MOGUĆE ZATVARANJE GRANICE NA POLA GODINE? Italija suspendovala Šengen, Meloni odlučna, u kontrolu se uključuje i vojska

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

19. 10. 2023. u 22:07

- PREUZMAM svu odgovornost za odluku o suspendovanju Šengena i zatvaranje naše granice sa Slovenijom na deset dana, sa mogućnošću produženja na šest meseci.

МОГУЋЕ ЗАТВАРАЊЕ ГРАНИЦЕ НА ПОЛА ГОДИНЕ? Италија суспендовала Шенген, Мелони одлучна, у контролу се укључује и војска

Foto: EPA

To je poručila italijanska premijerka Đorđa Meloni posle odluke da se zatvore granice sa Slovenijom na 10 dana, a dodatno kontroliše svaka osoba koja ulazi u Italiju, ili izlazi iz zemlje. U kontrole na graničnim prelazima uključiće se i vojska.

Do sada je takvoj odluci pristupilo deset zemalja. Italija ima poseban problem ulaska ogromnog broja ilegalnih migranata sa balkanske rute.

- Potreban je samo jedan čovek, kao što se vidi u Briselu, da izađe na ulicu i sa oružjem, nožem, počini zločin ili odluči da se raznese, to ne rade samo terorističke organizacije već i radikalizovani "usamljeni vukovi“ - rekao je Gvido Krozeto, ministar odbrane Italije.

Realno, neposredna opasnost preti Italiji na dnevnom nivou. Tako je jedan Marokanac (29) izbo nožem mladića prolaznika na ulici, a napadača je zaustavila policija. Specijalna istražna policija (Digos) iznosi podatke da je iz Italije izbačeno od početka ove godine 50 radikalizovanih osoba koje su predstavljale opasnost po nacionalnu bezbednost.

Te su osobe duže vreme bile praćene, a živele su ceč zvestan period u Italiji i izgledale su kao da su se integrisale u ovdašnju zajednicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)