RAT U UKRAJINI: Amerika isporučila sve tenkove "Ejbrams" Ukrajini (FOTO)

Novosti onlajn

17. 10. 2023. u 07:38 >> 00:46

RAT u Ukrajini - 599. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Америка испоручила све тенкове Ејбрамс Украјини (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija/liveuamap

Ursula fon der Lajen: Niko neće moći da odvrati pažnju EU od pomoći Ukrajini

 


Situacija na Bliskom istoku i potreba da se preispitaju humanitarni programi za zemlje regiona neće naterati EU da odustane od pomoći Ukrajini, koju će evropska zajednica podržavati sve dok je to neophodno, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Briselu.

Na konferenciji za novinare posle virtuelnog samita EU, posvećenog situaciji na Bliskom istoku, Fon der Lajen je sinoć kazala da su neki uvereni da nam mogu odvratiti pažnju od podrške Ukrajini, a da ćemo mi biti prinuđeni da biramo kome da pomognemo. 

- Dokazaćemo da greše. Stojimo uz naše prijatelje koliko god je potrebno. Važno je da je predlog višegodišnjeg budžeta EU već razrađen, a veliki iznos pomoći za Ukrajinu je već u pripremi. Jer znamo da se bore za naše vrednosti. Stajaćemo uz njih dokle god bude potrebno - naglasila je šefica Evropske komisije, prenosi Ukrinform.

Kako je saopšteno, od početka ruske invazije, EU i države članice pružaju Ukrajini značajnu političku, vojnu, ekonomsku, finansijsku, humanitarnu pomoć, čiji je ukupan iznos već dostigao 82 milijarde evra.

Predlozi Evropske komisije u vezi sa izmenama budžeta EU za 2024-2027 predviđaju stvaranje takozvanog ukrajinskog fonda sa obimom od 50 milijardi evra zajmova i grantova. 

Tokom naredne četiri godine, ova sredstva će se koristiti kako za neposrednu finansijsku podršku Ukrajini, tako i za rešavanje zadataka posleratne obnove i sprovođenja reformi na putu ka članstvu u EU, podseća kijevska agencija.

 

 

FOTO: AP/Tanjug

 

Zelenski potvrdio da Kijev koristi američke taktičke rakete dugog dometa

 

Zelenski potvrdio da Kijev koristi američke taktičke rakete dugog dometa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je da je Kijev koristio rakete taktičkih raketnih sistema dugog dometa (ATACMS) koje je obezbedila američka vojska

- Danas, posebno hvala Sjedinjenim Državama. Naši dogovori sa predsednikom Bajdenom se sprovode. Veoma tačno – rakete ATACMS su se pokazale - rekao je Zelenski u obraćanju.

Ovo je prva zvanično potvrđena upotreba taktičkih raketnih sistema dugog dometa u Ukrajini.

 

Rogov: Kasetna municija M74 od američih balističkih raketa "atakams" otrkivena u Zaporoškoj oblasti

Kasetna municija M74 od američkih balističkih raketa „atakams“ otkrivena je u Berdjansku u Zaporoškoj oblasti nakon noćašnjih udara Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je za Sputnjik predsednik javnog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- Ukrajinski borci su u Zaporoškoj oblasti dobili su američke rakete ‘atakams’… Prema zvaničnoj verziji, pregovori o predaji raketa tek su u toku, ali ono što se desilo još jednom potvrđuje da su svi ti razgovori o pregovorima samo još jedna predstava i šou, tačnije operacija informativnog pokrivanja i legalizacija isporuka - ocenio je Rogov.

Prema njegovim rečima, ukrajinske trupe su sinoć preliminarno izvele kombinovani udar, koristeći ‘atakams’ i ‘glsdb’ na Berdjansk.

 

Politiko: Ukrajina koristi američki Vojni taktički raketni sistem

Ukrajinska vojska koristila je rakete dužeg dometa kako bi oborila devet ruskih helikoptera u istočnoj Ukrajini, nakon što je Vašington tajno isporučio Ukrajini to oružje, piše Politiko.

Isporuka i upotreba na bojnom polju, koju su potvrdile dve osobe upoznate sa tim potezom, označava veliko jačanje odbrane Ukrajine, po prvi put dajući kijevskim snagama mogućnost da napadaju ruske ciljeve daleko iza linija fronta.

(Rojters)

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

 

Sijarto: Budimpešta nije tražila podelu paketa evropske pomoći Ukrajini

 

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto demantovao je informacije o tome da je Mađarska predložila da se evropski paket pomoći Ukrajini podeli na dva dela.

- Ne, to su sve glasine iz kuloara. Ne mislim da o tome treba ozbiljno da razgovaramo - rekao je Sijarto u intervjuu za Sputnjik.

Agencija Blumberg je ranije saopštila da je Mađarska predložila da se paket evropske pomoći Kijevu od 50 milijardi evra, koji je predviđen za period od četiri godine, podeli na dva dela, jer Budimpešta smatra da će Kijevu u ovoj fazi biti dovoljno 25 milijardi evra.

U septembru je šef administracije mađarskog premijera Gergej Gujaš izjavio da Ukrajina neće dobiti ništa iz evropskog budžeta dok Mađarskoj ne budu isplaćena sredstva iz evropskih fondova.

FOTO: AP/Tanjug

 

 

Vojska SAD: Svi američki tenkovi "Ejbrams" isporučeni Ukrajini


 Svi tenkovi "M1A1 Ejbrams" američke proizvodnje, ukupno 31, koje je Kijevu obećala Bajdenova administracija, stigli su u Ukrajinu, saopštila je američka vojska.

Pukovnik Martin O'Donel, portparol američke vojske za Evropu i Afriku, rekao je za "Glas Amerike", da su se svi Ukrajinci koji su trenirali na tenkovima sa američkim snagama u Nemačkoj takođe vratili u Ukrajinu, zajedno sa municijom i rezervnim delovima za tenkove.

- Ispunili smo svoj deo dogovora. Od ove tačke nadalje, na njima (Ukrajini) je da odrede kada i gde će iskoristiti ove kapacitete - rekao je on.

Vojni zvaničnici kažu da bi moglo da potraje pre nego što "Ejbramsi" budu poslati na bojno polje, onda kada se ukrajinske trupe uvere imaju potrebnu podršku i kada i odrede da upotreba tenkova ima najveći efekat protiv ruskih snaga.

- Mislim da će Ukrajina biti promišljena kada i gde će ih koristiti. 'Ejbrams' tenk je pakleno oklopno vozilo, ali nije srebrni metak. Na kraju krajeva, najvažnija je odlučnost Ukrajine da uspe - dodao je O'Donel.

Prvi od tenkova "Ejbrams" isporučen je Ukrajini krajem prošlog meseca, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

"Ejbramsi" će biti pridodati drugim zapadnim tenkovima koji se već nalaze u ukrajinskom arsenalu u borbu za vraćanje teritorija koje drži Rusija u istočnim i južnim regionima Ukrajine.

Obećanje SAD da će donirati tenkove "Ejbrams" ranije ove godine usledilo je zajedno sa obećanjem evropskih zemalja da će isporučiti tenkove nemačke proizvodnje "Leopard 2", što Berlin nije želeo da odobri bez slične obaveze Sjedinjenih Država.

 

 

Ukrajinska vojska izgubila Mi-8

Ruska PVO je oborila ukrajinski helikopter Mi-8.

Ukrajinski agent priveden na Krimu

Snage bezbednosti privele su ukrajinskog agenta na Krimu koji je prikupljao informacije za Službu bezbednosti Ukrajine (SBU) i pravio zalihe municije, saopštio je ruski FSB.

"Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije privela je ruskog državljanina osumnjičenog da je na poverljivoj osnovi sarađivao sa ukrajinskim obaveštajnim službama“, navodi se u saopštenju, prenose RIA novosti. 

FSB je utvrdio da je stanovnik Bahčisarajskog okruga na Krimu, rođen 1975. godine, sarađivao sa predstavnikom SBU, „kome je prenosio informacije o društveno-političkoj, ekonomskoj i vojnoj situaciji na poluostrvu“. 

"Pored toga, po instrukcijama ukrajinskih specijalnih službi, muškarac je organizovao skladišta municije u regionu. Dok je tajno vadio paket sa eksplozivnom napravom iz skrovišta, agent ukrajinskih specijalnih službi je zadržan od strane službenika FSB", navedeno je.

Nema dokaza da Severna Koreja isporučuje oružje Rusiji

Vesti o početku isporuke municije iz Severne Koreje Rusiji nisu zasnovani na dokazima, izjavio je pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

- To je stara priča. O tome ne govori samo britanska obaveštajna služba, već i američka obaveštajna služba. Oni to govore sve vreme, ali ne daju nikakve dokaze - rekao je Peskov, komentarišući informacije britanskih obaveštajaca da su iz Severne Koreje počele isporuke municije i oružja Ruskoj Federaciji, prenela je RIA. 

Eksplozije u Odesi

Serija eksplozija odjeknula je u Odesi, javljaju lokalni mediji.

Ruske snage odbijaju napade ukrajinskih snaga

Jedinice grupe „Centar“ osujetile su šest pokušaja napada Oružanih snaga Ukrajine u području Torskog rejona i Serebrjanske šume na krasnolimanskom pravcu, rekao je portparol grupe Aleksandar Savčuk.

- Na krasnolimanskom pravcu grupe Centar, artiljerija i jurišni avioni osujetili su šest pokušaja napada jurišnih odreda 63. i 67. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine i 12. brigade za specijalne operacije „Azov“ u oblasti Torskog i Serebrjanske šume - rekao je Savčuk.

Prema njegovim rečima, gubici ukrajinskih snaga iznosili su oko 60 vojnika. Uništeno je borbeno oklopno vozilo Kozak i kamionet, dodao je Savčuk.

Savčuk je istakao da je avijacija iz grupe Centar izvela napade na komandne centre i osmatračnice Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Serebrjanka, DNR, preneo je Sputnjik. 

BONUS VIDEO:

UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)