GUTEREŠ NA METI KRITIKA: Posle zahteva da podnese ostavku, generalni sekretar UN izjavio da su njegove reči predstavljene pogrešno

A. V. V.

25. 10. 2023. u 17:12

GENERALNI sekretar UN Antonio Gutereš našao se pod kišom kritika zbog svoje izjave da se napadi Hamasa na Izrael 7. oktobra nisu dogodili u vakuumu.

ГУТЕРЕШ НА МЕТИ КРИТИКА: После захтева да поднесе оставку, генерални секретар УН изјавио да су његове речи представљене погрешно

Foto:; EPA

Izraleski zvaničnici pozvali su Gutereša da podnese ostavku, dok je ambasador Izraela u UN Gilad Edan rekao da će ta zemlja uskratiti vize zvaničnicima UN.

- Generalni sekretar UN koji pokazuje razumevanje za kampanju masovnog ubijanja dece, žena i staraca nije sposoban da vodi UN. Pozivam ga da odmah podnese ostavku - napisao je Erdan na "Iksu".

Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen je zbog kritike izraelskih napada na Gazu upitao Gutereša "u kojem svetu živi".

I direktor memorijalnog centra za Holokaust "Jad Vašem" u Jerusalimu Dani Dajan reagovao je na Guterešove reči:

- Oni koji nastoje da 'razumeju', traže kontekst, ne osuđuju počinioce i ne pozivaju na bezuslovno i trenutno oslobađanje otetih - padaju na testu. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pao je na testu.

Gutereš je juče izjavio da je šokiran što su njegove reči sa sednice Saveta bezbednosti bile predstavljene pogrešno. Naglasio je da "nedvosmisleno osuđuje užasavajuće terorističke akte Hamasa u Izraelu od 7. oktobra bez presedana". Gutereš ističe da je zaista, govorio o žalbama palestinskog naroda. "Čineći to, jasno sam rekao i citiram: 'Ali pritužbe palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa'.", rekao je on, preneo je Bi-Bi-Si.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)