UKRAJINSKI NACISTA OPTUŽEN ZA GENOCID: Ruski istražitelji traže izručenje 98-godišnjeg Jaroslava Hunke

Tanjug

20. 10. 2023. u 20:17

RUSKI istražitelji optužili su danas za genocid 98-godišnjeg ukrajinskog ratnog veterana Jaroslava Hunku, koga su greškom pozvali u kanadski parlament da bude odlikovan kao "kanadski heroj" koji se borio "za nezavisnost Ukrajine protiv Rusa" tokom Drugog svetskog rata, jer je služio u nemačkoj nacističkoj diviziji koja se borila protiv Sovjetskog Saveza.

УКРАЈИНСКИ НАЦИСТА ОПТУЖЕН ЗА ГЕНОЦИД: Руски истражитељи траже изручење 98-годишњег Јарослава Хунке

Foto: Jutjub printskrin/CBC News: The National

Ruski državni i vojni arhivi su "primili dokumentovane dokaze o mestima raspoređivanja i neprijateljskom ponašanju SS divizije Galicija, u kojoj je Hunka služio", saopštio je Savezni istražni komitet, dodajući da je on optužen u odsustvu, preneo je Rojters.

Trenutno se rešava pitanje stavljanja Hunke na međunarodnu poternicu i traženja njegovog hapšenja u odsustvu, navedeno je u saopštenju.

Vafen SS je bio autonomni vojni korpus nacističke partije Adolfa Hitlera koja je regrutovala stotine hiljada pripadnika drugih naroda kako je Drugi svetski rat napredovao.

Foto Profimedija

Među njima je bilo na hiljade ukrajinskih nacionalista koji su videli Nemce koji su napali Sovjetski Savez, uključujući Ukrajinu, kao oslobodioce od moskovskog "zuluma".

Komisije u Nemačkoj i Poljskoj smatraju pretežno ukrajinsku diviziju Galicija krivom za ratne zločine, a istoričari navode da su njeni članovi učestvovali u nekoliko masakara.

Istražni komitet optužio je Hunku da je pripadao jedinici koja je učestvovala u pokolju najmanje 500 ljudi u selu Huta Penjatska, zapadno od Lavova, koji je pre rata pripadao Poljskoj, a sada se nalazi u Ukrajini.

Komitet je saopštio da je uputio zahteve za pravnu pomoć u Kanadu, Poljsku i Belorusiju.

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija