ZIMA HLADNOG RATA DOLAZI: Amerika sprovela testove u Nevadi, Rusija se povukla iz nuklearnog sporazuma koji ih zabranjuje

P. Z. S. / ria.ru

20. 10. 2023. u 21:33

AMERIČKI hemijski test na lokaciji u Nevadi i povlačenje Rusije iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testova (CTBT) povećavaju tenzije, dok je rizik od upotrebe nuklearnog oružja na najvišem nivou od kraja Hladnog rata, rekao je za RIA Novosti izvršni direktor medija Međunarodne kampanja za ukidanje nuklearnog oružja(ICAN) Alster Burnet.

ЗИМА ХЛАДНОГ РАТА ДОЛАЗИ: Америка спровела тестове у Невади, Русија се повукла из нуклеарног споразума који их забрањује

Foto: Printskrin, Vikipedija

Sjedinjene Države su izvršile podzemna testiranja na poligonu u Nevadi, gde su prethodno testirali nuklearno oružje, a to se dogodilo na dan kada je Državna duma usvojila zakon kojim se opoziva ratifikacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT).

-ICAN deli zabrinutost stručnjaka za kontrolu naoružanja da će ova vrsta testiranja, zajedno sa povlačenjem ratifikacije CTBT-a od strane Rusije, povećati tenzije između dve najveće države sa nuklearnim oružjem. I to u trenutku kada postoji rizik, „na najvišem nivou od Hladnog rata“ da se nuklearno oružje može upotrebiti u sukobu je, rekao je on.

Barnet je dodao da je, prema informacijama koje su dale američke vlasti, test u Nevadi bio na eksplozivu koji je imao za cilj da proceni "nove modele predviđanja eksplozija" kako bi se utvrdilo kada druge zemlje sprovode "takozvane nekritične nuklearne testove" da vide da li radi njiho dizajn nuklearnih bojevih glava.

Foto: Profimedia

-Dakle, izgleda da Sjedinjene Države pokušavaju da poboljšaju svoju sposobnost da nadgledaju napore drugih zemalja da razviju i modernizuju nuklearno oružje, rekao je portparol ICAN-a.

Sagovornik agencije je podsetio da je režim zaštite Međunarodne agencije za atomsku energiju „već veoma efikasan“ u određivanju kada je zemlja obogatila uranijum do nivoa neophodnog za proizvodnju nuklearnog oružja, a Organizacija sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBTO) „ima globalno praćenje sistem za otkrivanje nuklearnih testova“.

-Predlog da bi velike nuklearne sile mogle u potpunosti da nastave nuklearna testiranja, sa onim što bi to podrazumevalo u smislu dugoročne štete po zdravlje ljudi i radioaktivne kontaminacije životne sredine, naglašava važnost CTBT-a i Ugovora o zabrani nuklearnog oružja i za izgradnju poverenja i za osiguranje da se nuklearna testiranja nikada ne nastave, zaključio je Barnet.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Daily Aviation

Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba potpisan je 1996. godine. Međutim, jedan broj zemalja, uključujući SAD, još ga nije ratifikovao, za razliku od Rusije, koja je to učinila 2000. godine. Istovremeno, zemlje koje imaju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja. U martu je zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov primetio da situacija oko CTBT izaziva sve veću zabrinutost zbog akcija SAD.

Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN, International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) je međunarodna javna organizacija nastala 2007. godine. Njegovi ciljevi su promovisanje usvajanja i implementacije Ugovora o zabrani nuklearnog oružja. Organizacija je dobila Nobelovu nagradu za mir 2017.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave