HEZBOLAH GAĐA IZRAEL, STRANCI BEŽE IZ LIBANA: Sve jače tenzije u regionu

I. Stanojević

19. 10. 2023. u 07:00

POGIBIJA najmanje 500 Palestinaca, u raketom pogođenoj bolnici u Gazi dodatno je podigla temperaturu već dovedenu do usijanja u sukobu Izraela i Hamasa. Ne samo da zaraćene strane prebacuju jedna drugoj odgovornost za zločin, već je pogibija Palestinaca uzburkala duhove u regionu, izazvala podele u svetu. Najopasnija pretnja stiže iz Libana, iz koga prema teritoriji susednog Izraela već deluje teroristička grupa Hezbolah, koju podržava Iran.

ХЕЗБОЛАХ ГАЂА ИЗРАЕЛ, СТРАНЦИ БЕЖЕ ИЗ ЛИБАНА: Све јаче тензије у региону

Ilustracija telegram rybar

Libanska militantna grupa Hezbolah preuzela je odgovornost za napad na izraelski tenk "merkava", na granici između Izraela i Libana. Kako se navodi u saopštenju Hezbolaha, zabeležen je direktan pogodak na tenk koji je ubio pojedine članove posade, dok su ostali ranjeni. Hezbolah je saopštio da je pet njihovih boraca ubijeno, ali se ne navodi broj izraelskih žrtava.

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su protivtenkovske rakete ispaljene juče prema izraelskim zajednicama Manara i Roš Ha Nikra, duž libanske granice. U saopštenju se navodi da izraelske snage "trenutno dejstvuju na žarišne tačke u Libanu i da će dejstvovanja biti nastavljena na terorističke ciljeve koji pripadaju Hezbolahu". Takođe se navodi da je otvarana vatre i prema vojnoj postaji Islamske države u oblasti Zarit duž libanske granice.

- Naše snage uzvraćaju vatrom na pozicije sa kojih je pucano na nas - kaže se u saopštenju izraelske vojske.

U međuvremenu, ekstremistička grupa Hezbolah je saopštila da je napala izraelske pozicije južno od Manare i da je navođenim projektilima izvršen napad na Džal al-Alam, Zarit i položaje izraelske vojske u Bahri. Libanski šef diplomatije Abdalah Bu Habib je upozorio da bi "nastavak agresije Izraela na Gazu" mogao da izazove sukob u celom regionu. Ambasada Saudijske Arabije u Bejrutu pozvala je već sve svoje državljane da odmah napuste Liban.

Nemačka vlada prebacila je pripadnike svojih specijalnih vojnih snaga na Kipar da bi bili spremni da u hitnim slučajevima evakuišu nemačke državljane. Pored toga, specijalne snage mornarice, poznate kao borbeni plivači, raspoređene su "u blizini", u slučaju da se sukob između Izraela i Hamasa proširi i Nemci budu morali da budu izvedeni iz Libana. Raspoređene su i specijalne snage savezne policije, specijalizovane za spasavanje talaca.

Američka vojska je sprečila, istovremeno, napad usmeren na njene snage u Iraku tako što je presrela dve bespilotne letelice pre nego što su uspele da ih napadnu, objavio je Rojters. SAD su podigle nivo uzbune zbog aktivnosti grupa koje podržava Iran. Generalni sekretar UN Antonio Guteres pozvao je na "trenutni humanitarni prekid vatre" i upozorio da "sudbina celog regiona visi o koncu".

U međuvremenu, uz rakete, pljušte i optužbe za smrt civila u bolnici u Gazi. Predstavnik Hamasa u Libanu, Osama Hamdan, optužio je SAD i sve zapadne zemlje koje podržavaju Izrael da "snose punu odgovornost za rat protiv civila u Gazi".

- Izrael je napao bolnicu "Al Ahli" u Pojasu Gaze navođenim projektilima posle pretnje izraelskih bezbednosnih snaga da će razneti tu bolnicu - saopštio je portparol Hamasa Fauzi Barhum. - Izrael je pogodio bolnicu navođenim projektilima nekoliko sati pošto je izraelska bezbednosna služba nekoliko puta kontaktirala s tim objektom uz pretnju da će "dići bolnicu u vazduh".

Posle eksplozije u bolnici uzavreo je arapski svet, pljuštalo je i otkazivanje planiranih susreta sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom. Generalni štrajk proglašen je širom Zapadne obale, a zatvorene su prodavnice, banke i univerziteti.

Jordan je otkazao samit o situaciji u Pojasu Gaze, koji je trebalo da bude održan juče u Amanu uz učešće lidera Jordana, Egipta, SAD i Palestine, saopštio je ministar spoljnih poslova Ajman Safadi, okrivljujući Izrael da je vojnom kampanjom gurnuo region na "ivicu ambisa". Jordanski kralj je okrivio Izrael za eksploziju u bolnici u Gazi i rekao da je to "sramota za čovečanstvo" uz poziv Izraelu da odmah prekine svoju vojnu kampanju na Gazu.

Izraelska vojska (IDF), s druge strane, objavila je snimke drona za koje tvrdi da dokazuju da eksplozija u bolnici nije bila izazvana izraelskim ubojitim sredstvima. Vojska je saopštila da bi takva eksplozija ostavila krater, a ne zapaljeni parking i gelere na krovovima. Naglašava se da snimci dokazuju da je u tom području izazvan požar kao posledica eksplozije, ali da nema kratera, kao i da izraelski udari uglavnom ostavljaju velike rupe u zemlji.

Izraelske odbrambene snage (IDF) su objavile i snimak presretnutog telefonskog razgovora dvojice operativaca Hamasa koji razgovaraju o neuspelom lansiranju rakete Islamskog džihada koja je pala na bolnicu u Gazi.

Predsednik SAD Džozef Bajden, koji je nedugo posle napada na bolnicu doputovao u Tel Aviv, izjavio je da eksploziju "izgleda nije izazvao Izrael".

- Na osnovu onoga što sam video, čini se da je to uradio "drugi tim", a ne vi - rekao je Bajden izraelskom premijeru Benjaminu Netanijahuu, sa kojim se veoma srdačno pozdravio, kao i sa predsednikom Izraela, Isakom Hercogom.

Bajden je rekao da će ove nedelje zatražiti od Kongresa paket pomoći Izraelu "bez presedana" i da je sa Netanijahuom razgovarao o humanitarnim pitanjima, bezbednosnoj pomoći, kao i nestalim Amerikancima. Rekao je i da su civilima u Gazi potrebni hrana, voda, lekovi i sklonište:

- Ako Hamas preusmeri pomoć na neku drugu stranu, to će još jednom pokazati da se ne brinu za dobrobit palestinskog naroda - istakao je on.

SAD su, istovremeno, pozvale Izrael da se pridržava "zakona rata" kada sprovodi operacije protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Ministar odbrane Lojd Ostin, koji je u stalnoj komunikaciji sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galanom, naglašava da se u ovom sukobu mora poštovati ratno pravo.

Posle zahteva američkog predsednika Džozefa Bajdena odlučeno je da Izrael neće sprečiti isporuku humanitarne pomoći u Pojas Gaze iz Egipta, dokle god su u pitanju samo hrana, voda i lekovi za civilno stanovništvo i sve dok pomoć ne bude završila u rukama Hamasa, saopštio je kabinet izraelskog premijera. Pored toga, izraelski ratni kabinet je saopštio da neće dozvoliti isporuku humanitarne pomoći sa svoje teritorije u Pojas Gaze, sve dok ne budu vraćeni zarobljenici koje drži palestinska militantna grupa Hamas. Izraelska vlada je pozvala Crveni krst da poseti i otete Izraelce.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el-Sisi izjavio je, istovremeno, da će Egipat odbaciti prinudno raseljavanje miliona Palestinaca na Sinaj, ističući da bi takav potez pretvorio to egipatsko poluostrvo u bazu za napade protiv Izraela. El-Sisi je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom rekao da je Pojas Gaze efektivno pod kontrolom Izraela i da bi Palestinci mogli biti preseljeni u izraelsku pustinju Negev, "dok se izraelska vojska ne obračuna sa militantima".

Na granici između Sinajskog poluostrva u Egiptu i Pojasa Gaze nalazi se jedini kopneni prelaz sa palestinske teritorije koji nije pod kontrolom Izraela. Izraelsko bombardovanje i opsada Gaze izazvali su bojazan da bi njenih 2,3 miliona stanovnika moglo biti prisiljeno da se raseli prema jugu, na Sinaj. El-Sisi je rekao da će egipatski narod izaći i masovno protestovati ukoliko se pozove na prisilno raseljavanje stanovnika Gaze na Sinaj.

El-Sisi i drugi arapski lideri su, inače, otkazali planirani sastanak sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, u znak protesta zbog eksplozije u bolnici, kao i "zbog pristrasnosti Vašingtona prema Izraelu".

Šolc morao da legne na pistu

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc morao je da bude evakuisan iz aviona na aerodromu u Tel Avivu, pošto su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost zbog nadolazećih raketa. Šolc se već ukrcao u vladin avion, kad je svim putnicima rečeno da moraju da napuste letelicu i legnu na pistu. Kancelar je zatim prevezen do zgrade aerodroma, gde su skloništa. Izraelski protivvazdušni sistem "Gvozdena kupola" je, u međuvremenu, uništio rakete i Šolc se vratio u avion, posle čega je poleteo za Kairo.

Varnice SAD i Kine

SAVET bezbednosti UN odbacio je juče rezoluciju Brazila, kojom se osuđuje rat između Hamasa i Izraela i posebno "gnusni teroristički napadi" palestinske militantne grupe. Od 15 država članica SB UN, 12 je glasalo za, dve su bili uzdržane, uključujući Rusiju. SAD su bile protiv, a kineski ambasador u UN Džang Jun je izjavio da je Kina šokirana i razočarana što su SAD stavile veto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024