municije samo produžile sukob, ali ne bi sprečile rusku vojsku da ostvari svoje ciljeve.

Ukrajina: Odbijeni napadi ruskih snaga u pravcu Marjinke, Avdejevke i Bahmuta

Ukrajinske snage odbile su u protekla 24 sata više od 20 ruskih napada u pravcu Marjinke, u Donjeckoj oblasti, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

U izveštaju je navedeno da ruske snage i dalje pokušavaju da opkole Avdejevku i da je odbijeno više od 15 napada, prenosi agencija Unian.

Generalštab ukrajinske vojske ističe da su odbijeni i ruski napadi u pravcu Bahmuta, Kupjanska, Šahtjorska i Zaporožja.

Lokalni zvaničnik: Rusija granatira Herson

Ruske trupe granatiraju priobalne oblasti Hersona, a u gradu se čuju snažne eksplozije, saopštio je na Telegramu Roman Mročko, lokalni vojni zvaničnik Hersonske oblasti, prenosi Ukrinform.

- U Hersonu su snažne eksplozije! Priobalna područja grada su pod vatrom okupatorskih snaga! - napisao je Mročko.

Rusi oborili 36 ukrajinskih dronova

Ruska PVO oborila je 36 ukrajinskih dronova iznad Crnog mora i severozapadnog dela Krima, javilo je Ministarstvo odbrane Rusije na svom Telegram kanalu.

- U noći 29. oktobra zaustavljen je pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad bespilotnim letelicama na objekte na teritoriji Ruske Federacije. Dežurni PVO sistemi oborili su 36 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad Crnog mora i severozapadnog dela poluostrva Krim - navodi se u tekstu.

Oružane snage Ukrajine redovno granatiraju ruske pogranične teritorije, izvode udare bespilotnim letelicama i sprovode sabotaže.

Na Krimu je na snazi žuti nivo opasnosti od terorizma.

Ukrajina odbila 15 napada

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su snage te zemlje odbile 15 napada ruske vojske u pravcu Avdejevke, uz tvrdnju da je pretrpela velike gubitke, prenosi Ukrinform.

Kijev tvrdi da su ofanzivna dejstva neprijatelja bila neuspešna i u oblastima Stepovoj i Pervomajski u Donjeckoj oblasti.

Sa druge strane, ruski PVO sistemi presreli su četiri ukrajinske bespilotne letelice iznad Orilske i dve iznad teritorije Tulske oblasti, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.

Načelnik Belgorodske oblasti Vjačeslav Glatkov objavio je na Telegramu da su ukrajinske snage granatirale to područje deset puta za 24 časa uz upotrebu dronova. 

Na Malti započeti pregovori o mirovnom planu

Što se tiče diplomatskih napora, na Malti su juče počeli dvodnevni pregovori o mirovnom planu Ukrajine u prisustvu visokih zvaničnika 65 zemalja.

Skup se, međutim, održava bez Rusije, koja je kritikovala Maltu što je domaćin pregovora nakon prethodnih ove godine u Džedi i Kopenhagenu.

Mirovni plan Volodimira Zelenskog od deset tačaka uključuje pozive na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa, zaštitu zaliha hrane i energije, nuklearnu sigurnost i oslobađanje svih zatvorenika.

 

BONUS VIDEO: RUSKA PACIFIČKA FLOTA - Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)